Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

reider je napisal/a:

Skratka zanima me,če razsaja poleg orehove muhe če kaka druga bolezen,ki bi napadala to drevo. Namreč prav letos se je zgodilo,da sta se sosedu posušila kar dva samorastna oreha,ki sta stara več kot 30 let. Nihče ju ni obrezoval,zasipaval,odkopaval ali kako drugače mehansko ogrozil. Že celo leto pa opažam tut na enem našem orehu,da je njegova zelena listna masa velik omanjša od ostalih naših,pa še bolj svetlo zeleni so listi od drugih.Listi so na njem tut manjši.Imel pa je plodove,a zelo malo.Star je tudi čez 30 let.

Hkrati pa zadnja leta opažam,da se na vseh vejah nabira mah rumene barve??? Shocked Kaj bi to pomenilo?Hval za bilo kakšen namig.

Orehi pri nas so samorastni in so v glavnem poleg uporabe plodov zelo dobrodošli zaradi stabilizacije plazovitega terena.Imamo jih vsaj 20 komadov z nekaterimi mlajšimi skupaj. Problemi z bledimi redkimi listi so le na enem,medtem ko mah se pojavlja bolj na stareješih vseh,na mlajših pa bolj v manjši količini.Je pa res,da je naše pobočje SEVERNA lega.
LP

LP

Evo našel en odgovor na eno od svojih vprašanj na internetu.Morda pomaga še komu drugemu.
http://www.klubgaia.com/Strokovnjak-odgovarja/782
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če je še kdo v situaciji, da je zasadil že vse živo, zmanjkuje prostora in pogleduje po lepem preostalem prostoru okoli oreha...

Tule je en dokument, ki govori o tem, kako narašča koncentracija juglona in kaj so glede na to primerne rastline za okolico oreha.

http://willsull.net/resources/Sullivan-papers/ScottSullivanBlackwalnut.pdf
reider

CRTJ vrjetno ne misliš,da vsi obvladamo govorno pisno angleščino Confused
Če se spoznaš,prosim napiši sem slovenski krate kpovzetek,da vem o čem gre.
Hvala lp!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pravzaprav sem res to vzel kot dejstvo, se opravičujem. Hja, to je 8 gostih strani. Zdajle mi glava že malo odpoveduje, mislim pa, da bom imel jutri čas napisati kratko obnovo.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hvala crtj, zelo uporabno.
reider

Se ti zahvaljujem že v naprej.pač ko bo čas-se ne mudi.Okoli orehov in njegove okolice me malo zanima,ker živim v sožitju z njimi .Bolj prisilnem kot pa samoželjnem,ampak vseeno.Imamo namreč hrib in se pred plazovi ubranjujemo z njimi.A za vse je nek plus in nek minus.Minus je zagotovo senca in neko mrtvo kiselkasto stanje pod krošnjo.Pod njim ne preživi nič.Le polži,ker je senca.heh.Lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

OK, zadeva je tu.

https://www.dropbox.com/s/j2o2u9hodgbygek/orehi-polikultura.pdf?dl=0

(Če vam Adfly dela težave, na roke kopirajte zgornji ink v svoj brskalnik)

Za naprej...

Žal mi je, vendar imam samo izjemoma toliko časa (ali sploh ali pa glede na to, kaj bi raje počel Smile, da se lahko lotim obsežnega prevoda.

Tako mi ostane povečini to, da ali sploh ne dajem linkov, ki bi lahko bili zanimivi, ali pa bodo ti uporabni samo za tiste, ki se dobro znajdejo v angleščini.

Pri tej izbiri je po moje vendarle boljša možnost, da linki so, tudi če niso koristni vsakomur.
reider

Hvala za tvoj trud.Sem dobil odgovor.Dejansko sem paušalno odgovor itak vedel-pod starim orehom še trava ne raste... Sad
Drugače pa kaka orehova potica tudi ni slaba.Sicer pa je letos zanimanje po kupovanju orehov bilo kar veliko.A jih kljub veliki količini orehov nismo imeli,ker bila slaba letina.
Lp!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Pod enim samim orehom ali dvema in okoli njih ni problema.
Bi dodal, da navadni oreh ni toliko agresiven.
V obeh je razlika, če se listje umika ali ne ter kakšna je rez orehov.
Bom šel slikat nasad navadnih orehov, ki je povečini leta zelo lepo zelen spodaj, priložnost za pasništvo.
Zanima me tudi kaj raste.
Zanimivo bi bilo posadit kakšne senčno zdržne sadne vrste v nasad navadnega oreha in videt kaj bo.
Pri nam pod dvema orehoma raste ribez, ki malo kasneje rodi. 4 ure sonca na dan za ribez, travinje je zelo lepo, tudi vrt dobro dela, čeprav je pod kapjo oreha na vzhodni in južni strani. Čisto zraven je še čudovit ringlo, ki vsako leto na polno rodi.
Sonce dobro pronica tudi z zahoda, ker so orehi spodaj oklesteni do višine pet metrov.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Crtj, hvala za ta prevod! Je v trenutku marsikatero uprašanje razrešil!
In ja, tu nas je ogromno, ki nam taki prevodi koristijo! Zatorej...... Wink_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori