Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2016
Labia, hvala za nasvet.
Zemlja sigurno ni bila prehladna in ne premokra.
Vrece sem imela ves teden na toplem. Tudi v noge jih ni zeblo. Imam jih na stojalu, ki je visoko dva metra in ima stiri police. Odzadaj sem jim dala folijo, da so imeli dovolj svetlobe. Vse skupaj pa je bilo postavljeno skoraj en meter od stekla. Toplota je bila skoraj prevelika. Imam jih v dnevni sobi, kot vsako leto. Na taki toploti bi mogli biti pretegnjeni in ne tako mali. Zrastel jim je samo en listek vec, kot po pikiranjh. Ce bi imela njivo, bi jih posadila. Imam jih pa vse posajene v loncih na terasi. Tako, da ne bom reskirala. Bom pa za probo kaksnega posadila tja, kjer je bil vcasih vrt. Pa, da vidimo. Bom porocala.
Zemlja sigurno ni bila prehladna in ne premokra.
Vrece sem imela ves teden na toplem. Tudi v noge jih ni zeblo. Imam jih na stojalu, ki je visoko dva metra in ima stiri police. Odzadaj sem jim dala folijo, da so imeli dovolj svetlobe. Vse skupaj pa je bilo postavljeno skoraj en meter od stekla. Toplota je bila skoraj prevelika. Imam jih v dnevni sobi, kot vsako leto. Na taki toploti bi mogli biti pretegnjeni in ne tako mali. Zrastel jim je samo en listek vec, kot po pikiranjh. Ce bi imela njivo, bi jih posadila. Imam jih pa vse posajene v loncih na terasi. Tako, da ne bom reskirala. Bom pa za probo kaksnega posadila tja, kjer je bil vcasih vrt. Pa, da vidimo. Bom porocala.
-
- Kraj: Domžale
Tudi jaz se zahvaljujem za mnenja, razlage in povezave.
Bom imel v mislih naslednja leta.
Najprej sem imel sadike res na relativno hladnih okenskih policah.
Ker se mi je zdelo, da hirajo, sem jih presadil v nov, na videz zelo lep substrat Neuhaus N2, zložil v 2 gajbici in imel nekaj časa na eni mizici v sobi,
nato pa sem jih čez dan začel nositi ven, ponoči pa imel v topli kurilnici na peči.
Nekateri so se malo popravili, vendar prave zelene barve niso dobili.
Ja, pa vmes sem jih še dognojil, pa pošprical in še zalil s Protifert LMV.
Skratka, po skoraj mesecu dni truda in raznorazne nege, se pri nekaterih koreninski sistem še vedno ni okrepil ...
Kakorkoli, ne bom še takoj vsega zavrgel.
Vejamem, da bo tudi nekaj mojih sadik še uporabnih.
Bom imel v mislih naslednja leta.
Najprej sem imel sadike res na relativno hladnih okenskih policah.
Ker se mi je zdelo, da hirajo, sem jih presadil v nov, na videz zelo lep substrat Neuhaus N2, zložil v 2 gajbici in imel nekaj časa na eni mizici v sobi,
nato pa sem jih čez dan začel nositi ven, ponoči pa imel v topli kurilnici na peči.
Nekateri so se malo popravili, vendar prave zelene barve niso dobili.
Ja, pa vmes sem jih še dognojil, pa pošprical in še zalil s Protifert LMV.
Skratka, po skoraj mesecu dni truda in raznorazne nege, se pri nekaterih koreninski sistem še vedno ni okrepil ...
Kakorkoli, ne bom še takoj vsega zavrgel.
Vejamem, da bo tudi nekaj mojih sadik še uporabnih.
Venus, za Asef zemljo ne vem, ker jo ne uporabljam. Obstoja več tipov Asef zemlje, ki se razlikujejo po pH, pač glede na to za kaj je zemlja namenjena.
Da ti je po pikiranju zrasel dosedaj samo en listek je ZELO čudno.
Še bolj čudno je, da so rastline majhne pri, kot praviš, dokaj visoki temperaturi. V takem primeru bi morale biti pretegnjene, ker je ob višji temperturi potrebno več svetlobe, ki je sigurno ni dovolj v prostoru.
Če je sobna tempertura 14 stopinj paradižniki ustavijo rast. Primerna bi bila za pikirance tam okoli 16 stopinj, če je okoli 20 stopinj -zdivjajo. Seveda pa čim več svetlobe.
Če ni dovolj svetlo ni fotosinteze in ni rasti, listi pa so bledi.
Ker je letos tako vreme - sneg, dež in premalo sončne svetlobe je pikirance skoraj nujno dosvetljevati, kljub temu da so ob oknu, drugače ne bodo rasli, kljub dognojevanju.
Andrej, okenske police znajo imeti tudi samo 10 stopinj, kljub temu, da je zrak v prostoru 20 stopinj. Kar potipaj jih. Tudi okenska šipa je mrzla ( potipaj jo) in ob njej se zrak ohlad in pada na rastline ( mrzel zrak gre navzdol).
To, da si sadike presadil je Ok, tako si izključil napake v substratu.
Čuden del pa je, da sadike daješ ponoči na peč v kurilnici. To je škodljivo in nepotrebno- saj jih kuhaš. zemlja je dovolj če ima sobno temperaturo.
Tudi pri tebi se mi zdi, da imaš bistveno premalo svetlobe.
Rastline so ti očitno v začetku dobro rastle- vsaj po fotki sodeč, potem pa se je zgodil preobrat in so pričele rumeneti. Seveda se takrat rast ustavi, ker rastline rabijo klorofil-zeleno barvo in svetlobo, da bi se dogajala fotosinteza in bi se lahko hranile.
