Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas
Če je bilo poreklo gomolja hrvaška, potem je to čisto mogoče. Imajo pa tudi krompir iz ZDA, za tistega pa ne verjamem, da bo odgnal. Kupil sem krompir
-v Mercatorju, poreklo Hrvaška
-v Leclercu, poreklo Francija in Amerika
-od kmeta, poreklo Hrvaška
Od vseh teh krompirjev, mi je odgnal samo Hrvaški-zgleda da ga oni še ne tretirajo proti kaljenju. Kupil sem tudi nek krompir iz bio pridelave v Leclercu pa razen tega, da je bil še enkrat dražji, tudi ni niti en vzklil-toliko o eko hrani._________________Iščem zanimive sadne vrste...
-v Mercatorju, poreklo Hrvaška
-v Leclercu, poreklo Francija in Amerika
-od kmeta, poreklo Hrvaška
Od vseh teh krompirjev, mi je odgnal samo Hrvaški-zgleda da ga oni še ne tretirajo proti kaljenju. Kupil sem tudi nek krompir iz bio pridelave v Leclercu pa razen tega, da je bil še enkrat dražji, tudi ni niti en vzklil-toliko o eko hrani._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Prejšnji teden sem se potikala po vrtnem oddelku našega bližnjega veletrgovca in med drugim naletela na lepe košate sadike sladkega krompirja v večjih loncih. Takole ene pol manjše kot tale od Damarja. Kar nekaj časa mi je vzelo, da sem se prikopala do imena. Na listkih, ki so bili zataknjeni v lonce, je pisalo le "sladki prigrizek" .
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje v zvezi z vzgojo sladkega krompirja. Letos sem posadil nekaj gred sladkega krompirja in sem opazil da je bila velika razlika v donosu med gredami, pa tudi znotraj posameznih gred. Določene grede so imele dober donos (skoraj vsaka sadika je imela vsaj en gomolj), na določenih gredah pa ni bilo skoraj nobenega gomolja, čeprav so bile vreže toliko dolge kot na tistih gredah, kjer je normalno obrodilo. Imate mogoče vi kakšno idejo, zakaj pride do takšne razlike, oziroma zakaj se zgodi, da sladki krompir ne naredi gomoljev?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
imam eno vprašanje v zvezi z vzgojo sladkega krompirja. Letos sem posadil nekaj gred sladkega krompirja in sem opazil da je bila velika razlika v donosu med gredami, pa tudi znotraj posameznih gred. Določene grede so imele dober donos (skoraj vsaka sadika je imela vsaj en gomolj), na določenih gredah pa ni bilo skoraj nobenega gomolja, čeprav so bile vreže toliko dolge kot na tistih gredah, kjer je normalno obrodilo. Imate mogoče vi kakšno idejo, zakaj pride do takšne razlike, oziroma zakaj se zgodi, da sladki krompir ne naredi gomoljev?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Daniel R je napisal/a: |
Pozdravljeni, imam eno vprašanje v zvezi z vzgojo sladkega krompirja. Letos sem posadil nekaj gred sladkega krompirja in sem opazil da je bila velika razlika v donosu med gredami, pa tudi znotraj posameznih gred. Določene grede so imele dober donos (skoraj vsaka sadika je imela vsaj en gomolj), na določenih gredah pa ni bilo skoraj nobenega gomolja, čeprav so bile vreže toliko dolge kot na tistih gredah, kjer je normalno obrodilo. Imate mogoče vi kakšno idejo, zakaj pride do takšne razlike, oziroma zakaj se zgodi, da sladki krompir ne naredi gomoljev? |
Mislim, da je Aye-Aye tule napisala odgovor na tvoje vprašanje, če nisi medtem tudi ti že našel ta odgovor .
