Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisem tako mislila, samo, včasih je fino dobiti še kakšno seme. Lidlova so kvalitetna in poceni, kar pač ni na odmet.
Jaz bi del posejala zdaj, pač počakajo v prsti, najbrž bi bilo pa bolje sejati zgodaj (po nasvetih juglansa za navadno čebulo), posaditi posamič, z brstenjem (izraščanjem zarodnih čebulic) se naredijo šopki.
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Jaz ti z veseljem pošljem. Ne sekiraj se če fehtaš. Bolje bi bilo sejat spomladi. Seješ pa kar na stalno mesto ali v plato in kasneje presadiš. Če se zgodi , da je pregosta jo pač poješ kaj je odveč Very Happy
Jaz jo imam že nekaj časa na enem mestu. Nisem še poskusila s presajanjem. Ko ne bo več delala bom jo počasi preselila na drugo mesto. Nekaj sejancev sem že vzgojila na drugem koncu vrta. Samo še počakam, da se razrasejo._________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Moja 3 kg čebula je bila daleč od 3 kilogramov. Dosegla je 247 g. Crying or Very sad
Premagal jo je še celo sturon z 253 g. Rdeča pa je bila rekorderka z 263 g.
Za razliko 16 g se bom raje naslednjo leto posvetila rdeči čebuli, ki je prav tako bila kupljena kot sejanec. Bo zanimivo videti kakšna bo drugo leto. Mogoče bodo tudi pogoji drugačni od letošnjih, ki so bili prav ekstremni._________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans je napisal/a:
// ...ko rastlinice skalijo se jih goji v teh platojih do faze 4 ali 5 listov, oziroma do tedaj, ko se jih z lahkoto puli, ob čemer pa grudica ne razpada. Posadimo jih na njivo, vrt in to je vsa filozofija. Če se jo (sadike) sadi nekje do konca maja in letina ni izrazito sušna, do avgusta uspe narediti čebule v velikosti približno 5 cm +/-. Bolj ko je zemlja rodovitna in optimalna vlaga večje so čebule, največje tudi do 7 cm... //

Hvala za tole.
Me pa nekaj zanima.
Če tako vzgojeno čebulo potem v jeseni še enkrat posadiš, bo drugo sezononaredila večji čebul ali bo šla v cvet?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Irenca, jaz vse ostale čebule in drobnjake sejem spomladi v platoje po več semen skupaj. (mlada čebula, stoletna čebula ...) Semena primem s prsti in na oko spuščam po več semen, ne kompliciram.

Ko so kupčki dovolj pri močeh jih preselim na novo, stalno bivališče.
Pri meni so na naslovu Vrtna pot 3c, obiske pa sprejema zgolj od mene. V vednost.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Me pa nekaj zanima.
Če tako vzgojeno čebulo potem v jeseni še enkrat posadiš, bo drugo sezono naredila večji čebul ali bo šla v cvet?

Cvet definitivno. Pravzaprav cvetek.
Mala čebulica, mali cvet.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Veliko moje trikilske je že na začetku zgnilo. tiste, ki so preživele pa so bile na koncu velike kot malo večji čebulček Embarassed . Je pa res, da so bile posajene na bolj senčno mesto... Tudi okus mi ni bil kaj prida.

Po vse čebulah, ki sem jih gojila mislim, da smo končno odkrili tisto, ki naši družini najbolj godi-to je ptujska rdeča (iz njenega semena je tudi ptujski luk).Med drugim mi je všeč tudi to, da jo lahko uporablajš tudi za svetle jedi (npr. kumarično solato), ker jih ne obarava rdeče/vijolično. Tako bom v prihodnje gojila njo in pa belokranjko, čeprav moji čebuloljubci pravijo, da ni tako dobrega okusa kot ptujska.

Aha, sem videla, da sem pozabila napisati, kako se je končalo moje nakupovanje ptujskega luka; kupila sem ga v vasi Prvenci. Vsaka vreča je bila opremljena s certifikatom o geoegrafskem poreklu... Čebula je lepa, dobra, kako se bo skladiščila, bomo pa videli.

Irenca: mislim, da za mlado čebulo jeseni sadijo majski srebrnjak. Jaz sem ga kar nekaj let sadila (istočasno s česnom). Vendar so bile rastlinice spomladi relativno slabo razvite v primerjavi s tistimi na trgu. Tako zdaj raje gojim stoletno čebulo pri kateri pa jemo samo zelenje, ki je na voljo od zgodnje spomladi do pozne jeseni._________________naredimo svet lepši
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

imam vprašanje, ali je seme Semenarne Ptujska rdeča tisti ptujski luk, o katerem govoriš, Brbr?

mene je strah saditi ali sejati čebulo, ker mi jo že par let zapored potamani muha (čebulna, da ne bo pomote Wink ). Ker imam mešane posevke, ne vem, kako bi čez celoten pridelek naredila loke s kopreno. Kak nasvet, kako se zaščititi? Vem, da smo o tem pisali na prejšnjem forumu, a nimam dostopa._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, Ptujska rdeča je rožnata, Tera je bolj intenzivno rdeča.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bobolino, bojim se, da ni variante. Imam enak problem, dobri sosedje (korenje) ni prav nič pomagalo, saditev na razne konce tudi ne, med drugim sem jo posadila celo v krtine med travo, pa jo je muha našla tudi tam. Enako je s šalotko, edino stoletna se muhe uspešno brani, najbrž zato, ker je zgodnejša in je takrat, ko muha zalega, stena stebel že pretrda zanjo.
Odgovori