Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ti hroščki bi lahko bile stenice. več vrst jih je. poglej na google. lpvoda

PS: za zdravje kur čez poletje so tukaj v vasi v I., pred leti hodili okoli veterinarji in v vodo za pitje kuram dajali eno tekočino (pojma nimam kakšno)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Takole je od včeraj.
So tako navdušeni nad njimi, da so popoldansko kavico s sosedi pili kar pri kurniku Smile
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155073219192515&set=a.10155022771832515.1073741829.587027514&type=3&theater_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Voda, ni mi se zdel noben podoben, pa tut našel nisem podobnega na nobenih slikah neta. Kaj pa vem, morda bilo tako dolgo, da sem že pozabil izgled tega hrošča. No vsekakor bilo kako bilo, ne želim imeti z njimi več nobenih opravkov...
Slikal za vas dve slikici. Imam kar tri čredinke ločene za kokosi. Od teh so le v eni čredinki kokoši, ki so še nesnice jajc(cca 3 na dan). tam jih je 5 kokoši in petelin. Potem poleg njih je čredinka, kjer je petelin z le eno problematično kokošjo, ki se ne gliha z noben odrugo. To je ta, petelin pa leži v ozadju:
No temu pettelinu , ležečemu na tleh se hudo godilo, zato leži.Namreč, ko sreča ob izpustu večer na prosto iz drugih čredink še tekača racmana Jajota, ga ta vedno obesi za noge gor na ograjo, da reveš binglja dol in ga morem reševati. Racman je manji 3 krat, a ko tega petelina dobi, ga obesi za tace gor. Hec pa je,da se ta petelin niti 1x večjega štajerca od sebe ne ustraši, a tekača pa se boji ko hudič križa...
Shocked
No obstaja pa še ena čredinka ločena na drugi strani hleva , v kateri sta sami 2 ostareli kokoši in živita v opuščenem hlevu za svinjo. Izza vrat, ko se odpro sem jima uredil mini oborico, da lahko kako travo pozobata in greta na svetlo. Ena od teh kokoši je popolnoma slepa na eno oko in hodi le v en krog.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@lpmami; upam, da nisem bil preveč grob s tistim "Takoj!" Nisem imel slabega namena, samo težko mi je, ko se mi zdi, da je na eni strani zagata, (hirajoč petelin) na drugi pa občutek predvsem lastne opaženosti (ne bom fotral, če ni jajc) Ne vem, vsaj pri meni je vedno tako, da je potrebno veliko dajati in se razdajati, če želim, da kaj imam. V obratnem primeru, če tega ne želim ali ne zmorem, potem je bolje da nič ne počnem in nič nimam, ... kaj vem, da se preselim v blok in imam na omarici v sobi tisti keramični okrasek iz katerega obrišem prah vsake kvatre in konec, .... do smrti.

Trenutno se pri kokoših ukvarjam z, verjetno, ker mi nihče ne zna odgovoriti, posledicami vročinske kapi. Dva mlada petelinčka je prizadelo. Eden je še nekako vredu, drugega pa je čisto sesulo, tako, da ni mogel hoditi, jesti, ... nula. Sedaj ga imam v gajbici, v hiši, v stanovanju in okreva. Sprva je pričel jesti, čeprav smo ga na začetku hranili z injekcijsko brizgo in redkim koruznim močnikom, potem so po malem pričele migati noge, sedaj že vstane in hodi - zelo nerodno ampak vseeno, le še prsti niso dobri, jih ne kontrolira. Verjetno bodo ostale neke posledice, ampak mislim si, da vsako življenje obstaja zato, da živi in izživi svoje do konca, ne glede na moja obzorja in kapacitete. Pač se trudiš, ... drugi se mi pa smejijo, kako je sikera rešitev. To sedaj traja že mesec in pol.
Saj v skrajnem primeru je, ampak pred tem poizkusim še kaj drugega.

Naprimer, vsak ima starše, ki enkrat obnemorejo in takrat jim po močeh pomaga, ne gre pa nad njih s kolom in sekiro, ker ima službo ali pa bi bil rad frej in brskal po internetu.

No, malo sem se razpisal. Upam, da razumeš povedano.

Fino, da so tamladi zrihtali kompanijo, dečko bo sedaj kikirikal in se šopiril, da bo nadoknadil za nazaj. Naj jim lepo uspevajo.

