Stran 5 od 7

Objavljeno: Ne Feb 19, 2017 9:57 pm
Napisal/-a metuljc
Oh, seveda, žajbelj lahko dobiš. Velja, se zmeniva.

Objavljeno: Ne Feb 19, 2017 10:11 pm
Napisal/-a figula
iiiiiii, hvala punce srčki

Objavljeno: Ne Feb 19, 2017 10:31 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav

Sem prepozna? Je kje še kak mali košček belo cvetočega origana na razpolago?

Če je, prosim, bi tudi zame prevzela, Metuljc? Če ni, pa se postavim v vrsto za naslednjo delitev korenin.

Hvala. Lepo bodimo, Mil

Objavljeno: Ne Feb 19, 2017 10:57 pm
Napisal/-a pika
mil, bom videla, kaj bom izkopala, ker ne vem, kaj je pod zemljo, nič pa zaenkrat ne obljubim.

Objavljeno: Po Feb 20, 2017 12:00 am
Napisal/-a metuljc
Seveda, mil, če bo sadika zate, bom poštarca. Wink

Objavljeno: Po Feb 20, 2017 1:53 pm
Napisal/-a TwityPity
Origano, kateri je rastel med jagodami je skoraj da že dokončno odstranjen, sem ter tja pokuka ven še kakšen sejanček, čeprav je bila celotna greda prekopana lansko pomlad z namenom odstranitve origana...Ugotovil sem da mu je družba jagod preveč ustrezala, in brez sankcij, bi na gredi rastel samo še origano, brez jagod.

Ker ta "navadni" origano (seme od semenarne), za moje pojme nima nikakršne arome ko je suh, sem poizkusil še z grškim (var. hirtum). Sušil ga še nisem, je pa letošnjo zimo preživel zunaj v loncu, in kot kaže, je preživel.


Objavljeno: Po Feb 20, 2017 2:08 pm
Napisal/-a pika
Zanimivo, tudi sama sem navadnega vzgojila iz semenarninih semen, pa mi je v redu.

Objavljeno: Po Feb 20, 2017 2:51 pm
Napisal/-a TwityPity
Ali pa sem ga kiksnil pri sušenju, ker sem sušil liste in ne celotnih vejic?
Ker ta, "navadni" od semenarne je popolnoma izgubil vonj po origanu, zato sem ga tudi zamenjal z grškim, za katerega upam da bo vsaj malo podoben po vonju tistemu iz trgovine.

Objavljeno: Po Feb 20, 2017 2:55 pm
Napisal/-a pika
Ne vem. Jaz porežem cele vejice s cvetovi, spodaj zavežem v šop in narobe obrnjeno obesim na zračno in suho mesto. Potem s cvetovi vred osmukam z vejic in vse zmeljem v 'smuti-mejkerju'. Mora ti prej zacveteti, ne smeš ga predolgo sušiti, pa cvetovi dajo tudi super aromo.
Grškega enako, posušen ne sme preveč izgubiti zelene barve, meni ima močnejšo aromo od kupljenega, tudi navadni.

Objavljeno: Po Feb 20, 2017 3:50 pm
Napisal/-a metuljc
Bolje je sušiti cele vejice, izhlapi manj eteričnih olj. Raznolikost sadik origana je pa zelo velika, se spomnim ene njive pri IPH v Žalcu,..............