Asimina - sejanje in presajanje
-
Sicer ne vem, kako se obnaša asimicin v živi, aktivni obliki in v kolikšni meri ogroža insekte.
Lahko le 100% potrdim, da Neem listje kot najbolj znan insekticid v rastoči obliki nima prav velikega efekta na škodljivce. Takoj ko gredo drevesa v notranje prostore na prezimovanje, jih napadejo pršice.
Tako se včasih sprašujem kako je z oznako "naravno" Neem olje ??
Mogoče morajo biti insekticidne komponente najprej ekstrahirane v koncentrirano verzijo ??
Lahko le 100% potrdim, da Neem listje kot najbolj znan insekticid v rastoči obliki nima prav velikega efekta na škodljivce. Takoj ko gredo drevesa v notranje prostore na prezimovanje, jih napadejo pršice.
Tako se včasih sprašujem kako je z oznako "naravno" Neem olje ??
Mogoče morajo biti insekticidne komponente najprej ekstrahirane v koncentrirano verzijo ??
-
... uši sem bolj omenil kot splošen vzrok, čeprav ne vem za njih, da bi gostile na asiminah. So pa pri meni tu in tam kakšen pajs naredile tudi gosenice, pa polži. Kaj je bilo sicer potem s temi primerki ne vem, so se pa videle sledi najedanja.
Vsekakor s škodljivci nisem opazil večjih težav, je pa tudi resnica, da vse sorte ne vsebujejo enako količino tega alkaloida. (to info. povzemam od našega forumskega kolega)
Vsekakor s škodljivci nisem opazil večjih težav, je pa tudi resnica, da vse sorte ne vsebujejo enako količino tega alkaloida. (to info. povzemam od našega forumskega kolega)
-
-
Asimino ne napadajo uši v nobeni fazi. Asimicina je največ v mladih poganjkih, pa tudi jeseni ga je v odpadlem listju dovolj, da se iz njega pripravi učinkovito škropivo proti ušem (večkrat preverjetno). V lubju, vejicah in semenih, ga je pa še precej več.
S krajšanjem imam sam slabe izkušnje, saj nižja ko je rastlina, bolj je občutljiva za napade polžev. Pri meni so pojedli popke in brste do 80cm višine. Za nekaj drevesc, ki mi jih je "prikrajšal" srnjak, je bilo to dovolj, da so propadle. Je pa res, da so polži pojedli vse poganjeke do konca junija. Z ustrezno zaščito se to ne bi zgodilo in se dotična drevesca se ne bi posušila.
LP, Andrej
S krajšanjem imam sam slabe izkušnje, saj nižja ko je rastlina, bolj je občutljiva za napade polžev. Pri meni so pojedli popke in brste do 80cm višine. Za nekaj drevesc, ki mi jih je "prikrajšal" srnjak, je bilo to dovolj, da so propadle. Je pa res, da so polži pojedli vse poganjeke do konca junija. Z ustrezno zaščito se to ne bi zgodilo in se dotična drevesca se ne bi posušila.
LP, Andrej
-
Verjamem, da usi asimine ne "najedajo". So mi pa dve leti zapored tako "zmodelirale" diseci ribes (ribes odoratum), da posumim najprej njih. So preostanki nazrtih vrsickov nadaljevali z rastjo tudi pod kotom 90 stopinj in cez 10cm horizontale spet po vertikali - kot da gledas znak za elektricno napeljavo.
(ali je mozno, da nase usi se ne poznajo asimine in se jo vseeno lotijo?
... in potem podlezejo? ... imajo kaksno "ucno" dobo?
)
(ali je mozno, da nase usi se ne poznajo asimine in se jo vseeno lotijo?
![da premislim](images/smiles/eusa_think.gif)
![da premislim](images/smiles/eusa_think.gif)
-
- Kraj: Rimske Toplice
Tukaj imaš navodila:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about42.html
http://forum.gartlc.si/gartlc-about42.html