Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Spiridon je napisal/a:

Glede perlita in vermikulita @Trocki... Če imate možnost, se zapeljite do Bauhausa na gradbeni oddelek. Tam dobite vermikulit
(mislim da ga prodajajo pod komercialnim imenom Vermit) po 17€/100l, perlit imajo pa po okoli 18€/100l. To bi sigurno moralo zadostiti vaše
večletne potrebe.
Na vrtnih oddelkih trgovin ali pri spletnih prodajalcih za vrtičkarstvo tega res ni za kupovati, ker imajo preveč oderuške cene... Sad

LP

Edina spletna trgovina za vrtičkarstvo kjer nakupujem je Vetisa. 100l perlit dobiš za dobrih 12€. Edini problem je, da mi je trgovina precej daleč, pa je treba naročit preko pošte poštnina pa ni ravno ugodna. Drugače pa hvala za nasvet.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Sem šel gledat katalog Bauhausa... Perlit (100l) imajo po 13,99€, medtem ko je pri Vetisi 12,37€ + 6,42€ dostava + 1,05€ provizija pošte. Smile
Vermit (100l) sem v Bauhausu kupil pred 14. dnevi in zanj plačal 17€, medtem ko je pri Vetisi najcenejši 20,61€ (+ dostave + provizija pošte)
Ker imam do Bauhausa samo štiri kilometre, mi je nabava pri njih vsekakor cenejša kot da naročam pri Vetisi.

LP
rok82

Odgovor Napisal/-a rok82 »

Lp. Glede na to ,da sem zacetnik v gojenju cilijev me zanima kdaj se praviloma ali pa kdaj zacenete kaljit semena.Sem neucakan za znort se bojim da bom vse skupi prehitaval.lp
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Odvisno kakšne pogoje imaš. Če si neučakan, lahko mirno daš nekaj semenk kalit že sedaj. Seveda tvegaš pretegnjene rastline, če bodo potem na preveč toplem in s premalo svetlobe. Ampak za učenje bo kar vredu. Malo si poglej še teme o dodatni osvetlitvi.
Sicer pa nas večina to prične nekje sredi januarja do sredine februarja. Kakšno malenkost si pa za razvajane privoščimo tudi prej (tj. sedaj). Wink Je pa res, da se je potem s takimi sejanci potrebno veliko bolj ukvarjati, paziti na ustrezno (nizko) toploto in (dodatno) svetlobo. Kasneje je svetlobe bistveno več in je lažje.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz sem jih posejal pred 20 dnevi.Nekje drugi teden jih bom začel presajati.Iz te runde bo nekje okoli 200 sadik.Potem pa v zemljo nova semena.
Bicikel

Robert, predvsem moraš opisati vse pogoje, ki jih imajo rastline na voljo, ker lahko je kot noč in dan napram nekomu drugemu + drug konec Slovenije. To, da si sejal že na začetku decembra je za začetnika, ki sprašuje, čisto nekoristno (oz. zavajajoče), če ne ve v kakšnem okolju imaš vse skupaj. Saj nočem kritizirat, samo je treba biti kar se da natančen, če hočemo pomagati drugim.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Jaz pred februarjem ne bom dal kalit, ker se mi zdi da ne profitiraš prav veliko, če si prezgoden. Nikar ne mislit da če boste dali en mesec prej kalit da boste pa en mesec prej imeli zrele plodove.
Drugače je potem, če se greste vzgojo pod lučkami ali če imamo res sončno drugo polovico zime.
rok82

Odgovor Napisal/-a rok82 »

Hvala vsem za odgovore.Prihajam pa iz dolenskega konca tko da je najbolje da pocakam do sredine januarja.(da nebom vse skupaj zasral)lp
Bicikel

Rok, potem si lokacijo dopiši v svoj profil.
Drugače pa ti bi mogoče celo koristilo se poigrati s par semenkami, razen, če jih imaš izredno malo. Tako se lahko mogoče izogneš kakšni napaki kasneje pri glavnini, pa še v veselje ti bo. Wink
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Rok82, pozdravljen!

Priporočam, da si prebereš še druge teme o čilijih, na primer Čili 2015in druge. Večkrat smo že dbatirali, kako pripraviti semena, da čim hitreje skalijo, kakšen substrat uporabiti itd. Če gojiš prvič, potem na tvojem mestu semen ne bi sejala pred prvo polovico februarja, ker bodo sadike hitro zrasle in zavzele veliko prostora, če ne bo dovolj svetlobe, bodo postale pretegnjene, ven jih pa zaradi mraza še ne boš mogel dati. Saj tudi ostali vsako leto nestrpno čakamo, da se bo vreme otoplilo in delamo sklepe za naslednje leto, da bomo sejali kasneje. Wink Nekateri, ki imamo že izkušnje, sejemo nekaj semen prej: čilije, jaz nekaj paradižnikov, da imamo bolj zgoden pridelek, a le majhen del. Za glavno sezono sejemo kasneje. S tistim, kar sejemo prej, je veliko dela, saj je treba umetno dosvetljevati in imeti ustrezen prostor.
Odgovori