Stran 5 od 10
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 9:06 am
Napisal/-a figula
Mogoče bi šlo tudi, če jih skušaš posušit - na drobno narezane.
Se ukvarjam z raziskavo razstrupljanja - mnogi pripravki so sestavljeni iz zelenjave v prahu: rabarbara v prahu, pesa v prahu, listi blitve v prahu, česen v prahu ....
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 10:07 am
Napisal/-a mravlja
Gre pri tem za "kupljeni prah" ali ze za "prah domace izdelave" - verjetno gre za drugo moznost?
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 10:13 am
Napisal/-a figula
Mravlja, gledam sestavine v pripravkih, ki so v prodaji (ene sorte plonkanje ).
Seveda če si te sestavine pridelaš in sprocesiraš sam .... je treba še kaj dodat ?
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 10:55 am
Napisal/-a mravlja
Sicer ne razumem cisto, kaj "bi bilo treba se dodati". Predpostavljam, da si pridelala in "procesirala" sama.
"Pesa v prahu"... in ostalo nasteto mi je na "prvo zogo" nekaka "vesoljska hrana". Mi je pa istocasno vprasanje, kako "procesirati" recimo rdeco peso, da dobis prah.
Sem v neki fazi, ko bi se tega tudi sam lotil (pa ne samo rdece pese...)
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 11:06 am
Napisal/-a metuljc
Liofilizacija, kar ni ravno postopek za domačo rabo. Je pa super.
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 11:08 am
Napisal/-a Melona
Hvala vsem. Z idejo o sušenju sem se tudi sama ukvarjala in je za poskus ena glava že nadrobljena. Za fermentacijo, khm, nimam poguma . S tole turšijo se bom pa zdaj ukvarjala, se mi sliši kar dobro in bom morda res poskusila.
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 11:10 am
Napisal/-a figula
Joj, mravlja, malo smetiva tu po brokoliju
Seveda so vse doma pridelane, posušene in zmlete sestavine veliko bolj hranilne kot prah, ki ga kupiš v plastičnem lončku in je zelenjava rastla recimo na kitajskem ali v Indiji - namig - javno znano, da sta obe področji hudo obremenjeni s težkimi kovinami. Zato sem napisala, da ni kaj dodati .
Potem prideš do absurdne situacije: sem se namenila kupiti spirulino, ki naj bi bila med najboljšimi za vezanje težkih kovin v telesu.
Pogledam deklaracijo: pridelano na Kitajskem ... a se kdo heca? s težkimi kovina obremenjeno živilo naj bi me očistilo težkih kovin
Pesa v prahu je enostavno pesa (rdeča, zlata, lahko tudi sladkorna) narezana na koleščke in posušena in v kavnem mlinčku zmleta v prah.
Super, Melona, naj se ti lepo posuši!!!
Objavljeno: Ne Avg 06, 2017 12:17 pm
Napisal/-a mravlja
Naj "rdeca pesa" ostane kot prispodoba za vso zelenjavo o kateri sva "govorila" - tudi za brokoli - in o njih postopkih "procesiranja"... - in reciva, da se ni nic narobe,
(konec koncev je vse, kar si zapisala, v veljavi tudi za brokoli)
No ja, moj cisto nov pogled na zelenjavo - na "rdeco peso"... in na brokoli, seveda.
(... in rabim novo njivo... )
Objavljeno: To Jan 30, 2018 11:55 am
Napisal/-a brbr
Lani spomladi sem kupila nekaj sadik brokolija. Rastline so naredile bolj majhne glavice in zelo hitro ušle v cvet. Ker jih imajo čebele zelo rade, sem rastline pustila rasti. Poleti so brokoli močno napadli bolhači (vsaj mislim, da so bili oni). Rastline so izgledale zelo klavrno, a jih nisem upala odstranit z vrta, da se zverinice ne bi preselile na sosednjo gredo, kjer so rastle kapusnice za čez zimo. Na jesen si je brokoli lepo opomogel (zverinice so ga zapustile) in začel nastavljati množico majhnih cvetnih glavic, ki jih jemo že vso jesen in zimo. Tudi zdaj so rastline še žive, a zelo zdelane, ker jih kar naprej obtrgujem...
Jeseni sem ponovno posadila nekaj sadik brokolija. Ta do zime ni uspel narediti nič konkretnega. Zato pa zdaj nastavlja glavice. Upam, da bo uspešno nadomestil "spomladanca".
_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jan 30, 2018 6:11 pm
Napisal/-a Ivčk
Meni je tudi takole prezimil brokoli, ki je potem lepo nastavljal male glavice. Te so bile zelo lepe, a sem pri namakanju ugotovila, da so poooolne nagravžnih uši, ki so v cvetovih prezimljale. Bljak, vse sem zmetala stran. Malo bodi pozorna..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A