Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gojenje gob na hlodih, štorih...
Letnice 2015 zgoraj ni navedene, ampak se nanaša na leto 2015 - http://www.kalia.si/ - torej čez nekaj dni._________________
Imam jih v vinski kleti in temperatura je, kakršna je. Včasih so gojili šampjnjone, a so klet ogrevali in zračili z ventilatorji. Čepke in stranice tramičkov zamažem z raztopljenim voskom nato jih povijem še z gospodinjsko folijo. Ne gre za gnitje, tramički preperijo zaradi micelija in gob. Po tretjem obiranju postanejo čisto lahki.
Ne vem, kaj naj ti še svetujem. Če se boš odločila za vzgojo, so navodila priložena. Dobiš jih tudi na tem forumu ali na internetu.
Razumljivo pa je, da se uporablja svež les, ne star, posušen ali preperel.
Ne vem, kaj naj ti še svetujem. Če se boš odločila za vzgojo, so navodila priložena. Dobiš jih tudi na tem forumu ali na internetu.
Razumljivo pa je, da se uporablja svež les, ne star, posušen ali preperel.
Hej!
Lani konec leta sem spet začel gobe gojiti. Dobil sem nekje "seme" , in sem jih razmnožil. Okužene moznike sem dal skupaj s prekuhanimi svežimi mozniki, in sčasoma so se gobe prerastle. To lahko narediš ene 3krat, potem začnejo poganjati gobe.
Tako da sem nacepil ene 7 hlodov. Potem je pa še prijatelj prišel s temi iz Kalije. Pa sem spet dobil svežo kri, za razmnožiti. Bukove ostrigarje in šitake. Zdaj čakam da se preraste vse skupaj.
Sem pa poskusil tudi cepiti na slamo, pa mi je vse splesnelo.
Še ena prigoda:
Sem cepil bukove ostrigarje v enem steklenem lončku. Pa je napadla plesen z ene strani. Nisem hotel vreči stran, sem raje opazoval.
In so gobe prerastle okužbo! Menda so bukovi ostrigarji zelo invazivni z preraščanjem.
Menda pa v roku 3 tednov dobim še nove gobe. Nevem točno sorte. Jih bom pa gojil tako, da bom izkopal luknjo, nafilal s sekanci in cepil gobe gor. Potem bodo pa tam rastle gobe. To jamo bom pa naredil blizu kompostnikov, da se mogoče micelij razširi na kompost.
Obstaja pa tudi sistem, da čimbolj sterilno vzameš tkivo iz gobe, in ga daš med kuhan karton, in iz tega vzgojiš gobe. V kratkem bom moral to poskusiti da si vzgojim še več micelija.
Tinko, tvoja dva hloda ki si mi jih nekoč dal, sta obrodila še parkrat. Letos sem se spet spomnil na tvojo modrost, da obvijem hlode z folijo. Upam da bodo delale.
Ene hlode sem pred ovijanjem še namočil v vodo za par ur.
Ker lani in prej so se mi izsušile gobe, ravno zaradi tega.
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Lani konec leta sem spet začel gobe gojiti. Dobil sem nekje "seme" , in sem jih razmnožil. Okužene moznike sem dal skupaj s prekuhanimi svežimi mozniki, in sčasoma so se gobe prerastle. To lahko narediš ene 3krat, potem začnejo poganjati gobe.
Tako da sem nacepil ene 7 hlodov. Potem je pa še prijatelj prišel s temi iz Kalije. Pa sem spet dobil svežo kri, za razmnožiti. Bukove ostrigarje in šitake. Zdaj čakam da se preraste vse skupaj.
Sem pa poskusil tudi cepiti na slamo, pa mi je vse splesnelo.
Še ena prigoda:
Sem cepil bukove ostrigarje v enem steklenem lončku. Pa je napadla plesen z ene strani. Nisem hotel vreči stran, sem raje opazoval.
In so gobe prerastle okužbo! Menda so bukovi ostrigarji zelo invazivni z preraščanjem.
Menda pa v roku 3 tednov dobim še nove gobe. Nevem točno sorte. Jih bom pa gojil tako, da bom izkopal luknjo, nafilal s sekanci in cepil gobe gor. Potem bodo pa tam rastle gobe. To jamo bom pa naredil blizu kompostnikov, da se mogoče micelij razširi na kompost.
Obstaja pa tudi sistem, da čimbolj sterilno vzameš tkivo iz gobe, in ga daš med kuhan karton, in iz tega vzgojiš gobe. V kratkem bom moral to poskusiti da si vzgojim še več micelija.
Tinko, tvoja dva hloda ki si mi jih nekoč dal, sta obrodila še parkrat. Letos sem se spet spomnil na tvojo modrost, da obvijem hlode z folijo. Upam da bodo delale.
Ene hlode sem pred ovijanjem še namočil v vodo za par ur.
Ker lani in prej so se mi izsušile gobe, ravno zaradi tega.
LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
TwityPity je napisal/a: |
Jaz bi vzel 100kom (lahko tudi več) "Hericium erinaceum - resasti bradovec" ter "Hypsizygus ulmarius - brestovi zajčki" vkoliko se nas nabere dovolj. Če se ne motim bi morali čakati mesec ali več na "dobavo" teh gob izven seznama, kar pa me ne moti in z lahkoto počakam. Za maitake pa sem se premislil, ker kolikor sem bral, niso tako enostavne za vzgojo kot pa npr. ostrigarji in šitake. |
Naročil sem par kultur gobic, med njimi Hypsizygus ulmarius, Hypsizygus tessulatus in Hericium erinaceum. Sicer bo trajalo, da vzgojim micelij, ker mi manjka še par stvari. Če bo šlo po sreči, lahko do začetka zime vzgojim nekaj micelija, če bo kdo potreboval.