Predvidevam, da je krivo vreme in pomanjkanje svetlobe zadnja dva tedna.
Kaj drugega pa že skoraj presega domišljijo. razen še kakšne strune v zemlji ali kakšne uši ali kaj kar bi jedlo koreninice, če predpostavimo, da je substrat drugače primeren.
Neuhaus je zagotovo uredu, tudi tretiranje s Protifertom je pravilno, ker jih moraš prehraniti foliarno, ker so korenione šibke.
Se bo gotovo pokazalo v prihodnjem tednu, ko bo upam ekaj več sonca.
Da ti je po pikiranju zrasel dosedaj samo en listek je ZELO čudno.
Še bolj čudno je, da so rastline majhne pri, kot praviš, dokaj visoki temperaturi. V takem primeru bi morale biti pretegnjene, ker je ob višji temperturi potrebno več svetlobe, ki je sigurno ni dovolj v prostoru.
Če je sobna tempertura 14 stopinj paradižniki ustavijo rast. Primerna bi bila za pikirance tam okoli 16 stopinj, če je okoli 20 stopinj -zdivjajo. Seveda pa čim več svetlobe.
Če ni dovolj svetlo ni fotosinteze in ni rasti, listi pa so bledi.
Ker je letos tako vreme - sneg, dež in premalo sončne svetlobe je pikirance skoraj nujno dosvetljevati, kljub temu da so ob oknu, drugače ne bodo rasli, kljub dognojevanju.
Andrej, okenske police znajo imeti tudi samo 10 stopinj, kljub temu, da je zrak v prostoru 20 stopinj. Kar potipaj jih. Tudi okenska šipa je mrzla ( potipaj jo) in ob njej se zrak ohlad in pada na rastline ( mrzel zrak gre navzdol).
To, da si sadike presadil je Ok, tako si izključil napake v substratu.
Čuden del pa je, da sadike daješ ponoči na peč v kurilnici. To je škodljivo in nepotrebno- saj jih kuhaš. zemlja je dovolj če ima sobno temperaturo.
Tudi pri tebi se mi zdi, da imaš bistveno premalo svetlobe.
Rastline so ti očitno v začetku dobro rastle- vsaj po fotki sodeč, potem pa se je zgodil preobrat in so pričele rumeneti. Seveda se takrat rast ustavi, ker rastline rabijo klorofil-zeleno barvo in svetlobo, da bi se dogajala fotosinteza in bi se lahko hranile.
Predvidevam, da je krivo vreme in pomanjkanje svetlobe zadnja dva tedna.
Kaj drugega pa že skoraj presega domišljijo. razen še kakšne strune v zemlji ali kakšne uši ali kaj kar bi jedlo koreninice, če predpostavimo, da je substrat drugače primeren.
Neuhaus je zagotovo uredu, tudi tretiranje s Protifertom je pravilno, ker jih moraš prehraniti foliarno, ker so korenione šibke.
Se bo gotovo pokazalo v prihodnjem tednu, ko bo upam ekaj več sonca.
Uporabila sem zemljo Asef za sejanje in pikiranje.
Sadike so imele dovolj svetlobe. Ce so mi rastle pred tremi leti, ko je bilo se slabse vreme, bi mi morale tudi letos. Jaz mislim, da je nekaj narobe z zemljo.
Zdaj je, kaj je. Bo mogoce drugo leto boljse. Asef zemlje pa zagotovo vec ne bom kupila. Saj bi kupila Klasmannovo zemljo pa mi je sedemdeset litrov nosit v cetrto nadstropje prevec.
Sadike so imele dovolj svetlobe. Ce so mi rastle pred tremi leti, ko je bilo se slabse vreme, bi mi morale tudi letos. Jaz mislim, da je nekaj narobe z zemljo.
Zdaj je, kaj je. Bo mogoce drugo leto boljse. Asef zemlje pa zagotovo vec ne bom kupila. Saj bi kupila Klasmannovo zemljo pa mi je sedemdeset litrov nosit v cetrto nadstropje prevec.
labia je napisal/a: |
Kaj drugega pa že skoraj presega domišljijo. razen še kakšne strune v zemlji ali kakšne uši ali kaj kar bi jedlo koreninice, če predpostavimo, da je substrat drugače primeren. |
Še ena nadloga je, ki ima silno rada koreninice. To so majhne črna mušice. Lani jih je imel Zelenc, jaz pa letos (sem streljala iz vseh topov). Po angleško se jim reče gnat/gnats, po slovensko pa ne vem.
Same muhice niso škodljive, njihove larve pa požrešne na mlade koreninice sadik .
Ker niti venus niti Andrej Banko ne pišeta o težavah z mušicami, te pri njima verjetno niso vzrok težav.
Omenjam jih pa vseeno v splošno informacijo.
figula je napisal/a: |
Še ena nadloga je, ki ima silno rada koreninice. To so majhne črna mušice. Lani jih je imel Zelenc, jaz pa letos (sem streljala iz vseh topov). Po angleško se jim reče gnat/gnats, po slovensko pa ne vem. Same muhice niso škodljive, njihove larve pa požrešne na mlade koreninice sadik |
Hm, Angleži imajo to besedo običajno za poimenovanje čisto običajnega komarja. Njegove ličinke pa so vodne. Tule nekaj ne drži. Bo šlo očitno za kakšno žlahto v podredu Nematocera, ki jih slovensko prevajamo v komarji in »mušice«, sorodniki muh, torej dvokrilci. Nemogoče je ugotoviti, za katero vrsto gre. Uporaben je še tale link.