Stran 5 od 7
Objavljeno: Ne Jan 24, 2021 11:41 am
Napisal/-a MijaLan
Metuljc, tudi mi smo pred leti odkrili koroški način kuhanja žgancev. Odlični so! Pri nas je mama jadove žgance rada zabelila z maslom ter potresla z mletimi orehi in sladkorjem. Zraven pa zelenjavna juha, na primer korenčkova. Se mi še zdaj cedijo sline.
Objavljeno: Ne Jan 24, 2021 12:18 pm
Napisal/-a mravlja
Žganci so res premalo cenjeni, a pri nas doma jih imamo radi in so pogosto na mizi.
Objavljeno: Če Feb 18, 2021 3:43 pm
Napisal/-a živa
Danes bo kisla repa s krvavico, zame za jutri bom naredila joto s kislim zeljem in krompirjem, še prašič bo stopil vanjo.
Včeraj bučna juha in rižev narastek._________________Lp, Živa
Objavljeno: To Maj 25, 2021 11:54 am
Napisal/-a živa
Prosim nasvet, kaj delam narobe. Imam muškatne buče. Ko kuham bučno juho, zmeraj na masti prepražim čebulo, dodam na kocke narezan krompir in bučo, skuham, malo majarona, lovor, sol, poper, spasiram in jemo. Iz cukin je odlična juha, iz hokaido ali muškatne pa je trpkogrenka, pa sem tudi že spekla buče v pečici, naredila pire in iz tega potem juho.
ko jo jemo (smo že zelooo dolgo nazaj) v gostilni, pa je zelo dobra juha.
Hokaido buča ni bila oprašena z nobeno drugo, tast jo je gojil na mestu nekdanjega komposta, nikjer ne gojijo buč. Moje muškatne so se lahko oplodile le z bučkami in maslenkami, ampak to so užitne buče.
kaj delam narobe?
Imam še par buč in se kar bojim skuhati juho iz nje. Komaj jo pojemo, čeprav je veliko smetane v njej. preveč zanič je._________________Lp, Živa
Objavljeno: To Maj 25, 2021 4:24 pm
Napisal/-a Tiana
Živa, si mogoče preverila surove buče, so slučajno tudi te že grenke?
Meni osebno je namreč juha iz muškatne buče okusnejša kot iz hokaido. Delam podobno kot ti, na maslu prepražim čebulo, kocke buče, nato zalijem z vodo. Pokuham, posolim in dodam včasih muškatni orešček, drugič zmleta zrna koriandra. Včasih smo doma proti koncu praženja dodali še žličko sladkorja in to rahlo prepražili (karamelizirali), ampak pri muškatnih sploh ni potrebe po tem (tudi pri ostalih sortah ne, če sem iskrena). Takšna juha mi ni nikoli grenka ali trpka, muškatna je sladkasta že sama po sebi.
Delala sem tudi že tako, da sem bučo popekla v pečici, naredila pire in iz tega naredila juho. Nobene sledi o grenkobi. Žal nimam drugih idej, kaj bi lahko še povzročilo, da je juha trpkogrenka.
Objavljeno: To Maj 25, 2021 9:44 pm
Napisal/-a živa
Bom preverila. Hvala_________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Maj 26, 2021 8:11 am
Napisal/-a muha
živa: so morda buče tekom rasti utrpele sušo? Ta rada pusti grenkobo kumaram, lahko da tudi bučam.
Objavljeno: Sr Maj 26, 2021 9:09 am
Napisal/-a brbr
Juhe iz buč pri nas nikoli niso grenke, zato problem ni v sorti buče, mislim. Kar mi pride na misel je, da je bila buča mogoče že kakšno generacijo prej skrižana s kakšno okrasno in je zdaj ta lastnost stopila v ospredje. Ali so plodovi vsi z ene rastline?_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Maj 26, 2021 10:18 am
Napisal/-a živa
Brbr, tudi jaz to razmišljam, nekaj let nazaj je imela soseda, vendar daleč stran, okrasne buče ob ograji. Problem je v tem, da jaz do lani nisem gojila teh buč. lani suše ni bilo.
In letos sem posadila sadike iz lanskega semena.
Upam, da imajo v naši trgovini seme.
V gostilni je bila bučna juha zmeraj dobra, pri nas pa ne. Kakorkoli filozofiram, izločila sem mojo napako (ste potrdile, da kuham prav), seme je bilo okuženo z okrasnimi, kje in kako, pa pojma nimam. Nihče ne goji okrasnih buč, še jedilne redkokdo.
Hvala vam za vaša mnenja in popoldne na lov za semeni (na srečo/nesrečo pri nas imamo samo eno semenarno, ki ima različna semena, v sparu te eksotike nimajo)._________________Lp, Živa
Objavljeno: Sr Maj 26, 2021 2:48 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, po moje se pa pri bučah pa kar splača sejati originalna, kupljena semena.