Česen 2022

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

AB, a to že takrat, ko se še ne začnejo zvijati? Meni so pa tiste zankice tako všeč Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Počivam v hladu, ker zunaj niti v senci ni za biti.

Tudi jaz sem ves česen že izpulila in dala v utico sušit. Imam 62 zelo lepih glavc. Sem prav vesela nad pridelkom.

Namesto dveh vrst že raste endivija Čipka in pa nekaj endivije Kornet. V tej vročini in žgoči pripeki vrežem čez loke senčilo. Pa kar pomaga.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Me ni bilo nič v Gartlcu, ker sem včeraj in danes na njivi pulila semenski česen. Suši navkljub ga bo za sajenje v jeseni dovolj. Sem kar zadovoljna...

semenski-28-junij

Kar se pskov tiče: jaz jih režem s škarjami, ker jih imam veliko za pobrat. Ko sem jih lomila, so me pekle roke od soka. Probala sem jih tudi pulit. Kot pravi AB, se izpulijo zelo globoko. Eni gredo lahko, drugi težje. Tako sem ostala pri striženju, ker je hitrejše._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

O ti česnova mati, koliko ga imaš. Ga je veselje pogledat.
Samo, da si zadovoljna.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, če jih želiš puliti, moraš to početi počasi, z občutkom. Nekaj časa, vaje in izkušenj je potrebno, da "zakapiraš".
brbr

Cinija, hvala.

AB, pri puljenju me malo moti tudi to, da se mi zdi, da se rastlini odvzame preveč - izpuli se globoko pod listi. Najbrž se pa motim, ker listi rastejo iz čebulice in ne iz stebla. Tako puljenje samim listom ne škodi. Ne vem pa ali listi o takem puljenju še lepo stojijo skupaj ali se poležejo. AB, a si kaj gledal?_________________naredimo svet lepši
brbr

V soboto sem pobrala večino "jedilnega česna". Na njivi so zdaj samo še tiste rastline, ki sem jim pustila cvet za seme.

Kaj naj povem? Tako slabega pridelka še nisem imela. Rastline so bile sicer močne, zdrave, a se stroki zaradi suše niso odebelili. Ostali so mjhni, slabo razviti. Čista žalost!
Če dobro razmislim, sem ga polomila, da sem pustila na veliko rastlinah cvet., ker se tudi zarodni čebulčki ne bodo zdebelili in bom pridelala sam drobiž...

No, kar je, je. Poberem jih konec drugega tedna. Upam, da ne bo prepozno in se bodo rastline še lepo pulile.

Pa še slika letošnjih frnikulc.

IMG-20220705-101456

Pri vsej stvari me čudi, da so se semenski česni, v primerjavi z jedilnimi, v danih razmerah veliko bolje odrezali._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Česen je pobran.

Tisti na vrtu ima lepo debele glavice. Raznorazni pozabljenčki in zanemarjančki vsenaokrog po nenegovanih kotičkih so pa ne-negi ustrezno suhceni. A ponavadi ravno ti najdlje in najbolje zdržijo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Nekaj česnov sem posadila v korito na balkonu jeseni in še nekaj zgodaj spomladi. Vse namešano, različne sorte, kakšen stroček, kakšno debelo enoletno glavico in nekaj drobnih (iz "cveta"). Lepo so odgnali praktično vsi, skoraj vsi so tudi imeli pske, nekaj sem jih porezala, nekaj pa pustila.
Temu primerno je raznolik tudi pridelek. Eden ima pa prav nenavadno glavico.

Odluščeni strok na desni se je gol tiščal glavnega stroka, brez lupine vmes, vse ostalo je en sam strok. Lep, velik, zdrav, okrog 25 g tehta.

Nenavaden gor ali dol, prav paše v juhi iz blitve iz krompirja na dalmatinski način njami njami_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Izgleda kot "slonji česen". Kaj pa vonj? Ali diši po česnu?
Odgovori