Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

V petek sem na njivi posadila 2/3 graha. sadila sem ga na površino, ki je bila vso zimo konkretno prekrita s senom. sadila sem kar skozi seno. Zemlja spodaj je bila rahla in vlažna. Sadila sem v jamice na 15sm po 5 semen.
Upam, da bo dobro rastel.

IMG-20230324-114734_________________naredimo svet lepši
Andrej B.

Odgovor Napisal/-a Andrej B. »

Sem bil včeraj na kontroli na njivi. Tudi grah je pokukal iz zemlje. Very Happy
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Nekaj graha je prišlo ven, nekaj pa ne. Hm, zdaj ne vem, kdo je odnesel semena, kosi ali mravlje? Barabini! Mad
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas sem sejal dvakrat, na 6 gred, graha je za vzorec. Ne vem, v čem je štos letos. Zdaj smo že tako daleč po koledarju, da sem presejal s fižolom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa slabo seme? Nekaj takega se je meni pred leti dogajalo s fižolom.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pet različnih škatel, tri različne sorte.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Muha, nato možnost nisem niti pomislila. To je možno. Ampak jaz sumim, da mravlje odnašajo semena. Bom jutri bolje pogledala, če morda mravlje pohajkujejo okrog graha. Lani sem imela lep grah, letos pa bolj slabo kaže.

Crtj, ti si pogledal, da, če imaš morda mravlje pri grahu?
Nazadnje urejal/a Seasmoon 04 Maj 2023 21:51; skupaj popravljeno 2 krat
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ni videti nobenih kaj posebej aktivnih živali.

Morda tako kot ima vsako leto svojo sorto plevela, ki v njem zlasti uspeva, ima svojo sorto zelenjave, ki ne... (plevel je konec koncev samo napačno locirana zelenjava Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seasmoon, crtj, ali sta pogledala, če so grahki še v zemlji in kakšni so? Zna biti, da so zgnili.

Prejšnji teden so moji na njivi lepo kukali izpod sena. Ravno razmišljam, da bi bilo dobro iti na njivo in postriči plevel, ki se je prebil skozi zastirko._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A sta kaj pobrskala v tleh, tam, kjer sta sejala? So notri zakrnela semena, gnila semena ali nič? Čisto tako za firbec, da človek vsaj približno lahko domneva, kaj se je zgodilo.

Jaz imam ravno te dni hecno situacijo z bučkami. Sejala sem jih v 2 lončka, isto sorto iz iste vrečke, imela drugega ob drugem na notranji okenski polici južnega okna. V prvem (črnem, mehkem) so vzklile v 4 dneh, v drugem (rjavem, trden material) še danes, en teden za prvimi, niso zunaj. Pa stresem vse ven in vidim, da imajo koreninice, ven se pa še niso uspele pririniti. Sumim, da je bil tisti lonček malo preveč namočen, ampak zgnila semena le niso. Da bi bila vzrok material in barva lončka (da se počasneje segreva) se mi komaj verjetno. A ob teh oblačnih dneh brez sonca morda le ...
Odgovori