Gibanica vrt

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zgoraj primer priprave gibanice spomladi.

Spodaj na filmčku gibanica, ki bo kmalu stara tri leta, na trdi zbiti zemlji, z bagrom povoženi mrtvici.
Glede na izziv je večino rastlin bolj slabo raslo, na sliki vidite, da v neposredni bližini rase le trava, ki je trdoživa.
Pa vseeno, kifelčarja smo imeli zelo lepega, pa pastinak, to je neverjetno.
Jutri ga večino poberem in bom poslikal.

[video] Gibanica - vrt brez prekopavanja
Nazadnje urejal/a zuf 11 Nov 2014 00:14; skupaj popravljeno 1 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Dodatek zgornjemu videu pa še foto reportaža...

KROMPIR

Prejšnjo leto (2012) se je na travniško površino z glineno peščeno zemljo naredila zastirka, nanosilo se je raznih organskih snovi v stilu gibanice, poznane tudi kot lazanja vrt... meni je ljubše gibanica (zasluge za to idejno poimenovanje ima mfranc). Smile

Takole je šlo;
- najprej kompost na travnik
- nato seno
- čez listje
- na listje položene porezane koprive
- potem pa spet seno

- ena izmed gred pred današnjim sajenjem

- razplevelili smo travo iz teh gred
- ni je bilo veliko in čisto preprosto jo je bilo izruvati in otresti zemljo dol, saj je večina korenin bila v rahli zastirki

Potem smo pa začeli sadit.

Na prvi gredi smo se lotili takole:
- zastirko smo odstrli na rob in krompir položili v rahlo zemljo
- med krompir smo posadili še bob v papirnatih lončkih, zemlja je bila rahla, zato ni bilo težko posaditi

- na koncu smo vse skupaj zakrili nazaj z zastirko, ki smo jo prej umaknili na rob
- vidi se na desni gredi, kako se je seno, kompost in listje pomešalo med sabo, stvar je že kar lepo preperela
- roke so dober drobilec, zato jih v takšnih primerih uporabimo, da zastirko še bolj razceframo in premešamo

Na gredi levo:
- del krompirja smo vtikali v zemljo pod zastirko brez da bi jo prej umikali, del pa posadili tako kot zgoraj, torej odmaknili zastirko, položili krompir na zemljo in zakrili nazaj
- na koncu smo dodali še nekaj dodatnega sena iz bližnje nekošene terase, zato je videti čisto drugače, je bolj "zlata", kot greda na desni.

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Krasno, zuf! Very Happy

Jaz trenutno delam eno tako manjšo gibanico, kjer je letos pod senom rasel krompir. Zdaj nalagam organsko snov - večinoma seno, pomešano z nekaj gnoja, nekaj pobranih ostankov zelenjave z vrta (kapucinke, nizek fižol ...) in razmišljam, če bi stresla gor še uležano vsebino organka in bio oglje, na vrhu pa spet moje super seno.
Super pravim zato, ker je bilo tako seno z gnojem osnova moje letošnje gomilaste grede, na kateri je vse noro raslo Laughing . Nad zadnjo plastjo, kompostom, je bilo kot debela zastirka spet to seno. Sem pa tudi jaz k vsaki sadiki dala v jamico v senu malo komposta in bio oglja. Rastlinice so bile več kot srečne Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

copatka je napisal/a:
...in razmišljam, če bi stresla gor še uležano vsebino organka in bio oglje, na vrhu pa spet moje super seno...

Dobro razmišljaš! Smile
copatka

Hvala za vzpodbudo! Wink

Kakšni so pa bili rezultati tvojega krompirja? Ker jaz sem bila s svojim kar zadovoljna - iz ene petnajstih je ratalo skoraj 9 kg zdravega krompirja. Pa najbrž bi ga bilo še več, če ga ne bi napadla plesen in sem predčasno porezala zelenje, potem je nehal rasti in zoreti. Zato je bilo precej drobnega - ampak je bil krasen za speči Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Takole nastaja moja gibanica Smile
Najprej namočen karton, gor bio oglje, plast z gnojem "obogatenega" sena, plast zelenja z vrta (kapucinke, bob, fižol), dozorel organko in na vrh še ena debela plast sena (ni fotke, je bil že mrak Wink ).

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pred odhodom iz I. sem tudi jaz naredila zemljano "gibanico". polagala sem v plasteh od suhega (hja suhega) sena, svežih listov oz. vej različnih rož, pinijinih iglic, listja bambusa in na rahlo potrosala z zemljo. vrstni red sem ponovila nekajkrat. ko sem odnašala zadnji kupček trohnelega sena sem našla 2 slepca katera sem odnesla na tla novega domovanja, kjer jima bo toplo pa tudi koristna bosta. po dveh dneh ko je dež namočil "gibanico" sem naredila manjše a globje luknje kar z roko v katere sem dala do vrha polno zemlje (mešanica vse zemlje iz vseh mogočih loncev zmešane z vrtno). ker je bil sončen dan sem pustila, da se vse skupaj ogreje. drugi dan sem rahlo pritisnila v zemljeno luknjo in v njo presadila endivijo in rdeči istrski glavnati radič. naslednji dan sem vse prekrila. situacija ratuje zelena, kakšna bo čez 2 meseca ko pridem nazaj? lpvoda

naslednji dan, seveda po dežju sem na kamnu pred hišo srečala tole elegantno lepotico katera je tudi varno pristala v novem stanovanju a na nasprotni strani od slepcev.

copatka

Krasna gibanica, voda!

Kako pa veš, da je na slikah lepotica in ne lepotec? Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

copatka je napisal/a:
Krasna gibanica, voda!

Kako pa veš, da je na slikah lepotica in ne lepotec? Wink

Eh, dragi moji dami. Oboje je, kar oboje je na skici, lepotec in lepotica, v eni osebi. Tako je to pri deževnikih. srčki Je pa res, da še brez ene lepotice/lepotca ni otrokčičkov. srčki
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

"ono" je imelo neko žensko gibanje in zato mi je ušla beseda lepotica. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori