Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Enkrat sem na youtube gledala priporočila - veliki citrusi v loncih, hranjeni le s kavno usedlino in zmletimi jajčnimi lupinami.
Kaj bi torej človek sestavil:
- malo kislo, malo alkalno, malo kalcij, malo dušik .... ???
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Da bi mi bilo dano vedeti s čim vse si postrežeta "srečna" mandarinovca, ki rasteta zunaj in ju ne gnojimo._________________naredimo svet lepši
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, ne verjamem, da je poglavitni vzrok za pojav kaparjev in pršic dodajanje gnojil ob koncu rastne sezone (v avgustu), mislim da tudi dejstvo, da so umetna s kaparji in pršicami nima veliko opraviti, vsaj glede na lastne izkušnje ne.
Sicer pa, kar zadeva gnojenje z organskimi ali bolj splošno naravnimi sredstvi bi rekel, da je potrebno veliko več pozornosti kot samo gnojenju ali dognojevanju nameniti že samemu substratu v katerega posadimo drevo, sploh pri vlončeni drevesih je to še veliko bolj pomembno. Značilno je tudi, da kupljeni substrati za citruse niso najprimernejši ali so sploh neprimerni glede na podlago ali vrsto citrusa, ki bo rastla v njih. Nasploh je največja težava teh substratov nezračnost, dodana šota, ki hitro spremeni strukturo in ustvari neprimerno okolje za razvoj korenin, saj imajo glede tega citrusi posebne zahteve, komercialni substrati pa so običajno zaradi profitabilnosti zgolj univerzalni substrati za lončnice z dodanimi stimulatorji za rast korenin in posebnimi granulati za zadrževanje vode.

Zelo pozitivno je v mešanice dodati organski material, ki ima predvsem to dobro lastnost, da hranila sprošča postopoma na dolgi rok (počasi delujoče gnojilo). Taki dodatki so naprimer kamena moka, preperel gnoj, komposti, kostne moke,... Dodajanje mikoriznih gljiv (običajno se kot najštevilčnejše simbiotske gljive pri citrusih pojavljajo gljive Glomus) je prav tako pri citrusih zelo dobrodošlo.

Vsekakor je potrebno pH ohranjati na "kisli" strani, glede hranil pa zajeti čim širši spekter mikro in makro hranil, zato je gnojenje z naravnimi doma pripravljenimi sredstvi recimo temu izziv predvsem zato, ker nad hranili na tak način nimamo dobrega pregleda.

Prevrelki bi lahko služili kot ti. hitro delujoče gnojilo, edina težava je odmerjanje koncentracije pri tako narejenih gnojilih, težava je tudi, da so citrusi občutljivi zlasti na gnojila, v katerih je prisotna urea in gnojilih, ki imajo podoben učinek in zaradi tega kmalu pokažejo znake ožigov na listih.
brbr

Dafo, kot sem že napisala, so se pri meni pojavile tele živalice pozimi samo dvakrat in to vsakič, ko sem dodala mineralno gnojilo za citruse. V sezonah, ko takega gnojila nisem uporabljala, težav ni bilo. Takrat sem enkrat letno dodala domač kompost ali pa Biobrazdo. No, bilo pa je tudi dosti manj plodov.
Tako se mi zdi, da noben od načinov ni pravi in bi morala najti enega srednjega._________________naredimo svet lepši
dafo

brbr, lastne izkušnje štejejo največ zato je ključ do uspeha, da s poizkušanjem prideš do zadovoljivega izida, ko bo rastlina zdrava, plodov pa tudi dovolj, vmes pa čimmanj nevšečnosti, ki so plod tega poizkušanja. Mislim, da je to že polje, kjer ne boš morala dobit nasveta v smislu recepta, ker gre za zapletene procese, ki so poleg tega še zelo medsebojno povezani. Se pa kljub temu priporočam za informacije o izidu pri tvojih posegih, če se boš lotila eksperimentiranja.
dafo

Tako kot so drevesa limon v tem času "zanimiva" in aktivna, smo očitno tudi mi, ki pišemo to temo. Nekaj postov nazaj je opisana možnost gnojenja z naravnimi gnojili in sta omenjena kavna usedlina in jajčne lupine. V izogib morebitnim poizkusom, ki ne bi vodili v pravo smer lahko napišem, da ideja o uporabi teh dveh naravnih sredstev za gnojenje citrusov v splošnem ni najbolj primerna, še posebej ne za vlončena drevesa, kot uglavnem srečamo citruse pri nas.

