Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

No, to je pa izvirna rešitev za odganjanje voluharja Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy vodenka, dobra! Sem že slišala tudi , da jim nekateri težki rock predvajajo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Aye-Aye je napisal/a:
Very Happy vodenka, dobra! Sem že slišala tudi , da jim nekateri težki rock predvajajo.

A ni ta rezerviran za polhe na podstrešju vikenda ? Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vodenka, z mojim-tvojim semenskim kifeljčarjem žal ne bo nič Crying or Very sad . Včeraj je sovaščanka izkopala prvo gredo, dolgo 4 metre. Pridelka za 1 pest Surprised Surprised . Pravi, da ni bilo nobenih rovov, nobenih ogrizenih plodov, le vsako steblo je imelo po en sam gomoljček.

Kje sva kiksnili?

- shranjenega sem imela v podzemni kleti in je lepo prestal
- enkrat marca sem ga vzela ven, razprostrla na pladenj in dala na bolj svetlo in hladno mesto (ni bilo pod 5 °C).
- sadila ga je zadnje dni aprila
- cima je bila v začetku dolgo nizka in šibka, kasneje se je okrepila, dobre 3 tedne nazaj ob prejšnji vročini je pričela rumeneti. Sumili sva, da zaradi suše in sva ga temeljito zalili.

Krompir druge sorte na sosednji gredi je lep in košat. Zemlja in ves postopek sta bila na obeh gredah enaka.

Je bil mogoče prepozno sajen? Zanima me, kako bo obrodil pri ostalih.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Ta krompir ki sem ti ga dala se sadi v sredini marca do prvega tedna v aprilu rabi bolj hladen zrak in zemljo morda tukaj kiks ,druga pa morda ni bil osut ki je tudi zelo pomembno ,tretja stvar ki najbolj vrjetna zemlja mu ni odgovarjala saj krompir rabi bolj pešeno zemljo ali da se hitro odcedi po dežju ,spravi gomolje za drugo leto in morda vseh teh treh dejanji ti uspe malo več pridelka s vstrajnostjo bo ga kmalu veliko_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

vodenka, zemlja je res taka, da malo bolj zadržuje vlago, osut je pa bil. Najverjetneje bo res krivo prekasno sajenje in premokra zemlja. Bova shranili, kar se bo nabralo na drugi gredi, naslednje leto ga pa posadim sama na tisti moji gredici, ki je najbolj peščena in odcedna.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Iz čistega firbca sem tudi jaz izkopal tri rastline vodenkinega krompirja.
Pridelek je po količini soliden, sploh zato, ker njive nisem pognojil že približno tri leta, ali še več. Torej nič hlevskega, komposta ali mineralnega in vidim, da bo naslednje leto nekaj le potrebno ukreniti, če izvzamem stalno zastirko, ki nekaj malega kljub vsemu prispeva.
Kolikor mi je poznano, je krompir kar zahteven za hranila.

Je pa prisotno nekaj drugega. Gomolji, ki so po večini presenetljivo debeli, so razpokani. Zgleda tako, kot bi med debeljenjem prehitro napredovali in zaradi tega enostavno pokali. "Rane" ali razpoke so kasneje prekrite - prerasle s povrhnjico in ne gnijejo.

Krompirišče pa je še zelo zeleno in bo zato nekaj časa še v zemlji.

In še moj komentar na muhin izid z vodenkinim kromp.

Enako težavo s slabotno cimo sem imel jaz lansko leto pri večini sort. (domače seme) Na forumu, pa tudi iz drugih virov sem dobil inf., da so gomolji tekom zime malo omrznili (resnično imam slabe pogoje za prezimovanje), zaradi česar le ti nato slabo nastavljajo očesa, kasnejša cima pa je "cvirnasta". Vse to se je pri meni dejansko pripetilo in tako je bila njiva komaj kaj "zelena", enako pa je bilo tudi v zemlji.
Poleg tega je bilo lansko deževje še dodatna težava.

Letošnjo zimo sem semenski material prezimljal v "gosteh" s pravo kletjo in situacija je mnogo boljša.

Komentar muhi v razmislek, da morda najde vzrok že v shranjevanju semenskega materiala.

Lanskoletni posnetek situacije s cimo. http://forum.gartlc.si/gartlc-about71-0-asc-165.html
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans, čisto mogoče. Imaš tudi ti kifeljčarja od vodenke ali običajni krompir? Temperatura skladiščenja je bila čez zimo v redu, morda mu je bilo prehladno potem, ko sem ga dala na svetlejše mesto. Vzeto na znanje za naprej.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Vprašala bi, če vi sadite krompir s cimo, ki zrraste med skladiščenjem do takrat, ko sadite ali ga dajete nakaljevat? Hvala za odgovor in
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

lpmami
Mislim, da sem naredila napako. Tiste sejančke, ki si mi jih dala na srečanju sem posadila na njivo. Zelo sem jih zalivala in dala jim zastirko, sa j je takrat bilo zelo vroče nekaj dni. Kar je , je. Ko bom skopala bom videla kaj bo in kakšen bo. Ena gajba ga ne bo Smile
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori