Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Tudi moje letos niso tako lepe, so se mi pa zasejale čisto povsod. Cvet mi je zanimiv, kaj pa tebi, Muha?
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Dodal bi dve svoji fotki letos cvetočih irisov:

Španska perunika

Holandska perunika

Žal, rjavo cvetoče španke letos niso vzcvetele, vzroka ne poznam. Sad

Bi pa ob tem vprašal, je bolje po cvetenju pustiti gomolje v zemlji ali jih pa izkopati in pred zimo ponovno posaditi. Jaz jih pustim v zemlji, a mi vsako jesen poženejo listi, ki pod snegom sicer preživijo, so pa spomladi obićajno polomljeni._________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

doli je napisal/a:
Cvet mi je zanimiv, kaj pa tebi, Muha?
Meni tudi Very Happy !

Rak: prekrasne!
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Če perunike gojimo v loncu,jih moramo pred zimo zaščititi in spomladi presaditi na novo,če pa jih gojimo na prostem pa lahko ostanejo v zemlji,le nekaj listja in komposta damo na vrh,ki pa ga spomladi nekaj odstranimo,jih pa vsakih nekaj let razdelimo in posadimo na novo.
Lp
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Jaz jih prav nič ne ščitim ne v loncu, ne v zemlji, avgusta pa vse listje pokosim skupaj s travo tako da do zime poženejo mladi listi ki se pa pod snegom ne polomijo.Perunike se ne sadijo pod zemljo, oz.samo korenine,rizomi morajo gledat ven da jih prime zmrzal.
robert

Originalnilist,se strinjam tudi jaz liste porežem rizomi pa so čisto plitko.Čebulice pa je treba nekoliko zaščitit.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Se menimo o perunikah?Ali kakšne rasejo tudi iz čebulic Shocked
robert

Ja naprimer,holandska perunika,pa sibirska,bradata,pritlikave,pa še več vsaj,200 različnih obstaja,se pa razlikujejo že na prvi pogled po listih,steblih,nekatere tudi po cvetu.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Perunike imajo ali rizome (korenike) ali čebulice, slednje izvirajo iz sušnih krajev.
Nekja o tem, katere so katere pa tukaj.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Jaz se družim zgolj s temi tremi. Premalo prostora za kaj več.

Nekaj nas splošno o perunikah pa sem dodala na blog pod objavo Perunika
Odgovori