Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hyppeastrum - amarilis, vitezova zvezda

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Prva vitezova zvezda - Lemon je zacvetela.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako zgodnja palec gor . Si čebulico pustila kar v loncu, ali si jo vzela za nekaj časa ven , osušila in ponovno posadila?
Uporabniški avatar
Plamenka

Ta je nova. Wink Prejšnji mesec sem 3 čebulice kupila v Kalii. Po 1,99 evra so jih prodajali. Za naslednje leto bom pa dobro prebrala, kako drugi delate. Za eno staro, rdečo, nisem poskrbela, kot je treba, pa mi ni več cvetela. Embarassed
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Plamenka, tudi jaz sem tam vzel eno (roza), ampak je še nisem posadil.

Stari amarilisi imajo pa še vsi po en ali dva lista zelena, čeprav so že dva meseca suhi... Jim ostali porežete liste? Vzamete čebulice prav iz zemlje?
Uporabniški avatar
Plamenka

Po moje jih je treba vzeti iz zemlje in porezati liste. Tudi kupljene čebulice imajo porezane liste.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pravzaprav nikoli jeseni ne vzamem iz zemlje. Pustim, da se zasuši v loncu, spomladi vzamem vse skupaj iz lonca, malo odstranim zemljo in korenine, nasujem novo zemljo, močno namočim in dam na zelo toplo in svetlo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
braneb

Odgovor Napisal/-a braneb »

Rojstvo rdečega amarilisa
Amarilis - Hyppeastrum je tudi v naših koncih poznan kot Viteška zvezda. Doma imam siljene čebulice in sam določam kdaj naj bi zacvetele. Na fotkah je rojstvo cveta rdečega amarilisa, višine do 55 cm, velikost cvetov do 12 cm v premeru.

[img]http://shrani.si/f/1F/q8/O2mSSdY/201504bg.jpg

[/img
braneb

Pri sajenju sem malo eksperementiral, že res da je navodilo, da naj bi čebulico posadil samo do polovice v zemljo, sam sem jo posadil do vrha v zemljo in raste bolj čvrsto in ravno, bolj kot plastični lonček ima raje glineni lonček in ne prevelik, okoli čebulice naj bo 1 do 1,5 cm prostora. Boljše manjši lonček in ga nato postaviti v večji okrasni lonec, da se vse skupaj ne prebrne.

braneb

Po odcvetenju takoj odrežem stebla cvetov in še cca 14 dni zalivam samo liste, oz počakam da porumenijo in jih nato odrežem. Lonček postavim v klet do meseca maja nato ga zagrebem v zemljo na vrtu do konca septembra. Izkopljem lonček s čebulico ter ga dam na suho mesto brez kapljice zalivanja. Ko se odločim, da bi se "rodil" cvet, čebulico pokrijem z drugim lončkom, dam v temo in čakam, da požene cvet cca 10 cm visoko, odkrijem in dam na stalno mesto v sobo. Rezultat pa je viden v priloženi foto zgodbi: Rojstvo rdečega amarilisa.

Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lepi cvetovi, res! Koliko časa pa je trajalo od prvega do zadnjega posnetka?
Jaz imam po navadi eno čebulo amarilisa. Mi zelo ustreza, da ga jeseni zasušim in spravim v klet. Letošnji oziroma od lanske jeseni se pa sploh noče posušiti. Nisem ga odnesla v klet, kar v dnevni ga imam (je bil tudi del jaslic). Še vedno ima sveže liste, pa ne vem, naj ga zdaj odnesem v klet ali kar presadim in zalijem, da bo cvetel.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori