Citiram: |
mi lahko razložite, prosim: če sejem ajdo maja oz. junija, dobim ven kašo? |
Najprej hitri odgovor na simpatično vprašanje. Torej, ne, ne dobiš kaše, pač pa žgance. Take prave, ravno prav suhe, za v župo.
No, upam, da ne zameriš.
Skratka, problemi z glutenom. Poznano.
Pri nas vse preberemo, lepo na mizi, začenši s prosom, ajdo, tudi koruzo. Vedno se najde kakšno zrno, zrno problema. Nadalje se seme, če je bilo "glutenašev" več, pred kuhanjem še opere. Za mletje seveda ni tako enostavno.
Sicer ajde ravno ne sejem za zrnje, bolj za kakšen čaj, čebeljo pašo, popestritev v vrtu .... , pa kljub vsemu izkušnja, ki ti utegne kaj koristiti.
Pred časom sem bil tudi sam v enaki dilemi in sem neoluščeno ajdo spustil kar čez žitni mlin "razprt" na maksimum. Med kamni je bilo razmika ravno za ajdova semena, rezultat pa je bila v večini oluščena ajda. Kakšno zrno tudi ne, a se tega v moki sploh ni opazilo. Pravzaprav je bila moka na pogled malenkostno temnejša, po okusu pa žganci "fejst" dobri.
Drugače pa se ajdo nosi v mlin, kjer jo najprej oluščijo, nato pa zmeljejo.
Sicer pa je fino najti kakšnega entuziastičnega Kmeta, ki se tozadevno trudi. Je življenje celiakašev znosnejše, zrnje/moka pa vsekakor vredna denarja.
Pri nas v okolici je možakar, ki se zelo trudi. Kmetuje na biološki način, ima certifikat, upošteva pa tudi biodinamično filozofijo in ukrepe. Seme je v večini zelo čisto, sploh pa ne goji klasične pšenice. Od žit enostavno vse kupimo pri njemu. Ima tudi svoje laneno olje, mimogrede.
Če bi bila želja, bi lahko predstavil njegovo ponudbo, morda kontakt....
lp.