Objavljeno: Po Sep 29, 2014 10:27 am
Za novo fanico čilijev z balkonom 150x150 in seveda tudi za ostale
KETCHUO olitili KEČAP:
-v lonec daš skledo narezanih paradižnikov (cca 6kg saj se manj ne splača) skupaj z žlico soli, žlico sladkorja, nekaj vejicami timijana, origana ali majarona, rožmarina, 2-3 lista lorberja, 2 velika lista zelene, velik šop grške bazilike. Kuhaš cca 1 uro do mehkega. Pasiraš skozi jušno cedilo (če imaš lesenega še lažje in boljše je).
posebej skuhaš na kose narezano korenje v toliko vode, da ga prekrije. Korenje z vodo vred dodaš pri kuhanju čilijev.
v drugo posodo daš narezane srednje velike 3-4 čebule (ukusnejše je če so različne sorte). malo posoliš. ko čebula postekli dodaš na grobo narezano očiščeno glavico česna nekajkrat obrneš s kuhovnico in dodaš skledo grobo narezanih čilijev s semeni brez peclja (tukaj ne upoštevaš kilograme, ampak po okusu). v lonec vržeš še 3-4 večja olupljena narezana jabolka in 7-8 pravtako narezanih paprik vseh barv in okusov, ter prej kuhano korenje z vodo. dodaš približno 2,5 dcl kisa za vkuhavanje, 2 žlici zelenega vkisanega popra (malo sasekljan), 1 žlico gorčice s semeni. Kakšen dec vode dodaš po potrebi. Kuhaš do mehkega.
spasiraš in dodaš paradižniku, ter vse skupaj kuhaš z večkratnim mešanjem vsaj uro in pol, da mezga rata gosta. Večkrat probaš in dodaš kis, sladkor ali sol. Shraniš v sterilizirane kozarčke kot si vajen.
CHUTNEY olitili ČATNI (sladko-kislo-ljuto, dodatek k rižu)
-cca 10 breskev in 4 nektarine (kaj imaš) olupiš in zrežeš na kocke (ne premajhne)
-posuješ z najmanj cca 75 dek sladkorja (od oka). Pustiš stati nekaj ur ali čez noč.
-dodaš 10-12 rdečih očiščenih na tenke rezine zrezanih čilijev (po okusu)
-1 večja zelena in 1večja oranžna papričica pravtako narezane na tenke rezine
-2 dcl kisa za vlaganje
-1dcl vode
-1 žlička soli
-1 žlička kurkume in malo karyja
-1 stisnjena limona
-1 limeta na tenko narezana na rezine
MARMELADA OD BRESKVE S ČILIJEM:
-v lonec daš cca 10 olupljenih breskev in nektarine narezanih na koščke (ne premajhne).
-število dodanih, očiščenih čilijev 1 sadež 1 čili (upoštevaj okus ostrine, lahko tudi manj) narezane na tenke rezine in posuj s polkilograma sladkorja (od oka). naj malo postoji, da se omedi in na lahkem ognju kuhaj do želene (pravilne) gostote, cca uroinpol do dve. Vmes dodaš na tenko narezano limono ali limeto.
ĐEM OD SLIV S ČILIJEM:
-olupiš slive (daš jih za minuto v vrelo vodo), iskočičiš, narežeš na koščke. na cca 4-5sliv 1 čili. Ostalo enko kot pri breskovi m. a brez limet in limonske kiseline.
MARMELADA JABOLKA S ČILIJEM:
-olupljena jabolka, narežeš na kockice dodaš po okusu količino čilijev….saj že veš kako to gre, a tukaj dodaš malo cimeta in 1-2 klinčka. (od olupkov in sredice skuhaš napitek).
na enak način lahko narediš korenčkovo marmelado, malomešano, hruškovo in kutinovo, ter razne čatnijev. lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
KETCHUO olitili KEČAP:
-v lonec daš skledo narezanih paradižnikov (cca 6kg saj se manj ne splača) skupaj z žlico soli, žlico sladkorja, nekaj vejicami timijana, origana ali majarona, rožmarina, 2-3 lista lorberja, 2 velika lista zelene, velik šop grške bazilike. Kuhaš cca 1 uro do mehkega. Pasiraš skozi jušno cedilo (če imaš lesenega še lažje in boljše je).
posebej skuhaš na kose narezano korenje v toliko vode, da ga prekrije. Korenje z vodo vred dodaš pri kuhanju čilijev.
v drugo posodo daš narezane srednje velike 3-4 čebule (ukusnejše je če so različne sorte). malo posoliš. ko čebula postekli dodaš na grobo narezano očiščeno glavico česna nekajkrat obrneš s kuhovnico in dodaš skledo grobo narezanih čilijev s semeni brez peclja (tukaj ne upoštevaš kilograme, ampak po okusu). v lonec vržeš še 3-4 večja olupljena narezana jabolka in 7-8 pravtako narezanih paprik vseh barv in okusov, ter prej kuhano korenje z vodo. dodaš približno 2,5 dcl kisa za vkuhavanje, 2 žlici zelenega vkisanega popra (malo sasekljan), 1 žlico gorčice s semeni. Kakšen dec vode dodaš po potrebi. Kuhaš do mehkega.
spasiraš in dodaš paradižniku, ter vse skupaj kuhaš z večkratnim mešanjem vsaj uro in pol, da mezga rata gosta. Večkrat probaš in dodaš kis, sladkor ali sol. Shraniš v sterilizirane kozarčke kot si vajen.
CHUTNEY olitili ČATNI (sladko-kislo-ljuto, dodatek k rižu)
-cca 10 breskev in 4 nektarine (kaj imaš) olupiš in zrežeš na kocke (ne premajhne)
-posuješ z najmanj cca 75 dek sladkorja (od oka). Pustiš stati nekaj ur ali čez noč.
-dodaš 10-12 rdečih očiščenih na tenke rezine zrezanih čilijev (po okusu)
-1 večja zelena in 1večja oranžna papričica pravtako narezane na tenke rezine
-2 dcl kisa za vlaganje
-1dcl vode
-1 žlička soli
-1 žlička kurkume in malo karyja
-1 stisnjena limona
-1 limeta na tenko narezana na rezine
MARMELADA OD BRESKVE S ČILIJEM:
-v lonec daš cca 10 olupljenih breskev in nektarine narezanih na koščke (ne premajhne).
-število dodanih, očiščenih čilijev 1 sadež 1 čili (upoštevaj okus ostrine, lahko tudi manj) narezane na tenke rezine in posuj s polkilograma sladkorja (od oka). naj malo postoji, da se omedi in na lahkem ognju kuhaj do želene (pravilne) gostote, cca uroinpol do dve. Vmes dodaš na tenko narezano limono ali limeto.
ĐEM OD SLIV S ČILIJEM:
-olupiš slive (daš jih za minuto v vrelo vodo), iskočičiš, narežeš na koščke. na cca 4-5sliv 1 čili. Ostalo enko kot pri breskovi m. a brez limet in limonske kiseline.
MARMELADA JABOLKA S ČILIJEM:
-olupljena jabolka, narežeš na kockice dodaš po okusu količino čilijev….saj že veš kako to gre, a tukaj dodaš malo cimeta in 1-2 klinčka. (od olupkov in sredice skuhaš napitek).
na enak način lahko narediš korenčkovo marmelado, malomešano, hruškovo in kutinovo, ter razne čatnijev. lpvoda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)