Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hruška - Pyrus

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Imamo Slovenci kako svojo sorto hruške - staro, novo, lokalno ... ?
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Navadna hruška (Pyrus communis L.)

Tepka

Avtohtona

Rjavka

Avtohtona

Pohorska moštnica

Avtohtona

Vinska moštnica

Avtohtona

Vir: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=DRUG1547
mravlja

sreco hvala ti - "literatura", na katero ne bi najprej pomislil.

Pri tepkah in moštnicah se mi zdi, da kakega "pravega reda" ni, verjetno ga tudi ne more biti. Tu okoli so to največkrat sejanci. Tu pa -
https://mislinja.si/files/other/news/90/24876Knjiga%20-%20Travnisko%20sadje.pdf (stran 100) - pišejo o koroških tepkah, natančneje, o beli in črni tepki, in na strani 101 o koroški moštnici. Te so verjetno nacepljene.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Še nekaj o hruškah; naših, tujih ... starih, novih ...

https://www.kis.si/f/docs/Domaci_OSVV/SORTIMENT_HRUSK_NEKOC_IN_DANES-B._Godec.pdf

-------
mravlja

Lahko, prosim, kdo zapiše kakšno besedo o Klapovi ali o Pastorjevi hruški? Okus, hramba... - vse me zanima. Vse kaže, da jih še nisem srečal.
Hvala.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Klapova meni zori malo cca 7 - 10 dni pred viljamovko. Je dobra, plod je velikosti malo večje viljamovke, ima tanko relativno gladko lupino, je drobnozrnata - enako kot viljamovka, rodnost je malo slabša kot pri viljamovki, primerna je tudi za predelevo. V hladilniku ne zdrži dolgo - ker jo prej pojemo, poleg tega pa je viljamovka boljša in jo je bolj smiselno shranjevati. Priporočam jo zato, ker dozori pred viljamovko in ima dober okus.

Pastorjevke nimam, sem jo pa že jedel. Nič posebno okusna, ni pa zanič._________________lp
mravlja

Ck, hvala za odgovor.

Pastorjevo sem imel na piki zaradi "posredovanja" pri cepljenju in ker je bila tu dostopna. Bom počakal in poiskal kaj drugega.
Hardy-jeve pa tu okoli ne dobim.
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Pastorjevka je stara sorta v Benečiji, v Posočju itd. Zelo so rodne, velike. Teža tudi 500 g. Boljša kvaliteta je na kutini kot na sejancu. Dobro se skladiščijo za hruško. In odlične so za sušenje.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

mravlja je napisal/a:
Ck, hvala za odgovor.

Pastorjevo sem imel na piki zaradi "posredovanja" pri cepljenju in ker je bila tu dostopna. Bom počakal in poiskal kaj drugega.
Hardy-jeve pa tu okoli ne dobim.

Jaz jo imam. Sadiko sem kupil._________________lp
mravlja

Pastorjeva bi znala biti ljubiteljica toplote, Sredozemlja. Zaradi zgoraj zapisanega se mi zdi vredna ponovnega premisleka - čez zimo je dolgčas brez sadja.
Za Hardijevo pa tudi še pogledam naokoli.
Odgovori