Paradižnik 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri nekom je ena sorta hitrejša, pri drugih druga. Jaz vsako leto istočasno poleg Stupice, ki je doslej še vsako leto prvi dozorel, posejem še kako drugo sorto, ker tudi iščem še bolj zgodnjo. Wink Z malo večjimi plodovi, pa mogoče za spremembo druge barve.

Letos tako rastejo poleg Stupice še Mountain Princess, Bursztyn in Kimberly (tega sem pomotoma posejala malce kasneje), ki jih še nisem nikoli gojila. Stupice je trenutno največji.

Eno leto sem gojila tudi Subartic Plenty, ki naj bi bil najbolj zgoden na svetu, a je pri meni zelo zaostajal. Najbrž je razumljivo, ker je bil vzgojen za Greenlandijo.

Seveda so januarske rastline hitro prevelike, zato se trudim, da bi jih imela samo po nekaj komadov. Samo toliko, kot jih gre, ko so v loncih s premerom 20cm, na eno okensko polico.

Na teh linkih so naštete zgodnje sorte, ki bi bile še za preizkusiti.
https://www.thespruce.com/early-season-tomatoes-tips-recommendations-2539816
http://www.tradewindsfruit.com/early-tomatoes/
dalija

Odgovor Napisal/-a dalija »

Ove godine prvi puta sijem Alasku. Naručila sam sjeme od TomatoEdena. Navodno je rana sorta.
Imam desetak sjemenki viška (15 ih dođe u paketiću) pa ako netko želi provjeriti „ranost“ rado mu pošaljem.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas bomo letos...

- obdržali preverjeno dobro sprejete Azorean red, Marianna's peace in Indian stripe, morda še Black-and-brown boar (ker so res tako okusni kot lepi, vendar po dosedanjih vtisih zelo odvisni od lastnosti sezone)

- eksperimentirali z dodatnimi, nabavljenimi za spremembo na Vertiloomu: Texwine, Black amber, JD's Special C-Tex, Chestnut chocolate, Millionaire, Black master

- računam, da tudi nabavili rastlinjak, kar bi zelo olajšalo vse skupaj.

... In še vprašanje glede tega zadnjega:

v kolkšni meri se lahko zanesem, da bodo paradajzki v rastlinjaku oprašeni, če gre za plastenjak, ki mu odprem (navijem gor) stranice? Verjetno gre potem čisto OK? Ali pa je vseeno preveč zaprt prostor in žužkom ni toliko do njega?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Brez skrbi, žužki bodo prišli v rastlinjak. Na začetku sezone malo manj, na kocu pa včasih kar brenči.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

nekje sem pri nekem rastlinjaku pri nas na Forumu pri ogledu lanskih postov (priporočam) pri paradižnikih opazila rumeno lepljivo ploščo za nebodigatreba letalce. sprašujem se ali je to dobro, ker se nehote prilepi kakšna koristna žuželka. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

brbr je napisal/a:
Predno začnem fehtat... dajte mi, prosim, povedat, kateri paradižnik (rdeč) je najbolj zgoden. Da bom vedela, katero sorto iščem Embarassed

Imam kar nekaj sort,ki so bolj zgodne.Te ponavadi potem posadim v lonce in na teraso.
Jani je bil lani recimo tudi zelo roden zato bo rastel tudi letos.
Iditarod Red in Oregon Spring sta lani sicer malo zamujala,vendar bosta tudi letos .
Ded Moroz je še eden od tistih ki bo tudi letos.
Vsako leto sadim tudi Kimberley in Grot.

Sadila sem tudi še Early Short ,Heinz 1370,Native Sun,Maskotka ,Matina,.. vsi ti so nekje na spisku zgodnjih sort.

Če potrebuješ semena,pa javi._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Jaz bom naredila kot lansko leto. Par balkonskih sort bom sadila prej, ostalo zacetek marca. Za zgodnji pridelek bom kot lani kupila dve lepi sadiki (v nasi kmetijski zadrugi prodajajo zelo lepe sadike ene gospe iz Volcje Drage). In to bo to.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Pred sv. Valentinom ne bom nič sadila, se mi ni obneslo, samo veliko dela si naredim. No, mogoče pred tem datumom spravim semena v red, da vidim, kaj in koliko sploh imam Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Kdaj boste kalili semena?

Za čilije kakor vem se že začenja sezona, kdaj pa se začne kaljenjev paradižnikov?

Rasli mi bodo v večjih loncih.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz šele na začetku marca.
Odgovori