Stran 40 od 42

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 12:18 pm
Napisal/-a metuljc
GrGr je napisal/a:
Včeraj sem šel na pohod, med njim pa presenečen opazil drnulje na tleh (seveda divje). Celo povsem zmehčane so bile vmes, sladke&slastne, tako da slana res nima vpliva.


Nima, če so res res zrele, sicer pa ima. Res zrele spominjajo na češnje, takrat so v notranjosti že skoraj kot žele. In temno rdeče.

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 12:51 pm
Napisal/-a Seasmoon
metuljc je napisal/a:
GrGr je napisal/a:
Sladkobo drenu da mraz.

Tako je. Ko temno rdeče plodove dobi slana, so zelo okusni.


metuljc je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:
Letos, ko bom nabrala drnulje, bom simulirala slano tako, da bom dala plodove v skrinjo. Pa, da vidim, če bodo postale dobrega okusa.

Tole sem testirala, nisem pozabila. Sem dala temno rdeče drnulje v skrinjo za nekaj dni in pol sem jih probala in še vedno so kisle. Tako, da po mojih izkušnjah to, da sladkobo drenu da mraz ne drži.


Zamrzovanje ne da sladkobe ampak izniči dobršen del trpkosti.

Hm, tukaj nekaj ne štima.

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 1:02 pm
Napisal/-a mravlja
Vse štima - razmišljaj tako: imaš sladka jabolka in imaš kisla jabolka. Z drenom je isto.

In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 1:29 pm
Napisal/-a metuljc
mravlja je napisal/a:

In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...


Ta dren ima drobne, črne, v šopih nameščene plodove. Kdor to zamenja z rumenim drenom, jaoooooo. In nikakor ne raste lev Primorju, rdeči dren, pa številni vrtnarski različki in celo druge vrste, so povsod po Sloveniji, v naravi in v parkih, živih mejah,....

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 1:29 pm
Napisal/-a Seasmoon
Bom naredila še en test. Sem znova šla po pest divjih drnulj v hosto in tiste prejšnje in te zdaj so vse temno rdeče. Razlika je le ena in sicer te zdaj, ki sem nabrala so bolj mehke, kar pomeni, da so še bolj zrele, tiste ta druge so pa bolj trde. Zdaj bom dala vse v skrinjo in bom počakala nekaj dni in pol jih bom probala, pa, da vidim, če bom čutila kakšno razliko v okusu. Se čez nekaj dni oglasim tukaj in bom povedala, kako je glede okusa.

mravlja je napisal/a:
Vse štima - razmišljaj tako: imaš sladka jabolka in imaš kisla jabolka. Z drenom je isto.

In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...


Meni ne štima. Pa čeprav primerjava je dobra in razumem, kaj mi želiš povedati.

Pa veš, da se mi zdi, da je tukaj pri nas več rdečega drena. Sicer na slovenskih portalih piše, da je rdeči dren strupen. Pol pa grem brati tuje portale in vidim, da ga ljudje po svetu jedo. Hmm ....

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 3:34 pm
Napisal/-a GrGr
Rdecega je polno povsod - to so "šibe". Za nas mulce je bil dragocen, ker so bile iz njega najboljse puscice.

Ses, DOMNEVAL sem, da ga slana naredi sladkega (kot kostanj, krompir,..), zdaj pa VEM, da temu ni tako. Itak ne gre skupaj z gojenimi kultivarji, ki rodijo zdaj poleti.

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 10:23 pm
Napisal/-a Dajmar
mravlja je napisal/a:

In pazi, na Primorskem pogosto raste tudi Cornus sanguinea - rdeči dren. Včasih so učili, da so z njim lahko težave ...






Samo po listih tudi jaz ne ločim rumenega od rdečega. Jeseni, ko je brez listov ima rdeči dren lubje vrhov obarvano rdeče.






Objavljeno: Po Avg 26, 2024 10:55 pm
Napisal/-a mravlja
Dajmar, super. victory

Objavljeno: Po Avg 26, 2024 11:28 pm
Napisal/-a lpmami
Dajmar, hvala za nazoren prikaz.[/b]_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: To Avg 27, 2024 1:54 am
Napisal/-a Seasmoon
GrGr, ok razumem, se pa sprašujem, kakšne drnulje imaš? Jaz sem jih že probala od svetlo rdečih, pa do temno rdečih, ki vlečejo že malo na črno in vse so bile kisle. O sladko-slastnih drnulj ni ne duha ne sluha.

mravlja, ti si že kdaj jedel sladko-slastne drnulje?