Česen 2020

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tudi meni je uspelo spraviti v zemljo ves česen, kolikor ga nameravam saditi. Nekaj je bilo zarodnih iz "cvetov", nekaj bunkic iz lanskih zarodnih, večina stročkov iz letošnjih glavic. Zemlja je bila delno zastrta, posula sem z listjem,kolikor sem ga imela, plela nisem nič, ker bi v tej moči z vsako bilko odnesla še kepo zemlje.

Žal se letos moj česen izredno slabo skladišči. Imam ga v isti kleti kot vsa leta. Precej se suši, "srajčke" strokov so prevelike, veliko je rjavkastih, s spremenjenim vonjem. Kar nekaj sem ga zavrgla. Mogoče mu je škodovalo letošnje mokro poletje, čeprav sem ga pospravila suhega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem včeraj uspela posaditi "jedilni česen" do konca. Ko sem ravno dobro začela saditi zarodne čebučke za vzgojo semenskega, pa me je dež pregnal z njive... Tako bom lovila naslednje suhe ure med dežjem. Za sajenje potrebujem še kakšen dan, za pokrivanje pa ene tri...

Ravno zaradi lovljenja suhih trenutkov, pa je vsaj polovica česna letos posejanega na druge in ne za korenino. Upam, da to ne bo preveč narobe in se bo česen obnašal tako kot doslej: v skladišču je zaenkrat vse v redu.

Česen, ki sem ga sadila v prvi polovici oktobra, še ni zunaj, kar me zelo veseli._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem zarodne čebulčke posejala zelo na gosto. V upanju, da bodo zaradi goste setve morda naredili samo po en strok. Verjamem sicer ne, a morda pa le.

brbr: hvala za izkušnjo sajenja s klinom. Če ne bi tega napisala, moj česen še vedno ne bi bil v zemlji. V razmočeno ilovico bi bilo skoraj nemogoče narediti jarke ali jih potem zasipati. Da vidim, če bo kaka razlika nasproti prejšnjim letom, ko sem vestno sadila v jarke.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sem poskusila saditi v jarke, pa so vsi poskusi kopanja jarka ostali na kopulici. Potem sem pač potiskala stročke v zemljo v približni vrsti, nad njimi stisnila zemljo (beri: mokro ilovico, ki bi je bil bolj vesel lončar kot jaz Sad ) in posula z listjem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, me veseli, da ti je prišlo prav.

Res je sajenje v tako razmočeno zemljo že malo podobno flancanju riža, se mi zdi.

Letos spet eksperimentiram (mi ni pomoči) in sadim zarodne čebulčke tako, da posadim kar celo cvetno glavico - zarodnih čebulčkov nič ne dajem narazen. Pri sajenju pazim, da so cvetne glavice obrnene tako kot so rastle - steblo gleda navzdol - tako so vsi čebulčki usmerjeni navzgor.

Le res velike zarodne čebulčke bom sadila posamično, na razmak 10cm. Tako posajeni so lani naredili glave s stroki v velikosti jedilnega česna._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr je napisal/a:

Letos spet eksperimentiram (mi ni pomoči) in sadim zarodne čebulčke tako, da posadim kar celo cvetno glavico - zarodnih čebulčkov nič ne dajem narazen.

Tudi sama sem se poigravala s to idejo, a ker je bilo že precej glavic razdrobljenih, sem se odločila za nek približek - gosto setev. Bova izmenjavali izkušnje, a ne?
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Metuljc, res?
To bi bilo super, če mi res lahko daš, HVALA!!!!
Sadila bom v petek, dan za korenino, pa magari v pelerini.
Jutri popoldan žal ne morem v Šiško, vsaj kot mi sedajle kaže - lahko se še kaj spremeni v zadnjem trenutku.
Ti napišem zs.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Moj česen pa še kar čaka v kleti, še greda ni do konca pripravljena Rolling Eyes . Po planih (če se seveda vremenarji ne bodo premislili Wink ) gre v zemljo v petek in nedeljo.

Pri meni je zemlja odcedna in še vedno lepo prhka, ga bom sadila v jarke, po Zufovo. Z grabljami naredim plitve jarke, posadim česen, malo zasujem in vse zagrnem s kompostom. https://www.facebook.com/nebavec/videos/1119666904833121/?v=1119666904833121

Ali bom zarodne čebulice sadila posamično ali v glavicah kot Brbr, pa še ne vem ... najbrž za probo na oba načina.

Skladišči se mi zaenkrat lepo, upam, da tako tudi ostane Smile ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, pri meni so zdaj prve špičke že zunaj.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Moj česen je visok že 20 cm, upam ,da bo preživel.
Odgovori