@reider; se ti vidi, da imaš srce.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

juglans je napisal/a:
@lpmami; upam, da nisem bil preveč grob s tistim "Takoj!"
Kje pa! Saj vidiš, da sem vzela za dobro in takoj izpolnila ukaz Wink
Seveda pa imamo vsak svoje prioritete v življenju. Zetu je prioriteta njegovih pet predšolskih otrok in kako jih bo zdravo, kvalitetno nahranil, med drugim. Kokošim omogoča dostojno živalsko življenje, daje jim kvalitetno krmo, spuščajo jih ven na travnik, ... Osnovni cilj pa je, da imajo sveža jajca.

juglans je napisal/a:
...da je potrebno veliko dajati in se razdajati, če želim, da kaj imam.
To se mi zdi zdravo življenjsko vodilo. Smo pa različni, eni se razdajajo otrokom, drugi poklicni karieri, spet eni umetnosti, pa še čemu ...

juglans je napisal/a:
...ga imam v gajbici, v hiši, v stanovanju in okreva. Sprva je pričel jesti, čeprav smo ga na začetku hranili z injekcijsko brizgo in redkim koruznim močnikom,...
Prav ganljiva je tvoja skrb za ubogega petelinčka, gotovo si bo opomogel!

juglans je napisal/a:
...No, malo sem se razpisal. Upam, da razumeš povedano.
Fino, da so tamladi zrihtali kompanijo, dečko bo sedaj kikirikal in se šopiril, da bo nadoknadil za nazaj. Naj jim lepo uspevajo.

Komaj čakam, da vidim ta novo jato in kako se "rihtajo"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
reider

Hvala Juglans.

Kot opažam iz postov in tudi iz življenskih izkušenj, skorajda kokoši laže mraz prenašajo, kot peklensko vročino. No smrti je bilo pri ostarelih živalih največ v času vročine, ali pa mraza. Ko so bile idealne tamperature, pa v povprečju manj. Torej telo izcerajo izstopajoče temperature.

V peklenski vročini, morejo kokoši obvezno iz obore imeti omogočeno izhod v zasenčen prostor, kjer pa naj bo dovolj prezračevan. sam imam redke mreže na oknih, vrata pa pustim priprta 5 cm, da ustvarim blagi prepih. No delam tudi na tem, da bi drugo leto naredil tudi vrata, ki bi bila dejansko cela iz mreže, in bi se uporabljala v času poletja.
Moja sreča , oziroma sreča mojih kur je tudi ta, da so čredinke in spalni deli vse obrnjeno proti severu. Je pa res, da je pozimi to kontra učinek od dobrega. Namreč od tam brije severni ledeni veter. Zato tam ne morejo preživeti najnižjih temperatur, in se za kake 3 mesece preselijo v hlev na jugu stavbe, k vsem drugim živalim v hlevu in so vsi v enem delu malce natrpani, a toplo jim pa le je.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Torej, rihtajo se dobro. Ta stari petelinček veselo kikirika, ta novi je še mlad in je doslej enkrat zakikirikal Smile So pa mešanke: oče je štajerec, za mame se menda ne ve, ampak meni se zdijo zelo blizu štajerkam. Ene so bolj rdečkastorjave, druge pa precej temnejše. Nesejo še ne, menda rabijo še kakšen mesec. Zet jim je zdaj naredil stalen ograjen izpust na travo, ki ga premika. Videti so živahne in zadovoljne.
Hura za naše kure Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, tale vročina tudi našim kokoškam ni prizanašala. Obora na sončni strani, hlev se je pa tudi tako razgrel, da je bilo notri soparno, zato smo jih že zjutraj odprli kar na prosto. Nobena se ni opogumila in se sprehajala po travniku na odprtem, vse so iskale senco pod streho in grmovjem.

Hvalabogu ni nobenih padlih borcev. Juglans, držim pesti pa petelinkota.
reider

Star pa mlad petelin ne smejo biti skupaj. Star bo mladega oklal do smrti.vrjemi.lp
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Reider, saj to vedo in ju skrbno opazujejo. Če bo prišlo do sovražnosti, lahko enega oddajo zetovemu bratu, ki ima kmetijo, da bo mir._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori