Stran 39 od 49

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 2:08 pm
Napisal/-a ck
brbr je napisal/a:
Ck, slive se odlično ohranijo, če jih daš v kozarce za vlaganje in pasteriziraš.

Jaz naredim takole:
- slive operem, očistim, razpolovim in naložim v kozarce za vlaganje (pri nas je porcija polovični kozarec). Malo potlačim, da med polovicami sliv ni zračnega prostora. Na vrhu pokapam nekaj kapljic limonovega soka in kozarce zaprem, a ne čisto do konca.

Kozarce dam v večjo posodo, na dno katere položim kuhinjko krpo. Kozarci se v posodi me dotikajo med seboj, niti stene posode. Vse zalijem s hladno vodo, ki naj sega do pokrovov. Potem počasi segrevam, tako da v cca 30min voda pride do pod vrelišča - začnejo se dvigovati mehurčki. Na taki temperaturi potem pasterziram cca 15min.
Vroče kozarce potem dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo ali kar v vodi, v kateri so se pasterizirali.

Tako shranjene slive v kozarcu želirajo (ni tekočine) in so uporabne za kar koli. Še posebno pa za cmoke, pite,... Torej jedi pri katerih ne sme biti sadje premokro. polovičke ostanejo cele, čvrste in jih lahko eno po eno jemlješ iz kozarca.


Če bo drugo leto dovolj sliv, bom poskusil tudi takole. Jaz na podoben način delam kompote za zimo iz breskev ali hrušk, s to razliko, da sadje narežem, zložim v kozarce, nato zalijm s sladko vrelo vodo in nato pasteriziram v vreli vodi cca 25 min._________________lp

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 2:27 pm
Napisal/-a brbr
Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 5:40 pm
Napisal/-a ck
brbr je napisal/a:
Pri načinu, ki sem ga opisala, se mi zdi ravno to fino, da ni dodanega nobenega sladkorja in vode. Tako res shraniš samo sadje.


Jaz knedlne vedno sladkam, tako da to ni tako pomembno._________________lp

Objavljeno: Sr Sep 08, 2021 6:22 pm
Napisal/-a brbr
Ja, seveda, morajo biti sladkane, mogoče še s ščepcem cimeta. Njam, njam,..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Sep 10, 2021 11:22 am
Napisal/-a živa
Delam tudi tako, kot je napisala brbr. le pri nas sladkor skoraj ne obstaja, zato ne dajem nič sladkorja na sadje. Cmoki pa dobijo dozo cimeta in praženih drobtin. smo vajeni naravnih sladkorjev v hrani in dodajam sladkor samo v marmelade. ž
vloženi kompoti brez sladkorja se tudi ne pokvarijo. Sploh hruške so že same po sebi presladke._________________Lp, Živa

Objavljeno: To Sep 14, 2021 10:26 am
Napisal/-a ck
Sem poskusno napolnil dva 1/2 litrska kozarca s slivami, zaprl ter dal v lonec s hladno vodo (voda je bila do pokrovčka) ter začel s "kuhanjem".
Pustil sem vreti 20 min.

Bomo videli, kaj bo pozimi iz tega._________________lp

Objavljeno: To Sep 14, 2021 12:32 pm
Napisal/-a živa
CK, pri meni so vsi pokrovčki pod vodo._________________Lp, Živa

Objavljeno: To Sep 14, 2021 9:39 pm
Napisal/-a ck
živa

Jaz tako pasteriziram kompote, pa je bilo do sedaj (mnogo, mnogo, mnogo let) vse ok._________________lp

Objavljeno: Sr Sep 15, 2021 8:10 am
Napisal/-a živa
Ck, super, potem preverjena varianta. Wink_________________Lp, Živa

Objavljeno: Pe Okt 08, 2021 11:12 pm
Napisal/-a ck
Ali morda kdo ve kje dobiti slivo Plumtastic (Top 2000)?_________________lp