Uporaba kavne usedline je problematična predvsem zaradi neprimerne strukture, s katero vpliva na zračnost in vpojnost substrata v loncu. Eventuelno bi lahko usedlino uporabili kot gnojilo na ta način, da bi usedlino posuli po vrhu zemlje in jo po večkratnem zalivanju odstranili in nadomestili s svežo, ko bi uspeli vsaj delno odplakniti hranilne snovi, ki so v njej.
Ideja o uporabi jajčnih lupin pa je problematična zaradi nizke tolerantnosti na presežek kalcija v substratu, ki je značilna za vse vrste citrusov. Kalcij je sicer nujno potreben za rast, za tvorbo celičnih sten, a lahko v primeru predoziranja povzroči zastajanje v rasti in neugodno vpliva na pH.(za citruse, ki so načeloma bolj zadovoljni v kislem substratu) Ko dodajamo v zemljo snovi, ki vsebujejo kalcij se tega torej poslužimo kot gnojenje v majhnih odmerkih, vsakoletno pa preverimo pH in v primeru presežnih vrednosti (nad 7,5) drevo presadimo v svež substrat.
Na koncu dodajam še svoje mnenje o primerni alternativi. Kot naravna možnost, ki ne predstavlja tveganja lahko uporabljamo kompostni čaj ali ribjo emulzijo, sam sem se priprave slednje lotil že večkrat in jo tudi uporabljam kot naravno gnojilo pri skrbi za svoje citruse.
brbr

Dafo, hvala za tole.
Stanje mojih citrusov je trenutno sledeče: napad pršic in kaparjev je nekako zamrl. Enkrat sem jih poškropila z Neem tonikom, potem pa nič več.
Limonovec ima še dve limoni, ki jih hranim za bližnjo orehovo potico. Mandarinovec ima nekaj mandarin, ki so že precej oranžne. Prav tako ima kumkvat kar precej skoraj zrelih plodov.
Se pa limonovec pripravlja na cvetenje. Upam, da se bo vreme kmalu toliko otoplilo, da bo šel še pred cvetenjem lahko na prosto. Drugače ne bo nič s spomladanskimi plodovi._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

In kdaj bo pravi čas, da lahko limonovec prestavimo ven ?
Jaz sem pri svojem že zamenjal zemljo, presadill v večji lonec, pognojil. Škodljivcev nisem opazil, vidni so tudi že nastavki cvetnih popkov.
Prejšnjo zimo je skoraj vse listje odpadlo, letos precej manj. Morda kakšna tretjina ...
dafo

Sam jih prestavljam, ko gredo nočne temperature zagotovo nad 0, nekako se ponavadi to dogaja okrog 15. maja. Sicer pa, čim prej, tem boljše, sploh če govorimo o limonovcih, sicer pa vsekakor, v kolikor je mogoče in prezimovališče to omogoča, ga že v prezimovališču privajamo tako, da ga prestavimo na svetlejši prostor. Če bi imel samo eno drevo, bi ga postopoma prestavljal, tako pa to ne pride v poštev.
P.S. Sicer pa AB, z gnojenjem v tem času skrajno previdno, prej bi ga odsvetoval. Sploh pa nikakor v predpisanih odmerkih, ampak je potrebno do predpisanega odmerka gnojiti s postopnim dodajanjem. Glede odpadlega listja pa velja manj je več Smile manj, ko ga odpade, več bo cvetov in več plodov.
brbr, ali bodo spomladanski plodovi ali ne je bolj odvisno od tebe, kot od tega, kje bo drevo pred, med ali po cvetenju.
dafo

Cvetenje citrusov je v tem času na vrhuncu, zato se spodobi, da dobi tudi ta tema sliko, sicer je cvet že skoraj bolj podoben vrtnici, a vonj je nezamenjliv, zato lahko z zagotovostjo trdim, da je slika v pravi temi. Cvetenje, ki je letos še posebej obilno, bo najbrž obrodilo manj sadov kot ponavadi, kot se to rado zgodi pri citrusih, sploh kadar je mešanih poganjkov na katerih so cvetovi malo, ampak pride tudi drugi cikel cvetenja in rastline vedno povrnejo vloženo skrb. Kako radodarno bo leto s plodovi bo jasno po prvi fazi odpadanja plodnic in plodičev, ki se bo končalo čez slab mesec, do takrat pa bo drevesom namenjena posebna skrb, ravno z namenom, da bi to obdobje minilo s čim manjšim usipom. Vsi plodovi, ki bi eventuelno ostali na rastlini še od prejšnjega leta bodo neposredno vplivali na letino v tej sezoni.

[/img]
Odgovori