Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOKOŠI

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na Portalu koroščina pravijo, da je aboh orel:

(samostalnik) orel

Izvor
iz nem. der Habicht (-s, -e) Tierkunde kragulj
Portal Koroščina

Primeri rabe
1. Aboh nam je eno kuro neso._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

En prodajalec iz Maribora pa na Bolhi.com prodaja
Preparirana ptica jastreb (aboh)_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na našem koncu smo rekli "orel" vsakršni ujedi, ki je odnašala domače živalice, pa naj je bila kanja, kragulj ali jastreb. Pravih orlov seveda sploh ni bilo.

Enako kot metuljc, si predstavljam, da z "abohom" na Koroškem isto.

In takole mimogrede širimo poznavanje narečij Very Happy
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Skobec je ticji aboh, kragulj je kurji aboh, oba sta iz druzine jastrebov.
Potem je kajuh ali kanja, ki je misar.
Obstaja se postovka ali tresorep.
Kaj druga pa dvomim, da leta po koroskem lufto Laughing , razn eroplanov in padalcov Rolling Eyes
Pr nas ni orlov, ce se pa kir sokol najde, je pa tut sam na obisko.
Pa sto sn ze enkrat neki pisala, sam se ne morm spomnit ki_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Bo kar držalo, kar je rekla Metuljkc. Na spletu sem našla, da (v vzhodnem koncu Slovenije) nekdo tudi o kanji govori kot o abohu. Torej: ujeda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Mesecnik

muha je napisal/a:

Enako kot metuljc, si predstavljam, da z "abohom" na Koroškem isto.

In takole mimogrede širimo poznavanje narečij Very Happy

Muha, zal te moram popravit, ker ni isto. Sem na isto napako naletela tudi v tistem ti koroskem prevajalniku.
Ne vem, kaj je kaj drugje. Ampak pri nas na Koroskem je pac tak kot sem zgoraj navedla_________________Two roads diverged in a wood,
--Robert Frost
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mesečnik, da ti ne bo treba v nedogled ponavljat za nas pozabljivce, sem odprla kar NOVO TEMO Wink .
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Evo,kaj sem vam govoril. Sosedove kokoši so vsak dan izpuščene in cel dragi dan tavajo po pustem hribu brez dreves sem ter tja in večina dneva preživijo okoli naše hiše. Danes namesto treh kokoši bila le ena in se stiskala pod naš grm zimzelen za hišo.

Ma zakaj le?

Pol pa ne rabim ugibat,zakaj je soseda hodila z psom po hribu,kot bi nekaj iskala...

In tako bo lepo vsak dan "izginila "po ena.

Velikokrat jo opominjali,da nevarno in da pol bomo celo še mi krivi,da izginila.
Se je že začelo.
No na koncu pa zdaj res ne vem,ali je nevarnejši pusti breg brez dreves ali gosto posajen hrib. Namreč v velikih krošnjah je lahko skrito marsiraj.

Najboljje je dobro zaščitena obora in imaš mir.Druga investicija ki se izplača,pa je zagotovo petelin. Ta ima največkrat vse na očeh in zažene paniko.
Lp
Nadina

Odgovor Napisal/-a Nadina »

Naše kure tudi šetajo zunaj v ograjenem delu vrta - dve sta konstantno preletavali ograjo in (seveda) zahajali k sosedu v solato, pa smo jima prirezali peruti in sedaj je mir!

Sedaj čakamo kako oz. kdaj se bodo petelinčki (Aurocane) začeli med seboj grdo gledati - ali bo vse v redu?
Ima kdo izkušnje z več petelini v enem kurniku?_________________http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/
Mesecnik

Če boš imela samo fante skupaj, tako da ne bojo videli kokoši ali starega petelina, se ne bojo tepli med seboj.
Veliko jih ima vse skupaj in baje ni panike. Pri meni pač ni tako, ker se mi slej ko prej zmlatijo. Lani sta bila 2 petelina pa se nista ravno mlatila na žive in mrtve, sta se pa metala s kokoši. Tako so bile kokoši ocufane in pretepača z ocufanim repom. En mesec pa sem zgubila živce in je šel ta mladi na svoje.
Zdaj ko imam še Orloffe pa tako ni variante,da so skupaj, ker so te enkrat in še mal večje od svilenk. Se pa petelina kljuvata skozi mrežo. Zlo počas;)_________________Two roads diverged in a wood,
--Robert Frost
Odgovori