Stran 38 od 39
Objavljeno: Če Maj 09, 2024 10:40 am
Napisal/-a Andrej Banko
Na prikazih rezi učijo, da je pri breskvah potrebno vsako leto odstraniti 2/3 vej.
Objavljeno: Če Maj 09, 2024 11:28 am
Napisal/-a muha
Podobna tejle na gornji sliki je bila moja zadnja vinogradniška na domačem vrtu. Bolj, ko sem izrezovala veje, slabše je bilo. Se je pa lepo popravila, ko sem naredila točno tako rez, kot je predlagana na sliki. Deblo stran, pustila stransko vejo, ki se je lepo preoblikovala v vrh. Kasneje sem jo pustila pri miru, da je rasla, kakor ji je ustrezalo. Lepo je oblikovala krošnjo.
Objavljeno: Če Maj 09, 2024 4:37 pm
Napisal/-a trubar
Torej odrezem glavno deblo in pustim najvecjo spodnjo vejo (na sliki sta namrec dve... ne vem ce e vidi...)? Odrezem kar sedaj ali sele na jesen?
Objavljeno: Če Maj 09, 2024 6:49 pm
Napisal/-a muha
babaco je napisal/a: |
Odreži takoj in zamaži z cepilno smolo. |
Objavljeno: Pe Maj 10, 2024 10:02 am
Napisal/-a laksikon
problem, ker je vmes med stavbami, breskve morajo imeti max. sonca, zato pa na npr. južneje je bistveno boljša obraščenost kot pri nas, ko se kar goli in sili v višave. Že na Primorskem je opazna razlika, kaj šele bolj dol južno....Zato pa delamo močne rezi, da spodbujamo izraščanje.
Objavljeno: So Maj 11, 2024 7:22 am
Napisal/-a babaco
Odreži tam, kjer si označil. pusti poganjek, ki se izrašča iz debla.
Objavljeno: So Maj 11, 2024 12:15 pm
Napisal/-a mravlja
Imam podobno, vendar brez poganjka. In ima me, da bi odrezal vse - torej celo deblo na neki višini, malo više. Bi se obraslo? Ali pa bi pač propadlo vse skupaj?
Objavljeno: So Maj 11, 2024 12:41 pm
Napisal/-a muha
Vinogradniške se obraščajo tudi, če jih porežeš pri tleh. Cepljene pa ???? Iz podlage???
Objavljeno: Sr Maj 29, 2024 10:28 am
Napisal/-a brbr
Ko še nisem obdelovala moje njivice, so vaščani ob rob travnika odlagali organske odpadke. In tako so se zasejali tri breskve. Ena je obstala in nas v ugodnih letih razveseli s plodovi. Zadnji dve leti ni bilo nič (enkrat suša, enkrat zmrzal). Letos pa odlično kaže...
Je pa to popolna samorastnica. Nič je ne obrezujemo, še manj škropimo. Kodravost jo sicer malo napade, a škodi ne preveč...
Kakšna sorta je, ne vem. Polod ima rumeno čvrsto meso, ki gre zlahka od koščice in je zeloo aromatičen._________________naredimo svet lepši
Re: Breskev, nektarina - Prunus persica
Objavljeno: Pe Nov 08, 2024 2:48 pm
Napisal/-a Juarez
Zdravo,
doma imamo tri necepljene breskve, sedaj bi pa radi posadili eno cepljeno, ki bi bila čim bolj odporna na bolezni, ker nismo prav dosledni s špricanjem. Pa ne sme biti biti preveč zgodnja, še najbolj bi bilo dobra neka vmesna sorta. Kaj predlagate oz. s katero vrsto ste najbolj zadovoljni?