Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Navadno zastiram s travo, ki jo zbiram pri košnji zelenice, letos pa bom do konca porabil eno veliko balo sena, ki sem jo kupil za neko drugo zabavno reč. Seno je kar dolgo in počasi razpada, zato ga sedaj zmeljem z uporabo kosilnice. Zelo dobro "regulira" vlago. Kdor je v mladosti sušil seno ve, da čez noč iz zraka potegne vlago, čeprav je bila poletna noč brez rose.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pozno jeseni sem kupila eno vrečko miskanta v Živexu (drago!). Ravno za eno gredo s česnom je zadostovala - debelina cca 5 cm. Kot sem pričakovala ni nobenega plevelčka. Tudi nerazrezan domač je bil v redu, a ta se mi zdi še dosti primernejši. Z veseljem bi jih nabavila več, vendar mi je do pridelovalca malo daleč.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Mislim, da ne grešim preveč, če povem da ima Živex noro ceno okoli 9 Eur. Pa saj je to vsakemu dosegljivo na spletu. Muha, kaj pa kaki mimo vozeči znanci?
V malo večji prtljažnik brez podiranja sedežev gredo zagotovo 4 vreče.
Meni je zadeva kar všeč, ker notri zagotovo ni nobenih semen.

Sem pa gredo (posuto cca 5 cm na debelo) poizkusno probala zaliti s pršilko, pa moram povedati, da nasutja ni razneslo, ampak se je voda lepo vpila v zemljo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Moje prve ugotovitve / razlike med miskantom in peletirano slamo: miskant je manj ugoden za uporabo v vetrovnem vremenu. Sploh če gre za sunke vetra, so peleti bolj trpežni oziroma jih veter manj nosi kot kosmiče miskanta. Ko pridejo v stik z vodo, se mi pa zdi, da se podobno obnašajo kot peleti (ostanejo na mestu, kup postane bolj enovit). Toliko zaenkrat🙂_________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Še en leteči cilj: poraba na m2 gre bolj v prid peletirani slami. Pri tej posujem po tleh le toliko, da so ta pokrita (ne delam kupčkov, peleti itak močno ekspandirajo ob stiku z vlago), pri miskantu je pa že v osnovi potrebno nasuti vsaj 5 cm (takole čez palec) za dober učinek.

Je pa zanimivo še nekaj: miskant je tu kot groba zastirka in sama po sebi ne zadržuje vlage (vse pronica proti prsti) za razliko od slame, ki na vrhu tvori nekakšno suho skorjico/plast, pod katero je navlažena slama (tj. ne gre vse v prst). Pri obeh zastirkah pa je zemlja pod njima prijetno hladna in vlažna.

Ocenil bi, da je miskant še posebej primeren za zastiranje na novo ustvarjenih gred. To sem naredil sam, ko sem ga kar na debelo (5-10 cm) nasul po gredi, ki je bila čez zimo pokrita s kartonom/listjem (prej travnata površina) in je površina še vedno "groba"._________________go with your instinct to live as you want
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eno idejo imam, pa ne vem če se bo zadeva razvijala po mojih željah.

Na grede s paradižniki imam namen nasuti lubje in miskant v skupni debelini približno pet centimetrov ali malo več. pod to zastirko sem imel namen dati tanjšo plast ovčje volne. Sedaj ko jo imam doma, vidim da se ne da tako lepo razprostreti, kot sem si predstavljal. No ja, mogoče imam malo nižjo kvaliteto odpadne volne .... Rolling Eyes .
Plan sem spremenil tako, da zastirka z lubjem ostane, bi jo pa nadgradil z kartonom, ki bi bil prva plast na zemlji; z namenom da povečam učinek zastirke kar se plevela tiče. Iz prakse vem, da se najbolj zagrizeni pleveli (slak pa še kaj) prerinejo skozi takšno zastirko. Verjamem da bi karton plus lubje dobro zadržal plevele, rad pa bi da najmanj do konca sezone tudi razpade. Bo pa karton pod zastirko permanetno vlažen.

Kaj mislite, bo v nekaj mesecih sezone razpadel? Računam tudi na pomoč vrtnih deževnikov ...._________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Enkrat se na njivi jeseni položila kartone. Do pomladi, ko sem tja sadila kromir, karton še ni razpadel, daleč od tega. Ni pa bil prekrit in to je bil verjetno razlog za počasnejše razpadanje._________________naredimo svet lepši
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Tjaša in Robi v Vrtu obilja prakticirata točno to. Na potkah najprej razprostreta karton, na njega posujeta sekance ali kakšen podoben material. Po potrebi naredita zadevo celo v večih plasteh. Karton pod takimi pogoji menda kar hitro razpada, prepreči pa rast plevelom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prekrit karton čez leto propade, neprekrit pa lahko vztraja tudi več let, če se zvrha stalno suši. Preizkušeno na mojem vrtu. Razpadanje pospešiš, če ga že ob polaganju temeljito namočiš, preden daš čez vrhnjo plast.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mfranc je napisal/a:
Eno idejo imam, pa ne vem če se bo zadeva razvijala po mojih željah.

Na grede s paradižniki imam namen nasuti lubje in miskant v skupni debelini približno pet centimetrov ali malo več. pod to zastirko sem imel namen dati tanjšo plast ovčje volne. Sedaj ko jo imam doma, vidim da se ne da tako lepo razprostreti, kot sem si predstavljal. No ja, mogoče imam malo nižjo kvaliteto odpadne volne .... Rolling Eyes .
Plan sem spremenil tako, da zastirka z lubjem ostane, bi jo pa nadgradil z kartonom, ki bi bil prva plast na zemlji; z namenom da povečam učinek zastirke kar se plevela tiče. Iz prakse vem, da se najbolj zagrizeni pleveli (slak pa še kaj) prerinejo skozi takšno zastirko. Verjamem da bi karton plus lubje dobro zadržal plevele, rad pa bi da najmanj do konca sezone tudi razpade. Bo pa karton pod zastirko permanetno vlažen.

Kaj mislite, bo v nekaj mesecih sezone razpadel? Računam tudi na pomoč vrtnih deževnikov ....

Živijo. Smile

Karton pod plastjo zastrike razpade v približno 2 mesecih.
Če je potrebno kaj posaditi je že po enemu mesecu zelo načet in se ob dotiku hitro uniči.

Zakaj pa želiš, da že do jeseni razpade?_________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Odgovori