Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

ikar je napisal/a:
Ne razumem v čem je štos, da nekateri tako hitite s prestavljanjem rastlin ven? A boste kaj zamudili?

2-3 mesece jih imate v stanovanju in se matrate z njimi, potem pa si pokvarite letino samo zato, ker ne zmorete potrpeti še 10dni.

Jaz bom tudi počakal še kak teden ali dva. Kakor gledam bodo jutranje temperature še nekaj časa med 9-10 stopinj pri nas (Kranj) kar je premalo za čilije in paradižnike ne? Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj.

Sam sebe kontriraš - najprej se sprašuješ zakaj neki vsi tako hitimo s prestavljanjem na prosto (v nadaljevanju sem pričakoval kak argument na to), potem pa nas sprašuješ kakšne temperature so za prestavljanje na prosto primerne... Ne razumem.

No, glede na to, da moji grmi že veselo barvajo plodove in da se utesnjeno počutijo na okenskih policah in premajhnih loncih, sem mnenja da se bliža čas za akcijo. V preteklih letih se mi je zadeva dobro obnesla in ne vidim razloga zakaj se mi ne bi tudi letos.

Razumem pa, da je precej odvisno tudi od okolja rasti - če si z gorenjskega konca je ta čas nekoliko kasnejši, če pa npr iz primorskega, je pa prav lepo gledati prijateljeve Habanere, ki se že lep cajt veselo nastavljajo soncu in prav nič ne jamrajo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka je napisal/a:

Za sajenje čilijev naj bi bila temperatura tal minimalno 17 stopinj, vsaj tako sem nekje prebrala. Tudi jaz bom počakala, niti v rastlinjak se jih še ne upam saditi.

Nekaj let nazaj so se čiliji v lončkih zelo lepo razvijali, paradižniki pa malo manj. Ko sem oboje posadila v zemljo, so se paradižniki naenkrat razbohotili, čiliji pa so za lep čas obstali. Očitno je bilo še premrzlo zanje.

Razmišljala sem v zvezi s paradižniki, enako bi veljalo tudi za čilije: bi kaj pomagalo, če bi jame za sadike (ali morda kar jarke) izkopali recimo teden dni prej, da bi sonce ogrelo zemljo bolj v globino?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes naj bi bile temperature tal po Sloveniji od 11C do 13C (v globini 10cm), temperature zraka tu pri nas pa od dobre 3C do slabih 14C - in sonca malo ali nic. Ker je ze kar nekaj casa vec ali manj enako, mislim, da predhodnje kopanje jarkov, jam in jamic ne bi pomagalo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Segrevanje prsti je seveda tudi pri nizki temperaturi zraka, saj je aktivna površina, na kateri se svetlobna energija spreminja (deloma) v toplotno), prav prst. (bo forrest bolje razložil, je na ustreznem področju doma).
Sredi zime, pri minus nekaj stopinjah se, recimo, temna lesena klop, obrnjena pravokotno na sončne žarke, prav lepo segreje.
Jaz bi se z muhinim predlogom strinjala. Embarassed
Hrast1

Odgovor Napisal/-a Hrast1 »

To so pa moji čiliji to sezono: Big black mama, Moruga, Carolina, Bhut jolokia, Apocalypse, Habanero: orange-antiles-red savina, Lemon drop, Aji amarillo, Cayenne super hot, Bishop's crown, Jalapeno Mucho nacho in Brazilian starfish. Smile_________________Ne sanjaj življenja, živi svoje sanje!
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Pomoje pomaga pri ogrevanju tal tudi pokrivanje prsti z črno pvc folijo.
Sem bral eno diplomsko nalogo na to temo in letos bom vsekakor poizkusil pokriti zemljo z pvc folijo in narediti luknje za sadike, naj bi opomagalo pri segrevanju tal, plevel težje raste pa vlago zadržuje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hrast1, dvakrat "hude" cilije imas - tako in tako!

