Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cvetača, karfijola - Brassica oleracea L.

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje to povzročijo nizke temperature. Tudi paprika dobiva vijolične odtenke, ko postaja mrzlo. Lahko se pa motim.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Romanesco iz semena, od semenarne. Sejane 25. marca, na vrt presajene v začetku junija, 6 jih bilo že kompostiranih ker niso naredile glav do pred meseca dni, dve pa sta ostale na vrtu ker sta nakazovale da bosta nekaj naredile...
No, kot kaže bo samo ena, druga je samo polna listja, enako kot pri kompostiranih.

Je še kdo sejal tega križanca, kakšne imate kaj izkušnje?
Ne vem, ali sem bil prepozen ali prezgoden s sejanjem ali pa bi enostavno moral kupiti sadike?

P.s. Steblo ima pa tako da bo lahko za kurjavo Smile
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

letos sem prvič sadila a tistega navadnega. kupila sem piantine na trgu in je skrajni čas sajenja tukaj v I. druga pol. avgusta (jaz sem zač sept-res skrajni čas). sedaj so piramidne glavice velike kot tenis žogica. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Letos sem po mnogih letih spet poskusila s karfijolo v upanju, da bo na tej zemlji delala kaj bolje kot na prejšnji. Ker pa v poletni vročini nisem mogla kaj dosti delati, sem kupljene sadike sadila šele v deževnem septembru. Počasi dela glavice, tri imam še sedaj na vrtu in bom pustila do prve slane.
Glavice so sicer majhne, a v primerjavi s prejšnjimi neuspehi je to ogromen napredek very happy very happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Pred časom sem na našem ljubljanskem kofetkanju nekoga prosila tudi za sadike cvetače. Posajeno mi dobro raste, gosenice se tudi gostijo, dokler jih ne zatrem (ravno danes spet jajčeca na enem listu), samo oblika nekako ne kaže na cvetačo. V zalistju ni videti kaj posebnega, da bi bil brstični ohrovt, pa tudi listi so prešpičasti.

Brala sem, da cvetača včasih ne naredi cvetov - glav, če jo daje suša, vročina ali jo kaj obžira. Vse to je pri meni imela. Je lahko to vzrok? Če je, se da še kaj narediti ali je zrela za kompost? Sicer jo lahko še pustim na gredah, ampak kaj dosti zalivanja ne bo dobila. Confused Question Exclamation Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Ja draga Lpmami, verjetno si dobila moje sadike. Tudi pri meni lepo rastejo...obilo listja, visoko steblo....cveta pa ni in ni...jih je vsaj 20 posajenih, nobena ne kaže želje po cvetenju, ŽAL...

Lepo bodimo, Mil
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ne dajat listov na kompost Crying or Very sad je večja korist če jih pojemo.
Lahko se jih fermentira, lahko se jih dodaja v smutije, lahko se jih naredi kot omako ali zos, .....

Trudimo se nekaj pridelat in potem tisto vržemo na kompost, ker ne odgovarja urbanim standardom ?? Shocked
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Figula, dobra ideja! A kaj, ko je večina listov bolj ko ne ostanek od pojedine tistih, ki so na vrtu dan in noč (jaz pa na vsakih nekaj dni) Sad
Mogoče bodo novi listi manj prizadeti, saj zdaj hodim okoli njih z Neemom in asimino. In seveda še naprej pregledujem liste in mečkam odložena jajčeca._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi moje cvetače, brokoli in zelje zgledajo kot obrane ribje kosti Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Letos so tudije sadike cvetace zelo visoke z zelo velikimi listi brez znakov cvetenja oz. delanja glavice. Upam da bo se kaj naredila. Ne spomnem pa se, ali sem svoje sadike tudi kaj delila._________________CARPE DIEM
Odgovori