Viola odorata - dišeča vijolica in druge vrste vijolic

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

figula je napisal/a:
orhy, možu je tako všeč, da vedno z njim naredi solato in ga bova porabila verjetno samo za solato Smile
nama je tako dober, da bi ga bilo greh porabiti npr. za izpiranje las ali kopel. V ta namen se že pripravlja regrat Laughing .

V kis so šle sveže in so v redu. Dala sem jih tudi v olje - tam so se pa pokvarile Crying or Very sad Crying or Very sad bom mogoče še enkrat poskusila s suhimi.

Pa ima takšen kis kaj poseben okus ali kaj? Ker barve je pa tudi kar konkretne.

Delež cvetja in listja je bil kakšen?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Muha, pravi košček si odščipnila, so že bile zasnove za cvet na njem Wink !

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

juglans je napisal/a:

Pa ima takšen kis kaj poseben okus ali kaj? Ker barve je pa tudi kar konkretne.

Delež cvetja in listja je bil kakšen?

Priznam, da se v solati okus vseeno malo izgubi, sploh če ga prekrije dobro bučno olje Laughing Laughing
Sicer pa sam kis diši po vijolicah, ima lepo vijola barvo in sladkast okus. Če ga bo kaj ostalo, bo super za boleča grla, ker imajo vijolice mehčalno/topilni efekt na nesnago, ki jo izkašljujemo pri grlobolih ni preveč znanstven opis Embarassed

V primerjavi z regratovim, ki je grenkast (ker so notri cvetovi, stebla in listi), je vijolični sladek.

So pa to bile res odorata vrsta iz sosedovega obronka - običajne v naravi rastoče skoraj sigurno ne bi dale tako močnih karakteristik.

Žal nikoli ne merim deležev Embarassed Embarassed rahlo natlačim v kozarce kolikor imam oziroma toliko, da tekočina lepo prekrije maso in da jo lahko še malo premešam.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala za odgovor. Zanimivo.

No, saj pri deležu listja in cvetja sem mislil bolj ohlapno, ... recimo desetino cvetja, večino pa listja, ... tako nekako bi se po mojem tudi nabralo. Verjetno si tako naredila.
figula

juglans, skesano priznam, da je bilo v tem primeru cvetja več, ker sem ga imela na voljo in sem upala na tako lepo močno barvo Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
Muha, pravi košček si odščipnila, so že bile zasnove za cvet na njem Wink !

Me veseli. Naj cveti in se razmnožuje Smile !
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

figula srce hvala !

Bi bil enako zdravilen kis, če bi zdaj namočila samo sveže listje, ker zdaj mislim, da cvetja ni več - imam pa kar nekaj letošnjega posušenega cvetja. Very Happy_________________
Slika
figula

orhy, kaj pa kombinacija suhega cvetja in svežih listov?
Suh material se načeloma pri namakanju sprosti in razširi - in ga je treba dati manj.
Pri cvetovih vijolice najbrž ne bo tak problem, ker jih ni veliko niti ko so sveže Smile
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Mislim, da imaš prav. Tole kombinacijo bom še danes pripravila. objem_________________
Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula je napisal/a:

Zanimivo je, da s spomladanskim trganjem cvetov ne škodimo rastlini, ker ti cvetovi ne naredijo semena. Za seme cvetijo še enkrat jeseni - skesano pa priznam, da se ne spomnim, da bi jeseni videla veliko vijolic cveteti. Mogoče zaradi previsoke trave Embarassed . Letos bom pozorna nanje.

dodatno branje za ideje uporabe vijolic (žal le v angleščini):
http://thenerdyfarmwife.com/?s=violet

Na to temo smo kar precej debatirali. Mene je od sile zanimalo, ali resnično cvetijo tudi avgusta-septembra - in ....... res je Surprised Surprised .

Ampak samo dišeče. Pri obeh kupčkih - enega sem dobila od Melone, drugega od brbr - so vidni mini-mini cvetki, dobro skriti pod listjem. Ali bo iz tega tudi seme, bom preverila kasneje.

Pri navadnih nedišečih "domačih", kot tudi pri velikocvetnih belih in vijoličastih ni videti, vsaj zaenkrat, nobenih nastavkov cvetov.

Brbr, Melona, preverita prosim še vidve, če cvetijo tudi pri vama.
Odgovori