Grah - Pisum sativum

Odgovori
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ste že videli rdeč grah? No tu je turški rdeči grah. Grahki, so pri sveži zrelosti za obiranje že rdečkasti, ko pa se posuši je čisto rdeč. Odličen v rižotah in suh kot pečen grah, podobno ko recimo prebranac. Zraste do 180 cm in je kar lepo poln. Tudi cvetove ima lepe, rdečkaste.

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ivčk, seveda! Very Happy Večino sem spravila za seme. Samo bom zdaj tole pošiljanje in menjavo malce drugače organizirala. Bom med dopustom upam napisala, kako si vse skupaj predstavljam. Prav tako za fižol in morda še paradižnik. Wink
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Krasni so tile tvoji grahki, tudi tale rdeč je zelo posrečen. Za menjave sem pa vedno Wink

Glede na to, da sama nisem jedec graha (kuhanega namreč po okusu in teksturi ne prenesem), sem se čisto navdušila nad raznolikostjo te zelenjave. Ogromno ga pojem v stročju in mladem zrnju, surovega seveda.

Letos sem gojila precej sort, mislim da jih je bilo 10, kar nekaj mi jih je uspelo shraniti tudi v večjih količinah, ostale pa sem si uspela spraviti za obnovo semeske zaloge, ki se mi je že kronično manjšala.

Takoj, ko bom uspela najti čas, bom vse sorte tudi predstavila. Predlagam, da za sorte posamezno odpremo svoje teme, da ne bo vse stisnjeno v tej temi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Aye, takle dvometraš je edina rešitev za moj mali vrt, da tudi jaz pridem do večje količine graha. Mi lahko na zs napišeš, kje se sploh to da nabaviti brez zapletov?

Letos sem tudi jaz nekako prerasla odpor do kuhanega graha, ki sem ga prenašala le spasiranega, in ga celo, kot Ivčk, jedla surovega, in preživela Wink . S starostjo človek izgleda na novo okuša...._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Purple Podded Pea Desiree

Trenutno v višino meri okrog 30 cm, končno cveti, na vrhu tankega stebelca je pa naredil zelo kompaktno listno strukturo.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Harka, daj da boš semena shranila, menjam za kak drug grahek, imam približno deset sort Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Semena iz tistih treh strokov, ki bodo uspeli, bom seveda spravila, ampak mi skupaj rastejo 3 različne sorte, tako da čiste ne bodo. Jih pa z veseljem zamenjam še za kaj novega Very Happy Sploh kaj takega, ki ogromno rodi Wink
bobolino

bobolino je napisal/a:
Aye, takle dvometraš je edina rešitev za moj mali vrt, da tudi jaz pridem do večje količine graha. Mi lahko na zs napišeš, kje se sploh to da nabaviti brez zapletov?

Letos sem tudi jaz nekako prerasla odpor do kuhanega graha, ki sem ga prenašala le spasiranega, in ga celo, kot Ivčk, jedla surovega, in preživela Wink . S starostjo človek izgleda na novo okuša....

Poznate morda še kake druge sorte visokega graha? V spominu imam, da je menda Muha pusala, da je Telefon zrasel tako visoko. Rabila bi še kako drugo bujni visoko sorto._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Telefon gotovo zraste v dobri zemlji do 2 metrov. Imeti mora stabilno oporo, drugače jo potegne navzdol. Je roden, ima precej velika zrna in je dobrega okusa, zori pa med kasnejšimi.

Sama sem ga nehala gojiti zaradi problema z oporo in zato, ker je bila zadnja runda zrna rada črviva. Pri Provansalcu, ki zori precej prej, te črvivosti nisem nikoli opazila. Izgleda, da prehiteva nalet dotičnega škodljivca.
bobolino

Najbolj se mi gre za višino, torej, največ pridelka na čim manj prostora._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori