Stran 5 od 7

Objavljeno: To Okt 01, 2013 3:04 pm
Napisal/-a juglans
Živjo živa!

Citiram:
mi lahko razložite, prosim: če sejem ajdo maja oz. junija, dobim ven kašo?


Najprej hitri odgovor na simpatično vprašanje. Torej, ne, ne dobiš kaše, pač pa žgance. Take prave, ravno prav suhe, za v župo. Laughing

No, upam, da ne zameriš.

Skratka, problemi z glutenom. Poznano.
Pri nas vse preberemo, lepo na mizi, začenši s prosom, ajdo, tudi koruzo. Vedno se najde kakšno zrno, zrno problema. Nadalje se seme, če je bilo "glutenašev" več, pred kuhanjem še opere. Za mletje seveda ni tako enostavno.

Sicer ajde ravno ne sejem za zrnje, bolj za kakšen čaj, čebeljo pašo, popestritev v vrtu .... , pa kljub vsemu izkušnja, ki ti utegne kaj koristiti.
Pred časom sem bil tudi sam v enaki dilemi in sem neoluščeno ajdo spustil kar čez žitni mlin "razprt" na maksimum. Med kamni je bilo razmika ravno za ajdova semena, rezultat pa je bila v večini oluščena ajda. Kakšno zrno tudi ne, a se tega v moki sploh ni opazilo. Pravzaprav je bila moka na pogled malenkostno temnejša, po okusu pa žganci "fejst" dobri.
Drugače pa se ajdo nosi v mlin, kjer jo najprej oluščijo, nato pa zmeljejo.

Sicer pa je fino najti kakšnega entuziastičnega Kmeta, ki se tozadevno trudi. Je življenje celiakašev znosnejše, zrnje/moka pa vsekakor vredna denarja.

Pri nas v okolici je možakar, ki se zelo trudi. Kmetuje na biološki način, ima certifikat, upošteva pa tudi biodinamično filozofijo in ukrepe. Seme je v večini zelo čisto, sploh pa ne goji klasične pšenice. Od žit enostavno vse kupimo pri njemu. Ima tudi svoje laneno olje, mimogrede.
Če bi bila želja, bi lahko predstavil njegovo ponudbo, morda kontakt....

lp.

Objavljeno: Pe Okt 04, 2013 12:39 pm
Napisal/-a živa
Junglas, poznaš celiakijo?! Imamo v družini 2, problem s čisto ajdovo kašo je pa velik. Problem poznaš.

Gluten je tudi v piri, ječmenu, ovsu. Samo koruza in ajda sta v redu od domačih žit. Pa proso, ki je odlično v vsakršni obliki, žganci so odlični. Zato sem laično mislila, če posejem ajdo, kako sedaj naprej. Za pšenico vem, da jo je treba požeti, s postopkom izluščiti zrnje, zrnje v mlin za moko.

O ajdi pa nimam pojma, kaj in kako potem, ko je zrela. Embarassed

Z veseljem čakam predstavitve ponudbe. Ker rabim kašo, ki paše odlično k rdečemu zelju in še kam druga._________________Lp, Živa

Objavljeno: Pe Okt 04, 2013 12:58 pm
Napisal/-a brbr
Živa,
ajdova kaša je oluščena ajda. Luščiti ajdo pa je kar "projekt", ker ima trdo trikotno luščino, ki se težko lušči. Včasih so jo luščili s pomočjo stop (starinska naprava za trenje semen). Drug postopek je tudi s kuhanjem - ne vem pa ne več, kako natančno to gre. Vse to sem prečitala v eni knjigi o ajdi, ki sem si jo enkrat sposodila v knjižnici. Ker je postopek pridobivanja kaše kar kompliciran sem se odločila, da bom ajdo gojila samo za čaj in za polnozrnato moko (zmelješ celo zrno, z luščino vred).

No letos sem je pridelala mogoče za dve skodelici čaja Embarassed - jo je pobrala suša. Pozno poleti pa sem jo prepozno posejala in ima zdaj šele zelenje in bo služila le kot bogatenje prsti...._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Pe Okt 04, 2013 1:54 pm
Napisal/-a metuljc
Kolikor je opatiti, se v sedanji moki vidijo drobne črne pikice in mislim, da zmeljejo kar celo, pa ootem sejejo.

Drugače pa ja, o ajdi je dobra knjiga dr. Ivana Krefta, svetovnega strokovnjaka za ajdo, knjiga je starejšega datuma, najbrž jo najdeš v kateri od knjižnic.
Priporočam ti ogled [urlhttp://www.kvarkadabra.net/article.php/Ivan-Kreft-Ajda-za-ljudi][/url] tega predavanja, ki ga je pred časom imel v Hiši eksperimentov.
Drugače pa se z ajdo pri nas precej ukvarja tudi Rangusov mlin v Dolenjem Vrhpolju, prav v povezavi z dr. Kreftom.

Objavljeno: To Okt 08, 2013 3:44 pm
Napisal/-a živa
Rangusov mlin melje še druga žita, zato je ajda zame neuporabna (okužena z glutenom).

metuljc, hvala za info_________________Lp, Živa

Objavljeno: To Okt 08, 2013 10:32 pm
Napisal/-a metuljc
živa, okužena ni, lahko pa ima sledove glutena. Okuženost je neprimerna beseda, pa saj najbrž nisi mislila dobesedno.
Tudi kaša ni primerna? Ker ta, mislim si, ne gre po istih poteh kot žito za moko. Ampak, najbolje to vedo v mlinu.
Kolikor poznam stvari, je Rangusov mlin edini v Evropi, ki dela ajdovo kašo iz tatarske ajde, če se ne motim tako, kot tam, kjer je tatarska ajda doma.
ko najdem, ti lahko, če te zanima, pošljem 2 prospekta, enega o ajdi na splošnoil drugega prav o tatarski ajdi, ki sta nastala v povezavi Rangusov mlin - Oddelek za agronomijo BF, prof. dr. Ivan Kreft. Tudi nekja zanimivih receptov je na njih.

Objavljeno: To Okt 08, 2013 11:22 pm
Napisal/-a juglans
metuljc, tole o tatarski ajdi bi zanimalo tudi mene. Če je možno?

"okužena hrana"=celiakaški sleng

Objavljeno: To Okt 08, 2013 11:35 pm
Napisal/-a metuljc
juglans, verjamem, da je sleng, ampak, mimogrede kak neceliakaš povzame napak in je zmeda tu (ne morem pomagati, poklicna deformacija pač).
Ja, seveda je možno, samo,, spomni me, me daje raztresenost, poklicna reč. Embarassed

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 3:49 pm
Napisal/-a živa
Metuljc, lepo prosim, pošlji mi, ko boš utegnila.

Junglas je prav razložil: celiakaški žargon je okužena, kontaminirana ajda. To pomeni, da je dovolj samo enako oblačilo mlinarja, ko melje glutenska žita, potem pa neglutenska, pa se je prah prijel ajde ali kateregakoli drugega brezglutenskega žita. Čisto živilo je za nas živilo, ki ne pride po nobeni poti do stika z glutenom (prostor, stroji, oblačila, hramba...).

se opravičujem za tak žargon, neceliakašem je res nerazumljiv. Embarassed_________________Lp, Živa

Objavljeno: Po Okt 21, 2013 4:24 pm
Napisal/-a metuljc
Bom, takoj, ko jih najdem, se papriporočam še za kak ZS opomnik, ker, saj veste, pozabljivost............