Repa - Brassica rapa

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

zuf je napisal/a:
Repa mi vn čez uhe štrli, prav tako pa vprašanja... kisamo s tropinami, pojavil se je dvom.... zaliti z vodo ali ne?

...to se pravi, da jo 100 na uro jeste, ... surovo, ne fermentirano. Kako pa? Peče?

... tropine? Prvič slišim. Kakšna besedica več?
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Poznan mi je nacin kisanja repe v grozdnih tropinah. Repo operemo. Nic je ne upimo. Nato v sod zlagamo po plasteh: plast trpin, plast repe, plast tropin, plast repe. Tako ponavljamo. Na vrhu je plast tropin. Najboljse so tropine stare dva do tri dni. Nato obtezimo z desko in kamnom ter zalijemo z slano toplo vodo. Na temperaturi okrog 10 stopinj pustimo tri do stiri tedne. V kolikor imamo sod z pokrovom, ni potrebno ciscenje.
Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine. Vsako leto zamudim s sejanjem repe in zal takrat ko imam na razpolago grozdne tropine nimam repe._________________CARPE DIEM
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

tajana je napisal/a:
Ni mi pa znano, ce so dobre tudi jabolcne tropine.

Seveda so, le kisana repa ne bo nežno rožnata kot je po tropinah temnega grozdja.
tajana

Za zimsko uporabo pustim repo kar na njivi oz. gredi. Mraz ji sploh ne skodi. Celo zimo in se na spomlad jo lahko uporabljam svezo. V zacetku zime cimo porezem , pustm je le priblizno dva cm. Potem ce je le temp. nad nic izrasca mlada cima. Ta je zelo okusna sveza za solato s krompirjem ali pripravljena kot topla priloga.
Ce repo pustimo v zemlji, le redko katera zgnije. Okrog repe vedno naredim zastirko z slamo. Tudi voluhar je nima prevec rad.
ce mi zmanjka sveze solate in radica, potem napulim nekaj repe, jo pokonci zlozim v gajbico, zasujem z vlazno zagovino in shranim v klet. V nekaj dneh pozene sveza cima. To potem uporabljam za solato. Kljub rednemu obtrgavanju se cima obrasca priblizno en mesec._________________CARPE DIEM
tajana

Metuljc hvala za vzpodbudo. Jutri nameravamo naredit se nekaj domacega soka iz bobovca. Potem bom pa poizkusila letos kisanje repe v jabolcnih tropinah. Ze par dni naglas razmisljam, zakaj morajo biti prav grozdne tropine._________________CARPE DIEM
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

Muha mi jo sejemo za sv. Ano(26.7.), preruvamo oz. redčimo jo do male maše( 8.9.) in mato pobiramo okoli Luke 18.10. - kisamo jo naribano in je super prva runda je že kisla in jo že jemo njami, jaz imam tudi rada kar surovo iz njive samo oprano in nič olupljeno. Včasih so repo uporabljali tudi pri kolinah._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Na hitro sem preletela čez temo o repi in nikjer nisem zasledila, da se repa tudi sadi. Sem bila v petek v hribih na eni kmetiji (pri prijateljih) in sva z gospodinjo šli malo naokoli pregledat kako kaj raste in kaj vse ima. Ko sem zagledala posejano repo, sem se spomnila, da sem jo pozabila posejati (pa še prostor sem imela). Pa mi je rekla, da jo naj napulim in jo posadim. Bila sem začudena, ker repe še nikdar nisem sadila, vedno sejala in preredčila. Mi je rekla, da se kdaj zgodi, da redči repo in je kje prostor, kjer je bolj redka, da jo kar posadi in je tudi lepa. Tako sem jo posadila v petek 21.8. Dan je bil za cvet, tako da ne vem kako to bo.
Sedaj bi pa vprašala, če ima kdo izkušnje s sajenjem repe. Hvala za odgovor in lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana

Cinija, letos sem prvic presajala repo in kolerabo. Obe lepo rasteta. Ce sadike niso prevelike, ni noben problem. Enako kot rdeca pesa. Njo pa ze itak vsako leto presajam.
Naj ti lepo raste._________________CARPE DIEM
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Hvala Tajana in lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če se tako obnaša, kot se je meni lani rumena koleraba, bo samo zaostala v rasti in naredila nekaj manjše gomolje, kot ona, ki je vseskozi rastla na stalnem mestu.

Boš poročala, prosim. Bo še komu prav prišlo.
Odgovori