orhy, možu je tako všeč, da vedno z njim naredi solato in ga bova porabila verjetno samo za solato nama je tako dober, da bi ga bilo greh porabiti npr. za izpiranje las ali kopel. V ta namen se že pripravlja regrat .
V kis so šle sveže in so v redu. Dala sem jih tudi v olje - tam so se pa pokvarile bom mogoče še enkrat poskusila s suhimi.
Pa ima takšen kis kaj poseben okus ali kaj? Ker barve je pa tudi kar konkretne.
Pa ima takšen kis kaj poseben okus ali kaj? Ker barve je pa tudi kar konkretne.
Delež cvetja in listja je bil kakšen?
Priznam, da se v solati okus vseeno malo izgubi, sploh če ga prekrije dobro bučno olje Sicer pa sam kis diši po vijolicah, ima lepo vijola barvo in sladkast okus. Če ga bo kaj ostalo, bo super za boleča grla, ker imajo vijolice mehčalno/topilni efekt na nesnago, ki jo izkašljujemo pri grlobolih ni preveč znanstven opis
V primerjavi z regratovim, ki je grenkast (ker so notri cvetovi, stebla in listi), je vijolični sladek.
So pa to bile res odorata vrsta iz sosedovega obronka - običajne v naravi rastoče skoraj sigurno ne bi dale tako močnih karakteristik.
Žal nikoli ne merim deležev rahlo natlačim v kozarce kolikor imam oziroma toliko, da tekočina lepo prekrije maso in da jo lahko še malo premešam.
No, saj pri deležu listja in cvetja sem mislil bolj ohlapno, ... recimo desetino cvetja, večino pa listja, ... tako nekako bi se po mojem tudi nabralo. Verjetno si tako naredila.
Bi bil enako zdravilen kis, če bi zdaj namočila samo sveže listje, ker zdaj mislim, da cvetja ni več - imam pa kar nekaj letošnjega posušenega cvetja. _________________
orhy, kaj pa kombinacija suhega cvetja in svežih listov? Suh material se načeloma pri namakanju sprosti in razširi - in ga je treba dati manj. Pri cvetovih vijolice najbrž ne bo tak problem, ker jih ni veliko niti ko so sveže
Zanimivo je, da s spomladanskim trganjem cvetov ne škodimo rastlini, ker ti cvetovi ne naredijo semena. Za seme cvetijo še enkrat jeseni - skesano pa priznam, da se ne spomnim, da bi jeseni videla veliko vijolic cveteti. Mogoče zaradi previsoke trave . Letos bom pozorna nanje.
Na to temo smo kar precej debatirali. Mene je od sile zanimalo, ali resnično cvetijo tudi avgusta-septembra - in ....... res je .
Ampak samo dišeče. Pri obeh kupčkih - enega sem dobila od Melone, drugega od brbr - so vidni mini-mini cvetki, dobro skriti pod listjem. Ali bo iz tega tudi seme, bom preverila kasneje.
Pri navadnih nedišečih "domačih", kot tudi pri velikocvetnih belih in vijoličastih ni videti, vsaj zaenkrat, nobenih nastavkov cvetov.
Brbr, Melona, preverita prosim še vidve, če cvetijo tudi pri vama.