Ja, pokrivanje s folijo bi pomagalo, ampak sonce bi tudi moralo biti. Je bilo prav mraz te dni pri nas, na zalost. Bomo se malo pocakali.
Sicer je pa vsako leto nekako podobno - ledeni mozje in "usc..." Zofija, potem je lazje.
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Zelenc je napisal/a:
ikar je napisal/a:
Ne razumem v čem je štos, da nekateri tako hitite s prestavljanjem rastlin ven? A boste kaj zamudili?

2-3 mesece jih imate v stanovanju in se matrate z njimi, potem pa si pokvarite letino samo zato, ker ne zmorete potrpeti še 10dni.

Jaz bom tudi počakal še kak teden ali dva. Kakor gledam bodo jutranje temperature še nekaj časa med 9-10 stopinj pri nas (Kranj) kar je premalo za čilije in paradižnike ne? Do katere temperature približno naj počakam? Ker mi ni problem počakati še malo, prostora imam dovolj.

Sam sebe kontriraš - najprej se sprašuješ zakaj neki vsi tako hitimo s prestavljanjem na prosto (v nadaljevanju sem pričakoval kak argument na to), potem pa nas sprašuješ kakšne temperature so za prestavljanje na prosto primerne... Ne razumem.

Nič se ne kontriram, samo nekateri ste nataknjeni in se spotikate ob vejice, nihče pa ne da pametnega razloga zakaj se ne da počakati še kak teden dni.
Tudi sam imam 30x po 10-15L posod z okoli 40 sadikami čilijev in paradižnikov v sobi in nimam več kam stopiti, pa bom raje počakal še kak teden. Če sem jih toliko časa gledal in jih negoval, bom pa še malo počakal da bom na varni strani glede temperatur.

Zakaj sem vprašal kakšne temperature so primerne za prestavljanje (ne vidim kje sem se tukaj kontriral, ampak dobro...) je to zato, ker sem iz gorenjskega konca v dolini in na splošno je znano, da je treba počakati, da gredo vsaj ledeni možje mimo, pa tudi poscana Zofka. To bo v ponedeljek. Ker pa sem pregledoval napovedi temperatur za naslednjih 10 dni pa sem opazil, da bo večina juter imela 9 stopinj, nekajkrat pa celo 6 stopinj. Še dva dni nazaj so bili hribi okoli nas pobeljeni s snegom. ERGO, sprašujem zato, ker ne vem kje je kritična temperaturna meja, ki povzroči zakasnitev rasti za kak teden ali dva.
Raje vidim, da mi rastejo v sobi kak dodaten teden in se spotikam ob njih. Vi ji pa kar sadite ven, če se vam tako mudi. Delujete mi, kot da tekmujete kdo jih bo prej postavil ven Rolling Eyes
Aja, tisti ki ste doma na primorskem, tiste čisto razumem, da lahko postavijo že ven, prav tako tiste, ki imate rastlinjake.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Katere substrate pa uporabljate za čilije v loncih?
Lani sem jaz uporabil Humtuš, kateremu sem dodal suho listje, nekaj sveže trave, kompost in razne rastlinske ostanke(ribniške rastline, manjše vejice,...) So mi rastline kar dobro rastle.
Hrast1

Odgovor Napisal/-a Hrast1 »

htf_lover je napisal/a:
Katere substrate pa uporabljate za čilije v loncih?
Lani sem jaz uporabil Humtuš, kateremu sem dodal suho listje, nekaj sveže trave, kompost in razne rastlinske ostanke(ribniške rastline, manjše vejice,...) So mi rastline kar dobro rastle.

Jaz uporabljam univerzalno zemljo za sajenje, primešam še nekaj perlita za zračnost in čez poletje večkrat ob zalivanju dodam gnojilo za paradižnike._________________Ne sanjaj življenja, živi svoje sanje!
Odgovori