Jagodnjak - Fragaria

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Se izplača imeti jagode v lončkih še malo na toplem?

LP_________________mfranc
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Aye-Aye .... Slika pove več kot sto besed....
Ali si posadila pravilno? Važno je tudi, da se zemlja po nekem času ne posede preveč. Koreninski vrat NE SME biti zasut....Ko je sadika posajena, mora biti "brst" viden.

Franc.... Ti kar drži jagode še kak dan noter. Upam, da so lončki večji. Če so klasični fi 10, pa je bolj tako-tako. Nahrani jih....
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

hvala, izbet, super slika, sem jih sadila malo previsoko, pravzaprav nalašč, zato da sedaj ko je dež naredil svoje še dosujem zemlje mešane s kompostom.

mfranc, seveda, če boš imel lončke z jagodami na toplem, boš tudi tu prehiteval, s slastnimi jagodami, prej kot ostali. Wink
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

a mogoče kdo pozna koga, ki prodaja sadike jagod bližje MB? Imel sem dogovorjeno s Sivis-om ampak so mi 3 dni obljubljali, da imajo ampak ko sem v petek prišel do njih so mi kar povedali nimamo, bo mogoče naslednji teden, adijo.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

ibojan, dobrodošel! Smile

Si imel pa res smolo, a saj tudi pošiljajo, kolikor vem. Verjetno najbolje da se tako zmeniš, saj to sem opazila da jih pomalem od nekje vozijo. Drugače pa imajo sadike jagod še vsaj pri SAD in pri PREDIKAT-u .
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

ja se bom probal še enkrat zmenit samo sem nekak v dvomih, da mi nebi zopet par dni govoril, da bo potem pa nič od tega. pač probam pa da vidim ,)
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

SAD dela samo na veliko. Vsaj lani je bilo tako....
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Takole pa imam jaz posajene letos jagode.

O sortah ne bom rekla nič,ker je notri čisto pravi kmečki miks.Od mesečnih do visečih,...

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Tole je moj kolega uprašal na traktor forumu:
kirezagar je napisal/a:
Letos imam narejen manjši nasad, za probo, jagod (350 sadik).
Rastline so vse lepo odgnale, pojavil pa se je že prvi problem.

Listi so skoraj na vse rastlinah začeli takole sušiti. Sicer pa so jagode trenutno še pokrite s Covertan folijo. Je možno, da so listi suhi le zaradi črnega polivinal, ali gre za kakšno bolezen?

Pa me zdaj zanima kaj je narobe z temi jagodami?_________________LP seba993
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

seba993 je napisal/a:
Tole je moj kolega uprašal na traktor forumu:
kirezagar je napisal/a:
Letos imam narejen manjši nasad, za probo, jagod (350 sadik).
Rastline so vse lepo odgnale, pojavil pa se je že prvi problem.

Listi so skoraj na vse rastlinah začeli takole sušiti. Sicer pa so jagode trenutno še pokrite s Covertan folijo. Je možno, da so listi suhi le zaradi črnega polivinal, ali gre za kakšno bolezen?

Pa me zdaj zanima kaj je narobe z temi jagodami?

Po moje je to ožganina. Predvidevam po barvi suhega listnega roba. Dejansko zgleda kot suha zel za čaj. Bolezen se po navadi kaže v drugih barvah, baziranih na osnovi rjave, črne ....
Kovertan nad črno folijo bi utegnil biti prehud temperaturni zalogaj za mlade liste. Morebiti bi lahko bil težava od rose moker in težak kovertan, kateri pritisne liste ob folijo. Zgodnje sonce pa nesrečne in mehke listke "pricvre".
Če nadaljujem s teoretiziranjem, bi lahko pripomogla k ožiganju v vročih razmerah še suha zemlja. V to zadnje kar dvomim. Če je možakar položil folijo, potem ni vrag, da ni dodal še kapilarne cevi in seveda vode vanjo!

Ukrepal bi tako, da bi enostavno preveril temperaturo pokritega nasada sredi dneva. Sicer se bo v prihodnjih dneh nekoliko shladilo, a kljub vsemu. Pa zalil bi, če slučajno ni bilo.
Odgovori