Stran 5 od 14
Objavljeno: Ne Jan 12, 2014 5:37 pm
Napisal/-a bobolino
Se pravi, luknje so na dnu. Verjetno ni treba preverjati, kdaj postanejo vejice oglje, oziroma, da ne zamudiš trenutka, ko se vse skupaj upepeli?
Jaz oglje dobivam kar v kaminu, ko močno žari, vzamem tako malo lopatko, hitro nalagamžerjavico v kovinsko posodo. Ko ne zdržim več visoke temperature, in predem zažari tudi posoda , hitro odnesem na teraso, kjer se ohladi.
Zdaj pa ne vem, a se to oglje aktivira, se pravi, prelije npr. s tekočino iz organka, še ko je v kosih, in se nato zdrobi, ali namočim zdrobljeno?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: Ne Jan 12, 2014 8:02 pm
Napisal/-a zoyba
Če sem prav zasledil napovednik oddaje Na vrtu, bo v njej tudi tema: uporaba oglja na vrtu._________________Robert
Objavljeno: Ne Jan 12, 2014 8:50 pm
Napisal/-a Aye-Aye
bobolino je napisal/a: |
Zdaj pa ne vem, a se to oglje aktivira, se pravi, prelije npr. s tekočino iz organka, še ko je v kosih, in se nato zdrobi, ali namočim zdrobljeno? |
Najprej se zdrobi, potem namoči.
Objavljeno: Ne Jan 12, 2014 9:48 pm
Napisal/-a bobolino
Saj vem, začetniška vprašanja... _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: To Jan 14, 2014 9:38 am
Napisal/-a Aye-Aye
Stran permakultura za telebane je polna informacij o biooglju. Odlična predstavitev o biooglju , tudi kako ga narediš v domači peči. Smo tu nekje.
Objavljeno: To Jan 14, 2014 3:08 pm
Napisal/-a slavc
zuf je napisal/a: |
... Krušna peč se čez cel dan kuri s čim manjšim dotokom zraka.... Na koncu dneva je lep kup žerjavice, predvsem od debelih polen, kot je napisala muha.... Za zdaj delam takole: žerjavico pograbim do odprtine od krušne, kjer se nahaja tudi dimnik in tam polijem z vodo.... |
Malo poenostavitve:
- star lonec dam v peč,
- žerjavico preložim v lonec
- lonec pokrijem (pokrovka, kos pločevine) - čimbolj neprodušno
- pustim v peči
- zaprem peč.
Naslednji dan, pred novim kurjenjem, vzamem lonec, poln oglja, iz peči.
Objavljeno: To Jan 14, 2014 3:16 pm
Napisal/-a muha
slavc: po moji presoji je to najboljša varianta, ker izkoristiš tudi vso toploto žerjavice.
Objavljeno: To Jan 14, 2014 3:29 pm
Napisal/-a zuf
Je kakšna nevarnost, da lonec raznese?
Predvidevam, da čisto neprodušno ni, ker bi to znalo biti problem, ali pač ne?
Objavljeno: To Jan 14, 2014 3:47 pm
Napisal/-a muha
Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal.
Objavljeno: To Jan 14, 2014 4:43 pm
Napisal/-a slavc
muha je napisal/a: |
Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal. |
Se strinjam z muho. Raznesti ga ne more - morda bi lahko prišlo do implozije, če bi pokrov lonca preveč tesnil.
Če bi sličajno nastal nadpritisk, pa bi privzignil pokrov in bi se pritisk izenačil. Ni pa toliko plina v loncu, da bi nastala eksplozivna zmes.
Seveda moraš peč po pameti pripirati - odvod dimov mora biti še vedno omogočen (saj ne boš mogel pobrati vse žerjavice), novega zraka pa ne dodajaš, da se peč ne ohlaja zaradi prepiha.