Stran 5 od 84
Objavljeno: So Avg 10, 2013 6:25 pm
Napisal/-a muha
greeny je napisal/a: |
In če se konica lepo odlomi, je stročji? . |
Tudi, če ni namensko stročji, za uporabo strokov je primeren vsak fižol, katerega kuhani stroki niso nitasti. Nitke pa se pokažejo tudi že v surovem stanju. Če jih je malo in so kratke se bodisi med kuhanjem zmehčajo ali pa ne motijo.
Ena mojih tet je bila zelo šparovne sorte. Je bilo škoda sadit namenski stročji fižol, pa smo jedli kar mlade stroke od češnjevcu podobnega preklarja. Juj, jej koliko je bilo dela, da sem nitke izvlekla že iz surovega, pa je še potem krepko praskalo in se zatikalo po grlu . Se pravi: ne glede na deklaracijo lahko uporabiš za stročje vsakega, ki je kot tak užiten.
Objavljeno: So Avg 10, 2013 9:09 pm
Napisal/-a greeny
Ja, saj tako se mi je tudi zdelo. Morajo vsi biti zelo sorodni, sploh če so samo sorte, tako da je verjetno razen vizualnih razlik sestava zelo podobna.
Objavljeno: Po Avg 12, 2013 8:48 am
Napisal/-a brbr
Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda. Primeren je za uživanje stročja, je pa res, da ga moraš kar pridno pobirat, ker zelo hitro "polni" stroke-oblikuje zrnje._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Avg 13, 2013 12:18 am
Napisal/-a tjesih
Starozagorski fižol je odličen stročji fižol. Letos ga imam prvič in naslednje leto bo gotovo spet rastel pri nas. Mehak, popolnoma brez nitk in hitro kuhan.
Objavljeno: To Avg 13, 2013 12:22 am
Napisal/-a metuljc
brbr je napisal/a: |
Grenny: glede na fotografije in črno zrnje bi rekla, da je to starozagorski fižol. Ima namreč vijoličaste cvetove, ploščate zelene stroke in črno zrnje in je nizek, seveda. |
Ja, pravi je, Imam napisano na vrečki, v kateri so semena, ki jih je delil dedek Bedenko (moimogrede, ga je kdo povabil k nam? Jaz bi ga, pa ga ne moremn).
Objavljeno: To Avg 13, 2013 12:37 am
Napisal/-a greeny
Hvala vsem za info!
Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 11:22 am
Napisal/-a Marjeta
Kateri fižol sadite (in priporočate) za sveže luščeno zrnje?
Meni je letos "ušlo" nekaj cobre http://www.kalia.si/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_kalia.tpl&product_id=18333&category_id=4618&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=223 , pa se strašno težko lušči in tudi zrnje je zelo drobno.
Razmišljam že za naslednje leto, tako da bom vesela vsakega predloga.
Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 10:50 pm
Napisal/-a brbr
Pretekla leta sem za zrnje sadila Jeruzalemski fižol (visok preklar, rumeno, ploščato stročje)-sicer pravijo, da je izvrsten za stročje, no meni je kot zrnje zelo všeč-je zelo okusen, se ne razkuha, je pa res, da ije bolj drobno zrnje.
Letos imam posajenih cca 45 sort različnih fižolov, ki jih gojim predvsem za zrnje. Do zdaj sem najbolj navdušena nad Ribnčanom (nizek fižol, zeleno, ploščato stročje). Je bogato obložen in tudi že skoraj ves je dozorel medtem, ko so drugi še zeleni. Ribnčana se lahko kupi na "fižolovem sejmu", ki je vsako leto v Hrovači, pri Ribnici konec avgusta.
Nobenega posebnega pa ne gojim za mlada zrnja. Ponavadi mlada zrnja dobim jeseni, ko poberem ves fižol in nedozorele stroke zluščim in zrnje zamrznem._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 11:06 pm
Napisal/-a Marjeta
Ufff, Brbr, 45 sort!?! Hudo!
Tale fižolov sejem mora biti zanimiv - ko bi bil človek lahko na več koncih naenkrat ...
Objavljeno: Pe Avg 23, 2013 11:09 pm
Napisal/-a tjesih
Letos smo postavili prekle za jeruzalemčana. Pojedli in vložili smo fižol v stročju. Sedaj je nehal cveteti. Verjetno je to njegov konec ali pa še malo počakam s podiranjem opor?