Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

brbr - KOLEKCIJA FIŽOLOV

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

9.5. sem posadila tele fižole:

Nizki:
Tigrovo oko, Canadian Wonder, Amethist, Zolfino, "Urban".

Visoki:
Ribnčan, "Bumbar", "Bobek", Snow Cap, Trionfo Violetto, Sveta trojica, Piskrčki, št.22, Švicar, Domači čuček, Kofetar.

Te dni je začeli odpirati prve cvetove "Urban"

Zolfino pa ima popke močno napete..._________________naredimo svet lepši
brbr

Zdaj so vsi nizki v polnem cvetju. Urban že ima micene stroke...

Od visokih pa je rpvi zacvetel "Bobek" - tako pravim fižolu št. 20, ki je od vseh mojih najzgodnejši.
Včeraj pa je prve cvetke odprl tudi Kofetar_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Brbr, ni pa bilo v tvoji zbirki kakšnih takih, ki bi se vendarle izkazali kot vsaj relativno OK v sušnih razmerah?

Pri nas so fižoli letos of francoskega dobavitelja, ker sem tudi ene druge reči tam naročal in je bilo praktičnov vzeti vse. Lepi napeti cvetni popki, vendar odprti še niso.
brbr

Od visokih na njivi, kjer ne zalivam, ne bi preživel noben. tako visoke že nekaj let gojim samo na vrtu. No, lani, ko je bilo tako vroče (zalivala sem jih), tudi na vrtu ni bilo omembe vredne bere. Od vseh se je najbolje odrezal "Bobek", Snow Cap in Zelenček. Justa, ki se še nikoli ni izneverila, ni uspela narediti ničesar. Poletni stroki so bili prazni, jesenski pa so zgnili...

Od nizkih so (na njivi) tudi v sušnih letih naredili: "Urban", Zolfino, Ametist, Črna želva, "Fidel", Zorin, Canadian Wonder in Tigrovo oko. No, lani tudi ti niso uspeli dati niti enega zrna. Najprej so jih kosile srne, potem jim je do konca vzela voljo do življenja suša. Tako na moji njivi ne bo več fižolov.

Če je možnost zalivanja, pa je vsekakor od mojih zmagovalec Št. 20, jaz mu pravim Bobek. Ta dozori že poleti in izgleda cveti prej predno je za cvetenje fižolov prevroče. Dozori enkrat avgusta, več ali manj ves naenkrat.

No, vidim, da nisem dokončala seznama moje letošnje posadke. Embarassed
Eno gredo sem sadila kasneje, 2.junija. Posejala sem dva visoka (Justa in Zelenček) in dva nizka (Črna želva in Fidel)_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 27 Jun 2023 14:08; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Zdaj so vsi nizki v polnem cvetju. Urban že ima micene stroke...
Moji imajo pa ŽE po dva prava lista, nekaj jih kaže že drugi par, pa v lončkih so Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Lpmami, katere sorte pa imaš?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Lpmami, katere sorte pa imaš?
Kaj pa vem Confused Dobila sem jih na srečanju v Sinji Gorici, verjetno prav od tebe. Beli so.
Sadila sem jih namerno pozno, da se ne bodo predolgo matrali v lončkih, čakajoč na visoko gredo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Moj najbrž ni. Ostal mi je samo en bel, s pridihom zelene in to Zolfino - nizek fižol s poreklom iz Toskane._________________naredimo svet lepši
brbr

Trenutno "Urban" močno vodi... Poln je cvetja in tudi že konkretni stročkov. S stročki mu sledita Zolfino in amethist.

_________________naredimo svet lepši
brbr

Med preklarji zaenkrat prepričljivo vodi "Bobek" (brbr.št.20). Polno cveti in ima že konkretno velike stroke. Vzgajam ga za zrnje, kot stročje ga še nisem porbala...

Posamezne stroke imata tudi Kofetar in Snow Cap in Trionfo Violetto_________________naredimo svet lepši
Odgovori