Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Narcissus - narcisa
Mene pa zanima kdaj naj porežem zelenje od narcis.Nekateri jih porežejo takoj ko odcvetijo(znanka ima vsako leto res božanske in poreže zelenje takoj ko odcvetijo in drugo leto nič manj ne cvetijo),moje pa so lani dosti lepše cvetele kot letos, čeprav sem pustila da je zelenje začelo rumenet. Zato prosim za nasvet.
Če se držimo bolj ˝naravnih˝ principov, pustimo, da listje porumeni in se posuši. Jaz vedno delam tako z mojimi, nisem pa bil pozoren, kako je s cvetenjem. Meni je cvetov dovolj. Rekel bi, da jih že kako drugače tvoja znanka ˝nahrani˝, ker več let v isti zemlji in vedno porezane tako po cvetenju... kaj pa vem. Morda so tudi kakšna taka sorta, da jih to ne moti preveč...
Tudi moja "šibka" točka so narcise. Danes sem pregledal vašo temo narcis in sem še bolj navdušen. Mislim, da so narcise kar malo pozabljene ker je danes tako velika ponudba ostalega vrtnega cvetja. V bistvu pa so ravno narcise najmanj zahtevne za ljubitelj cvetja na vrtu in imajo veliko pozitivnih prednosti kot so, zelo malo dela je z njimi, posadiš in porežeš porumenele liste, so prvo cvetje na vrtu, znanilke pomladi, ni jih potrebno zalivati, lahko jih sadiš na vrtu ali travniku ali v cvetna korita, ob pravilni negi so lahko lepo rezano cvetje za vaze. Tudi sam jih imam nekaj in jih bom objavil v kratkem.
muha je napisal/a: |
A so meni kljub vsemu najlepše, ker najbolj spominjajo na naše avtohtone iz Golice, primorskih pokrajin in še kje. Pred leti sem jih še uspela nabaviti, a so že majčkeno žlahtnjene - cvetni lističi so na konceh malenkost bolj zaobljeni. Slik ni več videti, ker je shranjevalnik Slikomat propadel Ste kaj opazovali, bi se jih dalo razmnoževati s semeni? Pri meni nekatere naredijo semena, druge ne. |
Res lepa "stara" sorta narcise in odličen posnetek, vse pohvale avtorju. Ali ima ta narcisa svoje ime ?
-
Sicer sem pri narcisah čisti laik. Jaz imam te natur ključavnice, gorske narcise. Se naredi, da se zasidrajo ob Savi, ko jih le ta nosi s svojim tokom. Tri takšne čebulice so postale danes 100 čebulic. Ne vem kako, nisem bila pozorna. Res jih vsake toliko razsadim, drugače pa pustim, da po naravni poti gredo na mirovanje. Sem pa opazila (podobno kot muha, mislim da), da so direktno pod jablano počasi preminile.
In ker sem jih morala letos(nedavno, neprimeren čas, pa vendar ....) silom prilik spet seliti, sem opazila tudi to, da so čebulice mnogo globje kot pa sem jih sadila. Pa tudi usidrane so v zemljo mnogo močneje kot mnoge druge čebulnice če jih npr. izkopljem približno ob istem času.
In ker sem jih morala letos(nedavno, neprimeren čas, pa vendar ....) silom prilik spet seliti, sem opazila tudi to, da so čebulice mnogo globje kot pa sem jih sadila. Pa tudi usidrane so v zemljo mnogo močneje kot mnoge druge čebulnice če jih npr. izkopljem približno ob istem času.
Srečnica, Sanjarka Ana! O teh ključavnicah sanjam že, odkar sem jih spoznala.
Narcise imajo čebulice res globoko. Ampak: če jih hočem namensko izkopat, so tam nekje doli v peklu, ko pa sadim poletne rože, mimogrede zasekam še kakšno čebulico narcise .
K onile sliki zgoraj: gotovo je bilo na listku tudi ime, a takrat, ko sem jih kupila, mi to še ni bilo pomembno . Najbrž je res Actaea.Nazadnje urejal/a muha 18 Okt 2015 06:56; skupaj popravljeno 1 krat
Narcise imajo čebulice res globoko. Ampak: če jih hočem namensko izkopat, so tam nekje doli v peklu, ko pa sadim poletne rože, mimogrede zasekam še kakšno čebulico narcise .
K onile sliki zgoraj: gotovo je bilo na listku tudi ime, a takrat, ko sem jih kupila, mi to še ni bilo pomembno . Najbrž je res Actaea.Nazadnje urejal/a muha 18 Okt 2015 06:56; skupaj popravljeno 1 krat
-
No, da malo dopolnim prejšnje zapisano. Sem malo raziskovala in baje, da je to pri narcisah normalen pojav, da so čebulice vsako leto globje (tako strokovnjaki iz Arburetuma VP).
O ključavnicah pa sem našla nekako tole razmišljanje kmetov iz Planine pod Golico, ki stremijo k temu, da jih ohranjajo: s košnjo trave počakajo, da dozorijo semena narcis, saj se bodo le tako razmnožile.
O ključavnicah pa sem našla nekako tole razmišljanje kmetov iz Planine pod Golico, ki stremijo k temu, da jih ohranjajo: s košnjo trave počakajo, da dozorijo semena narcis, saj se bodo le tako razmnožile.
-
A muha .... sva se zgrešili (med mojim raziskovanjem).
Kakih 20 kom manjših čebulic je še vedno zunaj v enem ajmajru in komot ti jih lahko vse dam, ker meni zmanjkuje prostora, na Pisani Luni pa prav tako ni toliko prostora za spomladanke, ker čebul nikakor ne mislimo ven jemat, ampak puščat v zemlji. Ampak verjetno bodo potrebovale kaki dve leti, da bodo zacvetele. Vsaj praviloma je tako.
Kakih 20 kom manjših čebulic je še vedno zunaj v enem ajmajru in komot ti jih lahko vse dam, ker meni zmanjkuje prostora, na Pisani Luni pa prav tako ni toliko prostora za spomladanke, ker čebul nikakor ne mislimo ven jemat, ampak puščat v zemlji. Ampak verjetno bodo potrebovale kaki dve leti, da bodo zacvetele. Vsaj praviloma je tako.