Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

Odgovori
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Glede kompostiranja... V službi imam kar precej opravka z embalažo. Pri tem je tudi kar precej kartona, tistega navadnega rjavega, nepobarvanega.
Zanima me, ali ima kakšno posebno vrednost na domačem kompostu in se ga splača nosit domov ali je boljše dodajat suho listje, ostanke lesa, žagovino...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kako se spopadate z roji muh in mušic na zunanjih kompostnih kupih?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

zuf je napisal/a:

Počakamo na prvi mraz, preverjeno deluje. Confused
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

zuf je napisal/a:

Dovolj daleč stran od bajte ga imam postavljenega, da me ne motijo. Preverjeno deluje. Laughing
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Karkoli streseš na kompost prekriješ s plastjo listja, trave....._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Peter je napisal/a:
Glede kompostiranja... V službi imam kar precej opravka z embalažo. Pri tem je tudi kar precej kartona, tistega navadnega rjavega, nepobarvanega.
Zanima me, ali ima kakšno posebno vrednost na domačem kompostu in se ga splača nosit domov ali je boljše dodajat suho listje, ostanke lesa, žagovino...

Po mojih izkušnjah ga imajo deževniki zelo radi. Menda ga, kot je par let nazaj preveril eden od naših članov pri proizvajalcu kartona, še vedno izdelujejo po starih postopkih: celuloza in škrob, vsaj tako mi je ostalo v spominu. Se pravi, da tudi ekološko ni sporen.

Polagam ga na vrh kompostnega kupa, preprečuje tudi muham in mušicam prost dostop, oz. če že pridejo tja, ostanejo večinoma pod njim . Da bi se bolje prilegel kupu, ga zmočimo z vodo.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Sem vso suho snov dal za "pokrov" in nekaj časa spodaj nalagal, mušic in muh ni bilo.
"Pokrova" je na vsem lepem zmanjkalo, kuhinjski odpadki so se nadalje dodajali brez pokrivanja in je katastrofa.
Suhe snovi bi bilo za veliko dlje časa, če bi jo rabil sproti, tako da bom od zdaj naprej tako delal.
Vesel sem, da pokrivanje z nečim suhim pomaga!
Hvala vsem.

juglans, saj to ni problem, ko prideš bližje je tečno. Smile Pa muhe letijo! Je bilo v hiši toliko muh, da smo jih sesali. Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

lpmami je napisala: Kako pa si delal lesni kompost? Si uporabil žaganje ali kaj drugega?
Jaz imam trenutno nekaj žaganja in nekaj obrezanega in zmletega ligustra. Eno vrečo sem ga stresla na vrh polnega kompostnika, da ne bi mušice imele prostega dostopa, preostalo še čaka v vreči.

zuf je napisal: Uf, vse sem dajal notri, kar je bilo lesnega - žaganje, obrezki, veje, vejice, nagnit les, ... V enmu letu je ratal dober kompost.
Večji kosi se niso skompostirali, ti grejo nazaj na nov lesni kup.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Zadnji čas praznim kompostnik za "praho". Po Zufuvem nasvetu sem dodajal precej listavke in obneslo se je, kompost je skoraj zrel (letošnji) Hvala zuf, priporočam njegove nasvete.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

zuf je napisal/a:
[b]Uf, vse sem dajal notri, kar je bilo lesnega - žaganje, obrezki, veje, vejice, nagnit les, ... V enmu letu je ratal dober kompost.
Večji kosi se niso skompostirali, ti grejo nazaj na nov lesni kup.

Pa si dodajal kake "priboljške"? In vlaga, si kaj močil: žaganje, na primer, zna biti zelo suho._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori