Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič solkanski

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ko takole omenjate srnice, se spomnim, da moram pogledat na vrt pri Golniku, kako je s tistimi tremi, štirimi glavicami radiča - še raste ali so ga srne že obiskale._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Če ne bi imel mrež, bi že zdavnaj bil ob ves pridelek radičev, da ostalega rastlinja niti ne omenjam. Pri nas so letos srne začele radirati že sredi poletja. Še malo, pa si bom moral omisliti električnega pastirja, pravzaprav dva. Rolling Eyes

No, proti voluharju tudi to ne pomaga. Do sedaj sem ujel že dva mlada, pa še vedno najdem z vrha obžrte radiče in zimsko solato. Eden se nikakor ne pusti ujeti. Še najbolj mi je žal solate, ki je do sedaj niso obžirali, res pa da tam blizu ni radiča, ki jim gre bolj v slast.

Sicer pa imam večino radiča pod bolj ali manj odprtimi tuneli pokritega s kopreno v dveh slojih. Se kar obnese in ga lahko občasno obtrgavam ....
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
V plastenjačku mi Solkanski radič kar dobro dela. Veliko je bilo vmes hrastovega lista in pa posavke. To sem izrezala, nekaj pa je še.
.
To je pol grede, ki še ni bila obtrgana.
Se pa tudi pri solati pozna, da je bolj blaga zima od lanske. lani čez zimo skoraj ni rastlo ali pa zelo počasi.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vse ti zelo lepo dela. Še dobra dva meseca in boš imela solate na pretek.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Trije solkanski radiči so mi ostali od lani. Presadil sem jih v korito in ga postavil na balkon. Rad bi pridelal svoja semena.

Koliko časa približno bo zdaj trajalo, da gre v cvet ?
Naj bo bolj na soncu ali v senci ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sončno, tam nekje v juniju, juliju bo cvetel, cveti dolgo, nekja tednov lahko, vsako jutro odpre modre cvetke (no, socvetja) in v nekaj urah so na sončen dan obledeli. In veselo jih obletavajo čmrlji in drugi opraševalci. Naj ti uspe. le, da bi jaz radič raje posadila v vrt. Je kak poseben razlog, da jih imaš v loncu? In, mimogrede, radi se, vsi radiči, malo skrižajo s potrošnikom.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ravno zato, ker na njivi so vse naokrog travniki s travniškimi cvetlicami in seveda tudi potrošnikom.
Tukaj na balkonu pa je precej stran od najbližjega travnika. Pa še takoj pri roki je, da lahko s kopreno še zaščitim cvet.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, saj najbrž veš, a vseeno - radiči zrastejo precej visoko in imajo kar nekaj stranskih "vej" - so kar kopate rastline. Imajo tudi globoko korenino. Zato bi jih jaz raje posadila v kakšno vedro (višjo posodo). pa tudi kakšno palico za oporo bodo rabili, da se rastline ne bodo polegale in lahko jih boš malo povezal v šop._________________naredimo svet lepši
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

metuljc je napisal/a:
In, mimogrede, radi se, vsi radiči, malo skrižajo s potrošnikom.

Zanimivo tole, pri nas je z leti postala okolica precej zabetonirana, in po spominu potrošnika ne vidim več. Obstaja kak podatek kako daleč "nese" potrošnika?_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
In, mimogrede, radi se, vsi radiči, malo skrižajo s potrošnikom.

Zanimivo tole, pri nas je z leti postala okolica precej zabetonirana, in po spominu potrošnika ne vidim več. Obstaja kak podatek kako daleč "nese" potrošnika?

Glede na to, da so opraševalke čebele in drugi opraševalci, lahko tudi kak km ali dva, ampak, verjetnost je pa, po moje, majhna. Da prenesejo pelod prav s cveta potrošnika na cvet tvojega radiča.
Sama doma opažam zanimive barvne in oblikovne kombinacije radičev v travi, prav res. No, v solatni skeldi so pav dobrdošli. Wink
Odgovori