Malina - Rubus idaeus

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Malina - Rubus idaeus

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Robida res nima svoje teme?
Pišem pač sem: imam 3 grme robid, vse v žlahti by podtaknjenci. So na različnih legah, različno stare, delajo pa ČUDOVITO! Res pa je tudi vreme optimalno za zorenje + vsak dan jih malo zalijem (tiste ki je v pretežni senci pač ne) + zaščitene so pred tiči (kosi).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ima, ima, svojo temo: ROBIDA . Le da seznami tu še niso preurejeni na nove linke. Počasi bodo, do takrat si pa pomagajte z iskalnikom, ki je tu neprimerno bolj uporaben in učinkovit, kot jih ima mojforum..si
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Julija sva začela nabirati maline. Najprej sem jih namočila v tri litre žganja. Nabirava jih vsak drug dan, sprva jih je bilo po nekaj pesti, danes največ do zdaj - 60 dag. Zdaj jih zamrzujem, konec sezone pa nameravam skuhati malinovec. Jeseni jih morava nujno zredčiti, preveč goščave je.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Letos pri nas stanje malin katastrofalno, črnih malin srednje, stanje robid odlično.

Suša 4 mesece, zalival nisem, se držim še naprej tega, da naj raste, kar zmore rasti, ker ni časa in pozornosti za vse.

Stara Autumn Bliss se je v takih razmerah izkazala kot neprimerno bolj trpežna sorta kot moderni Polka in Amira, čeprav je bilo tudi nje komaj kaj, vendar oni dve pa sta celo v zeleni rasti izjemno zaostali.

Tako sicer malin skorajda ni bilo oziroma samo za račje veselje (en Silver Appleyard fantek je izjemno priljuden in kar pride in pocuka za hlačnico, še posebej pa se razveseli malin), tudi kvalitetnih jabolk izredno skromno glede na pretekla leta (prehitro padle, nakljuvane, nagnite, pritlikave... -80%), je pa bila lepa bera robid, paradajza, celo sliv bolje kot doslej, odlične pa so bile in so fige.

Tudi grozdja je bilo dovolj za rozine :)

photo_2025-08-15_18-11-45.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
plutoxx

Odgovor Napisal/-a plutoxx »

Pri meni (na gorenjskem) se med cca. desetimi vrstami (1x in 2x rodnimi skupaj) najbolje obnese Himbo top zato bi jo priporočal vsem. Sadeži so kar konkretne velikosti, ne gnijejo kot pri ostalih vrstah, obilno rodi 2xletno, rozge se lepo razvijajo(zrastejo do 2m v višino) in sedaj dela "100 na uro". Dobi pa toliko kot piše crtj.
Če bi še enkrat sadil maline bi bila to glavna, mogoče edina, sorta. Amira ji do sedaj ne seže do kolen čeprav ima tudi kar konkretno velikost sadežev a ni toliko produktivna, predvsem pa nima še nič sadežev. Polko sem šele letos posadil dve sadiki in ne vem kako se bo obnesla. Autuma Bliss sicer tudi dobro raste a ima vseeno manj sadežev in manjše velikosti kot Himbo top.
Torej za mene je Himbo top TOP... :P
Odgovori