![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Sladki pelin - Artemisia annua
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
figula: so to že letošnja semena?
Pri meni je v polnem cvetju. Porezala ga bom danes popoldne, eno vejico pa mislim pustiti, da bo semenila. Upam, da bom seme uspela prestreči preden pade na tla. Ve kdo, ali jeseni odpadlo seme prezimi v tleh (kot recimo astre, loboda in podobno)? Se je komu naslednje leto sam zasejal?
Pri meni je v polnem cvetju. Porezala ga bom danes popoldne, eno vejico pa mislim pustiti, da bo semenila. Upam, da bom seme uspela prestreči preden pade na tla. Ve kdo, ali jeseni odpadlo seme prezimi v tleh (kot recimo astre, loboda in podobno)? Se je komu naslednje leto sam zasejal?
-
-
- Kraj: Rimske Toplice
cinija1 je napisal/a: |
Ja kalijo. Je rekel gospod Edgar, da je Sladki pelin vetrocvetka in se ne ve, kam bo padlo seme. |
Tule se je prikradla strokovna napaka. Vetrocvetnost označuje raznašanje cvetnega prahu, ne semen. Da ponazorim: leska je vetrocvetka, pa vemo, da njegove plodove (lešnike) raznašajo živali.
Za raznašanje semen z vetrom nimamo enobesednega slovenskega poimenovanja, strokovno je to anemohorija (kot je zoohorija raznašanje semen z živalmi).
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
figula: po moje ni nevarnosti, da eno leto staro seme ne bi kalilo. Mene je zanimalo le, če ima kdo že letošnje izkušnje s pobiranjem semena. Po nasvetu, ki ga je nekje nekdaj zapisala metuljc, bom odcvetelo rastlino na glavo porinila v papirnato vrečko in obesila na podstrešju - enako, kot solate. Nekaj semen bo gotovo ostalo notri. In potem posejala kot drobir - kot so svetovali Tinku.
- Melona
- Kraj: Litija
Muha, naredila bom enako; eno rastlino sem pustila, da bo naredila seme. Lahko se pa pusti dozoreti in semeniti le vrh rastline. Potem pa papirnato vrečko čez in bo, kar bo, prvič.
Metuljc, hvala za tole razlago, prav vesela sem, da se trudiš. Prirejeno zame; kar naredim pri opraševanju vrtnic jaz, pri vetrocvetkah naredi veter, drži?
Metuljc, hvala za tole razlago, prav vesela sem, da se trudiš. Prirejeno zame; kar naredim pri opraševanju vrtnic jaz, pri vetrocvetkah naredi veter, drži?
-