Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šipek
- lpmami
- Prispevkov: 8374
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Sicer nimam nobenih kilogramov ali litrov šipka, sem pa trem predšolskim vnučkom prejšnji teden pokazala, da je to nekaj užitnega. Da je dobro za jest, ko je mehko, pocasto, trdo pa ne. Pa še, kako je treba grizljati in potem izpljuniti semena.
Zanimivo, dva sta "prijela", eden se pa nikakor ni navdušil.
In sem zraven razmišljala, kako je dobro, da živijo v bližini gozda in imajo možnost mimogrede spoznavati tudi to ponudbo narave._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zanimivo, dva sta "prijela", eden se pa nikakor ni navdušil.
In sem zraven razmišljala, kako je dobro, da živijo v bližini gozda in imajo možnost mimogrede spoznavati tudi to ponudbo narave._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Takole je. Na koncu se je suhega nabralo za en steklen kozarec in diši prav lepo. Sem ga pa kar na drobno strl. Trl sem ga z zajemalko v pososdi za solato, nato pa sem ga še pretresal zunaj na sapi. Kar lepo se je kadilo od vseh teh dlačic. Seme bom pač kuhal skupaj z osemenjem, čeprav sem nekje zasledil, da bi naj bilo pretirano (koliko je to ???) uživanje nevarno za hrbtenjačo in Co.
No ...
Za marmelado pa, tako nekateri, kuhajo kar celega, ki ga nato zmiksajo s paličnim mešalnikom. Nato ga pasirajo, kar v končni fazi pomeni prestrezanje dlačic skozi pletenino hlačnih nogavic, ki da se lepo ločijo od marmelade.
Šele proti koncu sladijo.
Kot je bilo razbrati, je sestavni del priprave takšne marmelade tudi skrivanje v shrambi, češ da nepojasnjeno rada izhlapi.
A za to realizacijo bo vsaj pri meni peteklo še kakšno leto, dve, če ne tri...
No ...
Za marmelado pa, tako nekateri, kuhajo kar celega, ki ga nato zmiksajo s paličnim mešalnikom. Nato ga pasirajo, kar v končni fazi pomeni prestrezanje dlačic skozi pletenino hlačnih nogavic, ki da se lepo ločijo od marmelade.
Šele proti koncu sladijo.
Kot je bilo razbrati, je sestavni del priprave takšne marmelade tudi skrivanje v shrambi, češ da nepojasnjeno rada izhlapi.
A za to realizacijo bo vsaj pri meni peteklo še kakšno leto, dve, če ne tri...
Moram priznat, d mi lani marmelada ni uspela . Bila je tekoča in zelo spominjala na paradižnikovo mezgo. Porabili smo jo tako, da smo jo dodajali v čaje in sokove - skratka bila je za popit in ne za pojest.
Letos sem imela manj šipka na voljo. Tako sem ga samo posušila za čaj.
... Se tudi jaz nekaj medlega spomnim, da je potrebno pečke odstranit, ker so škodljive... Moram še enkrat pogledat v "svete knjige"_________________naredimo svet lepši
Letos sem imela manj šipka na voljo. Tako sem ga samo posušila za čaj.
... Se tudi jaz nekaj medlega spomnim, da je potrebno pečke odstranit, ker so škodljive... Moram še enkrat pogledat v "svete knjige"_________________naredimo svet lepši
Poskusil sem kuhati tudi celega in ga nato pasirati, toda na dlačicah in koščicah ostane veliko mezge. Zdaj ga prerežem, očistim,dodam kakšno drugo sadje,skuham na hitro, zmiksam, dodam tretjino sladkorja,še enkrat zavrem in v vroče kozarčke. Danes smo ravno pojedli kozarček marmelade šipek, kutina, čili.
hojla, šipkova marmelada je ena od najokusnejših in pri hedonistih na vrhu marmeladne lestvice. prepričana sem, da je za šipkovo marmelado čiščenje plodovod od dlačic totalno odveč. saj prav te (pravilno obdelane) poleg okusa dajo razburljivost brbončicam v ustnih in zadovoljstvo centralnem ž.s. da se te nekam zapičijo? lepo prosim, saj niso trnovite ali jajčne lupine. pravilno obdelan šipek, oz skuhana marmelada je sladka očaravajoča mojstrovina za vse ki jo prvič poskusijo.
"problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
"problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Voda, saj postopek kako pripravljaš marmelado si že predstavila na prejšnji strani, ampak nisi pa posebaj omenjala detajla z dlačicami.
Malo me zanima kaj več okoli tega.
Se tu skriva še kaj drugega, kot je bilo že povedano?
Malo me zanima kaj več okoli tega.
Citiram: |
saj prav te (pravilno obdelane) poleg okusa dajo razburljivost brbončicam v ustnih in zadovoljstvo |
Se tu skriva še kaj drugega, kot je bilo že povedano?
Citiram: |
"problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado. |
Se pridužujem juglansu, voda mene tudi zanimajo podrobnosti glede šipkove marmelade.
Delala sem jo samo enkrat, pa sem očitno imela srečo, ker je dobro uspela. Sem pa kuhala kar cele šipke in potem pasirala. Malo tečno je bilo to pasiranje, ampak se je splačalo, ker je bila marmelada res odlična. Letos bi ponovila vajo.
Delala sem jo samo enkrat, pa sem očitno imela srečo, ker je dobro uspela. Sem pa kuhala kar cele šipke in potem pasirala. Malo tečno je bilo to pasiranje, ampak se je splačalo, ker je bila marmelada res odlična. Letos bi ponovila vajo.
Tiana tvoja uspešna marmelada ni bila slučajnost ampak enostavno pravilno narejena. torej, nikakor miksat ampak pasirat. seveda je pasiranje dolgočasno in utrujajoče. če imaš več kg plodov lahko delaš tudi v presledkih (kakšen drug dan).
zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.
redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo
kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)
prepovedano miksati
kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši
po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
zadeva je popolnoma enostavna: v lonec z zrelimi plodovi daš zelo malo vode mogoče 1-2 dcl (odvisno od količine plodov). kuhaš na lahkem ognju, mešaš, da se ne prime. z mečkalom za krompir poštafaš po plodovih. ko vidiš, da so dovolj mehki jih skozi cedilo za juho (zelo gosta mrežica) s veliko zajemalko pasiraš tako, da zajeto močno pritiskaš (pasiraš) ob mrežico . cedi se gosta rdeča pasta katero prekriješ z sladkorjem (cca 1 kg šipka 60 do 70 dkg sladkorja-jaz stresam sladkor od oka, a obvezno cca 70 dkg-merila starih receptov). pustiš pokrito čez noč. drugi dan (kadarkoli) zmešaš i znova daš na ogenj. na lagani vatri in s stalnim mešanjem pride gosta okusna marmelada. kuhaš lahko uro in pol. proti koncu daš kapljico marmelade na krožniček in ko se ta čez 30 sek ne cedi, če obrneš krožniček, je gotovo.
redka bo, če niso plodovi dovolj zreli - tudi dlačice se zelo občutijo
redka bo, če ni dovolj sladkorja - tudi dlačice so bolj občutijo
redka bo če se ni dovolj kuhala - tudi dlačice so bolj občutijo
kuhano obvezno pasirati - (v cedilu pri pasiranju ostanejo skoraj popolnoma suhe peškice in nekaj kožice debele kot pergament)
prepovedano miksati
kot pri ostalih marmeladah, če je sadež zrel lahko dodaš manj sladkorja (pri šipku to ne veljaa) in čas kuhanja je krajši
po vsem tem na kaj sem opozorila so brbončice pri degustaciji zelo zadovoljne. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)