Čudovite!
Tudi pri meni orhideje nikoli niso dolgo preživele, zato sem se jim odpovedala. Pogledam jih pa rada.
Trenutno cveti...
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Trenutno cveti...
Tudi jaz jih nisem imela, ker so mi po določenem času propadle. Potem so postale všeč hčerki in jih je nekaj časa imela, potem pa ji niso več uspevale. Belo, ki je malce večja od minic, sem vzela jaz. Zdaj upam, da se bom s pomočjo sošolke, ki ima orhideje že 25 let, enkrat le naučila, kako ravnati z njimi.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Pojma nimam o rozah, loncnicah, niti zanimajo me ne. Imam jih 20 razlicnih po hisi na okenskih policah (te so lesene) in vse mi delajo, pa ima marsikatera ze 20 let.
Je pa med njimi ze 5 orhidej, ki prav tako lepo "delajo", se lepse pa cvetijo, ceprav so bile vse kupljene za par evrov v diskontih. Vsako imam vsaj 5 let, cveti parX v letu, dela z njimi pa je kot z ostalimi - razen zalivanja prav nobenega.
Je pa med njimi ze 5 orhidej, ki prav tako lepo "delajo", se lepse pa cvetijo, ceprav so bile vse kupljene za par evrov v diskontih. Vsako imam vsaj 5 let, cveti parX v letu, dela z njimi pa je kot z ostalimi - razen zalivanja prav nobenega.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Mogoče je pa zanka ravno v tem, da se jim posvečamo čimmanj.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Jaz se notranjim rožam sigurno premalo posvečam, saj jih tudi ne zalivam redno, pozabim. Tudi na gnojenje pozabim. Orhideje pa so drugačne. Prvič sem sploh presajala in prej nisem vedela, da je njihov substrat samo lubje. In sem se bala, da nisem pravilno naredila. V trgovinah prodajajo gnojilne palčke, ki jih sicer nisem uporabila, saj v tem lubju po moje niso učinkovite ali pa ožgejo korenine. Včeraj sem kupila tablete za gnojenje, jih raztopila in prvič pognojila necvetoče.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Moja zgodba z orhidejo je zanimiva. Dobila sem jo od firme, za pisarno. Ko je odcvetela, sem počasi porezala, kar se je sušilo, potem sem jo negovala po nasvetih. Eno leto - nič cvetja, še eno leto - nič. Nisem je zavrgla, ampak sem jo odnesla domov in jo postavila v kot daleč od okna med drugo zelenje. Zelenje je raslo in jo preraslo, jaz pa sem jo pozabila, razen vode občasno.
Kasneje enkrat sem kupila fotoaparat in za spoznavanje škljocala po dnevni. Na eni sliki vidim nek čuden bel madež med zelenjem. Grem pogledat - orhideja cveti!
Vse skupaj sem si razložila tako, da ji je ustrezal prostor, brez direktne osončenosti, zalivanje in predvsem mikroklima v tistem šavju.
Kasneje enkrat sem kupila fotoaparat in za spoznavanje škljocala po dnevni. Na eni sliki vidim nek čuden bel madež med zelenjem. Grem pogledat - orhideja cveti!
Vse skupaj sem si razložila tako, da ji je ustrezal prostor, brez direktne osončenosti, zalivanje in predvsem mikroklima v tistem šavju.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Moje orhideje so na vzhodu, osončene na polno zjutraj in dopoldan (poleti ne), poleti pa jih konkretno žge sonce, in na jugu, kjer dobijo obilo zimskega sonca, poletnega pa ne, ker napušč naredi svoje.
Zalivam jih in vse ostale približno 1x na teden. Pogosteje le vijolice, ki "lezejo" iz loncev in so le 1,5 metra od kaminske peči, ki gori 6-8 mesecev skoraj vsak dan.
Zalivam jih in vse ostale približno 1x na teden. Pogosteje le vijolice, ki "lezejo" iz loncev in so le 1,5 metra od kaminske peči, ki gori 6-8 mesecev skoraj vsak dan.
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Lpmami, natanko tako. Epifiti so, vajene zelenkaste svetlobe pod krošnjami dreves le občasne moče spod neba še nolj od polzenja vode po vejah in deblu, skromno oplemenitene z minerali, priraslike pač, kot jimm, epifitom, lepo slovensko pravimo.