Stran 5 od 5

Objavljeno: Če Jul 19, 2018 12:31 am
Napisal/-a aladin
jest ven poberem kosti pa kremplje, juho precedim, preostanek je pa golaž. Pol pa v glaž pa v zmrzovalnik

Objavljeno: Če Jul 19, 2018 12:44 am
Napisal/-a metuljc
Juglans, dvomim, da boš z užitkom pojedel muškatni cvet, strok ali dva neolupljenega česna, čebulo z lupino, lovorjev list, vejico rožmarina,.... Meni je pač všeč juha, ki je čista, zelenjavo pojem ali, če se je razkuhala, tudi ne.

Objavljeno: Če Jul 19, 2018 8:22 am
Napisal/-a muha
Enako kot metuljc. Dostikrat pa vržem notri še obrezke od mesa, ki so preveč žilasti, hrustančasti. Pa začimbe z vrta kar v samo na grobo narezanih vejicah. Tudi koleraba iz juhe nam ne gre ravno v slast. Pojemo edinole korenček.

Objavljeno: Če Jul 26, 2018 12:21 pm
Napisal/-a živa
ja, enako: dam začimbe, poper v zrnju, por, kolerabo, čebulo, česen, korenje, peteršilj, zeleno, luštrek, žafraniko. Kolerabo, korenje pojemo. začimb ne, ker so še na vejicah, por bi se dalo, ampak je na kolute rezan.

nemogoče je jesti to v goveji juhi. v zelenjavni je drugače. Škoda je domačo vegeto metati stran._________________Lp, Živa

Objavljeno: To Jun 06, 2023 6:13 pm
Napisal/-a Andrej B.
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..

Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?

Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.

Hvala!

Objavljeno: Sr Jun 07, 2023 9:39 am
Napisal/-a aladin
Jaz sicer ne sušim, uporabljam pa enako kot bi sušeno.

V multipraktik zmečem korenje, čebulo (oboje različnih barv, kakor nanese), peteršilj (korenino in perje), kolerabo, brokoli in kar je še pri roki in se mi zdi da bi pasalo zraven - izogibam se pa recimo karfjoli, ki ima precej več vode kot brokoli in ostalim vodenim zadevam.

Včasih sem dodajal še olivno olje, da se je lepše zmlelo, sedaj zaradi protestov ne več.

Pridobljeni zelenjavni masaker stehtam in dodam za 10% teže soli.

Natlačim v pasterizirane kozarce, da je čim manj mehurčkov zraka vmes in pospravim nekam na čimbolj hladno.

Objavljeno: Sr Jun 07, 2023 9:53 am
Napisal/-a metuljc
Vsako zelenjavo na primerno tanke koščke posušim. Potem vsako posebej zmeljem v multipraktiiku ali podobni napravi, presejem, zmešam. Trše dele, ki so ostali na situ meljem še 1x. In spet presejem, za male količine je uporaben tudi kavni mlinček, uporabljan le v te namene (sploh za 2. ali 3. krog mletja). Soli ne dodajam, hranim v steklenih kozarčkih, dobro zaprtih.
Aja, potem seveda hranim ločeno ali v poljubni mešanici.

Objavljeno: Sr Jun 07, 2023 12:06 pm
Napisal/-a notranjka
Andrej B. je napisal/a:
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..

Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?

Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.

Hvala!


Jaz ne sušim,nekako mi ne uspe.
Delam pa mokro varianto in sicer je toliko različic kot je takrat zelenjave na voljo.
Na vso zelenjavo dam 20% soli,natlačim v kozarčke nekako nekaj mm do roba in vse še zalijem z domačim olivnim oljem.

Nekaj sem pred leti spisala tudi na blogu
http://poosmiinpol.blogspot.com/2022/09/domaca-vegeta-oziroma-zacimbna-mesanica.html

http://poosmiinpol.blogspot.com/2016/09/domaca-vegeta.html

Mogoče pa letos naredim tudi suho varianto,tole od Metuljc se fajn bere._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Objavljeno: Če Jun 08, 2023 9:39 pm
Napisal/-a Andrej B.
Hvala za vaše izkušnje ! Nasveti vedno prav pridejo.

Tule sem našel tudi zanimiv filmček :

https://www.youtube.com/watch?v=YaORAGtOSVU

Objavljeno: Če Jun 08, 2023 11:36 pm
Napisal/-a muha
Delala sem že obe varianti domače "vegete", suho in svežo v soli. Na koncu sem pristala pri tem, kar delam sedaj že desetletja: kar ne morem ohraniti sveže, posušim ali zamrznem ločeno in ločeno tudi dodajam jedem. Moj občutek mi pravi, da se tako značilne lastnosti posamezne začimbe najbolje ohranijo. Zmešane so se mi zdele preveč prepojene v nek ničkajposebnega okus.

Posušena zelišča zmeljem tik pred zdajci v možnarju. Mmmm, kako lepo zadišijo!