Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Portulaca oleracea - navadni tolščak

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: hvala za fotko. Pri nas sicer "pleveli" nekaj podobnega pegastemu mlečku, a je brez peg in s še bolj drobnimi listi, bolj razpotegnjene rasti. Je to ena od njegovih podvrst? Točno takega, kot je na tvoji sliki, še nisem opazila. Ob priliki ga bom poslikala, mogoče bo slika pokazala kaj, kar moje oči v naravi ne zaznajo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kar slikaj. Gotovo raste tudi pri meni. Če sem, kar se tiče kulturnih rastlin, bolj na kratko, sem pa na divjakinjah zelo močna Laughing Laughing )_________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimivo, ravno danes sem odgovoril hčeri, ki jo zanima tolščak. Odkrila je njegovo uporabnost https://www.slovenskenovice.si/stil/zdravje/tolscak-plevel-z-izjemno-zdravilno-mocjo/ in me spraševala če ga imamo kaj na vrtu.

Poslal sem ji tole slikco

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=109e99006a&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r8345479952036181984&th=17ad38f82a6987c2&view=fimg&sz=s0-l75-ft&attbid=ANGjdJ8W26F1EyoST6K4aaqJUIBL2QuVeMBmYDqCubTPJoPy3TKUmMyhDyxKaWU6lU690yvbuzejeKjbkFQpOopaQcAp49K42Dnvie-napM_4BmaFyhs_Ddir8CoZnc&disp=emb&realattid=ii_krgdr47h0
Se oproščam za velikost slike, Shrani si trenutno ne dela, snel sem jo z E-pošte ....

Napisal sem ji, da so zaloge omejene - trenutno (letos) smo ga zelo kvalitetno popleli Wink_________________mfranc
brbr

Ha, te bo hči še prepričala, da boš začel drugače gledati na "plevele".

Če ga žela, ga lahko dobi pri meni. Zdaj je še lep. Ko pa začne cveteti in semeniti, so listki zelooo majhni in je nabiranje bolj zamudno.

Mi ga uporabljamo kot dodatek solatam - surovega. Lahko se ga pa vloži v kis. Tak naj bi spominjal na kapre - nisem še probala._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Res je vreden "plemenitega naziva plevel" Very Happy
Odporen na vse ukrepe vrtnarjev, proti boleznim , "zdrav kot dren" - skoraj invaziven Cool .

Tisto sliko sem ji poslal, ker sem ga že preje opazil, da se je kljub protiplevelni foliji infiltriral med paprike, in ga bo potrebno eliminirati ...
No, danes ga vidim mladega in lepega na gredi, ki popleta čaka nasaditev solate ali radiča.

Brbr, imaš kaj izkušenj, kako bi zdajle prenesel presaditev v lončke?_________________mfranc
brbr

Nimam, a mislim, da odlično. Posebej, če ga presadiš z zajetno količino okoliške prsti. Lahko pa ga pustiš tudi med radiči. Jim ne bo škodil._________________naredimo svet lepši
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pomladi sem ga v lonec presadil že tretje leto zapored, ampak - presajeni tolščak mi vsako leto postane nekako pretegnjen, podvoji svojo velikost. Prav veliko se z njim nisem ukvarjal, a očitno se v loncu počuti predobro. Meni ni za takega. Drugo leto bom menjal substrat za čisto navadno vrtno zemljo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Končno sem se spravila fotografirati plevel, ki je edini od "mojih" po rasti kolikor toliko podoben tolščaku. Drugih podobnih, zaenkrat vsaj, na svojih gredicah še nisem opazila:
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

MUHA, to je ptičja ali nekaj podobnega dresen. Ni užitno, vsaj kolikor je meni znano._________________Naj raste
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

tajci: hvala za identifikacijo, to bo ja! Takoj sem šla firbcat na internet, in glej čudo: kakšen plevel - zdravilno zelišče je ! Surprised Eden od virov:
Odgovori