Stran 5 od 19

Objavljeno: Po Jun 04, 2018 4:37 pm
Napisal/-a lpmami
Mmmm, tale je pa gotovo dober za brbončice in za oči!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Po Jun 04, 2018 4:40 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav

Krasna hlebčka, krasna peka, čestitke.

Lepo bodimo, Mil

Objavljeno: Po Jun 04, 2018 5:03 pm
Napisal/-a brbr
Dober, dober. Mi zdaj jemo samo takega. No, jaz še vedno tudi mojega rženega.
Pri risanju se še lovim - včasih zarežem pregloboko, včasih preplitko. Ker bom pa še velikooo vadila, upam, da se tudi risbice izpopolnijo.

Hvala! Very Happy_________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Jun 04, 2018 5:09 pm
Napisal/-a lpmami
Seveda se boš izpopolnila, Brbr! Saj veš, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 1:01 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Zakaj mi kruh med peko vedno tako grdo razpoka.
Pa skorja je vedno debela in "keksasta", sredica pa precej kompaktna, zgolj drobne luknjice ...
Nikoli mi ne uspe, ne glede na to, katero moko ali mešanico uporabim.
Vsako leto poskusim, enkrat ali dvakrat, pa vedno je rezultat poboben.
Tokrat sem vzel neko Intesovo "namensko moko za domač kruh" - mešanica pšenične in ržene )
Sicer ta kruh ni z drožmi, temveč z navadnim kvasom, pa sm vseeno kar tu vprašal, da ne odpiram nove teme.

Saj za pojest je vedno, ni pa estetsko ! Evil or Very Mad



.

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 2:08 pm
Napisal/-a metuljc
Andrej!

Najprej 2 vprašanji.

1. Zarežeš kruh, preden ga daš v pečico?
Plini se ob višanju temperature v kruhu raztezajo, testo jih ujame v mehurčke, ki se večajo in, ker je površina testa rahlo zasušena, se razteza cel hlebec in, kjer je najšibkejši, poči.

2. Na koliko stopinj, navadno ali na ventilaciji, pa pečeš?
Mislim, da pečeš predolgo na prenizki temperaturi.

No, nadaljujeva, ko dobim odgovore. Idea

Mimogrede, vzhaja mi, od sinoči, lepo počasi kruh, ki sem ga zamesila s suhim kvasom. Nič posebenega, če...…
…..ne bi včeraj našla nekaj vrečk suhega kvasa, iz Hoferja, ki mu je rok potekel 1. 1. 2016 (ja, res, ni napaka!!!). Pol vrečke sem dala, skupaj z žlico moke in žličko sladkorja v kak dl vode, po pol ure so se pokazali mehurčki, čez kako uro sem dodala še malo sladkorja in čez nekaj ur zamesila. No, peči bom dala enkrat popoldan. Imam malo svojstven način peke kruha...... Embarassed

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 2:25 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
Jaz pa ne bi rekel, da "grdo razpoka" - prej gre tu za pridih domačnosti Smile

Morda na tem mestu še moja skodelica k vsem receptom, pa da ne odpiram nove teme. Od kolegice sem enkrat dobil nasvet (recept) za tiste, ki nimamo časa za klasično pripravo kruha (gnest pa vzhajat pa še 1x gnest itd.....)

V veliki posodi zmešam 1 kg moke, 1 vrečko suhega kvasa, 2 žlički soli in vodo (po občutku, opomba kasneje). Vse skupaj delam s kuhalnico, tako da si prstov niti ne umažem. Zmes naj bi bila "fina", vendar ne tekoča - tu sedaj opomba o količini vode; namreč na začetku sem se zaklal s preveliko količino in je zmes po 12-ih urah dobesedno polzela. No, v osnovi dam cca 0,5-0,6 l vode, potem še vmes dodam kako kapljico, če je masa res preveč trda/gosta.

Zadeva naj v pokriti posodi počiva 12 ur (sam sem dal peči že tudi po 17-ih urah, ni bilo problema). Po tem času damo pekač s pokrovom v pečico in jo grejemo na 220°C. Vmes testo na pomokani površini oblikujemo v hlebec (ni treba gnesti!) in ga damo za pol ure peči v pokrit pekač. Po tem času pekač odkrijemo in pečemo še pol ure na 200°C. Eni v tej fazi dodajo v pečico še lonček z vodo; jaz tega ne počnem pa je kruh še vedno zelo dober. Skorja sicer razpoka, ni pa pretrda.

Ta recept je "na komot", ker ni treba vsega narest v enem šusu - jaz recimo med tednom zmešam stvari zvečer, pečem pa popoldne naslednji dan, ko pridem iz službe. Količina vode je odvisna od vrste moke. V poštev pride pa praktično vse: črna, bela... Ker čisto belega kruha v osnovi ne jem, uporabljam belo moko zgolj za mešanje z drugimi (npr. mešanica pirina polnozrnata, pirina navadna in bela v razmerju 60:30:10 ali pa črna T1100 in bela 60:40). Skratka, upam, da komu pride prav tudi ta način peke kruha Smile_________________go with your instinct to live as you want

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 2:58 pm
Napisal/-a muha
Žlehtnoba, temu se reče kruh brez gnetenja. Preizkusila in bila zadovoljna. Se mi zdi, da je priprava idealna tudi za peko z drožmi.Nazadnje urejal/a muha 22 Mar 2020 14:00; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 2:58 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Sem trikrat z nožem potegnil po hlebu. No, morda malo preplitvo.

Pečico sem nastavil tam nekje na 220 stopinj na začetku, potem sem po 10 minutah zmanjšal na 200.

Aja, po prvem gnetenju sem vzhajal 30 minut, nato še enkrat pregnetel in vzhajal še 45 minut.

Objavljeno: Ne Mar 22, 2020 5:02 pm
Napisal/-a metuljc
Ne pišeš, koliko časa pečeš. In, morda je testo pretrdo.
Ne vdaj se, saj se boš zverziral……....