Aye-Aye je napisal/a: |
"Našla sem tudi podatek, da različne sorte, zelo različno dolgo delajo gomolje. Zgodnje le 90 dni, pozne pa lahko tudi do 350 dni. Tako da, ko v trgovini kupimo gomolje, lahko naletimo tudi na kakšno tako pozno sorto in potem bomo imeli samo listje." |
Moja "naša" pravi: v mesecu marcu, natančneje 28.marca, bo začela s vzgojo sadik, 24. maja pa, če bo dopuščalo vreme, gredo sadike ven - vir je novi koledar Vrta obilja in po tem koledarju bo letos delala prvič.
Batato se goji pri nas že kar nekaj let in je postala do neke mere zamenjava za krompir, nam je všeč. Od začetka namakanja gomolja batate, do sadik, ki lahko gredo ven v zemljo, traja 10 tednov, lahko tudi kak teden več. V zemljo se jih da, ko je zunaj zemlja primerno ogreta, temperatura zraka tudi, a ni tako pomembna - do sedaj pa še vedno po "#%$" Zofki, torej v drugi polovici maja.
Batato se goji pri nas že kar nekaj let in je postala do neke mere zamenjava za krompir, nam je všeč. Od začetka namakanja gomolja batate, do sadik, ki lahko gredo ven v zemljo, traja 10 tednov, lahko tudi kak teden več. V zemljo se jih da, ko je zunaj zemlja primerno ogreta, temperatura zraka tudi, a ni tako pomembna - do sedaj pa še vedno po "#%$" Zofki, torej v drugi polovici maja.
Lani sem kupila zelo debel gomolj v lokalni trgovini, rdeče barve, meso oranžno. Prerezala sem na pol in položila prerezan del v vodo cca 2 cm globoko (v posodico od piškotov, lahko tudi od pakiranega mesa), po potrebi dolivala vodo 1 x tedensko. Posoda je bila v kurilnici ob oknu. Rastlinica mora imeti vsaj dva do tri liste, v nasprotnem ne naredi korenin, ko jo odtrgaš od gomolja in daš v kozarec z vodo. Mislim, da sem to delala že februarja, saj morajo odgnati rastlinice, ki kasneje naredijo korenine in šele nato jih posadiš v lončke. V zemljo so šli šele konec maja.
Če imaš poganjek predolg, ga prelomiš in daš v vodo, naredi korenine. Le liste mora imeti.
Imela sem dvajset sadik in lep krompir. Zemlja mora biti res izredno lahka, moja je bila ilovica, sem imela kar težave z izkopom. Ne sme biti nič strun in ostalih ljubiteljev tega krompirja.
eni pravijo, da poganjke, daljše od metra, odrežejo, da se tako bolj debelijo gomolji. Tega nisem poskusila. Sadila sem na preveliko razdaljo, potrebno je malo več kot za klasični krompir.
Letos ga ne bom več sadila, ker si je tisti, ki ga je jedel, premislil in ima dieto brez OH, zame je pa presladek. Jem pečenega, tak mi je še kar v redu.
Torej kar pogumno v postopek. Potrebuje razvajanje s kvalitetno zemljo in gnojenjem.
toliko o moji izkušnji._________________Lp, Živa
Če imaš poganjek predolg, ga prelomiš in daš v vodo, naredi korenine. Le liste mora imeti.
Imela sem dvajset sadik in lep krompir. Zemlja mora biti res izredno lahka, moja je bila ilovica, sem imela kar težave z izkopom. Ne sme biti nič strun in ostalih ljubiteljev tega krompirja.
eni pravijo, da poganjke, daljše od metra, odrežejo, da se tako bolj debelijo gomolji. Tega nisem poskusila. Sadila sem na preveliko razdaljo, potrebno je malo več kot za klasični krompir.
Letos ga ne bom več sadila, ker si je tisti, ki ga je jedel, premislil in ima dieto brez OH, zame je pa presladek. Jem pečenega, tak mi je še kar v redu.
Torej kar pogumno v postopek. Potrebuje razvajanje s kvalitetno zemljo in gnojenjem.
toliko o moji izkušnji._________________Lp, Živa