bobolino je napisal/a: |
tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd. zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka? koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel? direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd. tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne? |
Mokre odpadke,ki dozorijo je potrebno v kompostniku pomešati z zemljo ali ostalim materjalom.
Kolikor sem do zdaj razumel,ko sem gledal razne filme.
Če pa se zakoplje na vrtu ali rastlinjaku je potrebno napraviti rov,vsipati bokašhi vsebino ,jo pomešati z nekaj zemlje ,da ni zlepljeno in se pomeša z živalcami ki živijo v zemlji ter nato pokriti z zemljo,gor pa slamo da ima svoj plašč.