Crtj

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mravlja je napisal/a:
Saj to, nekaj manjša, vitkejša se mi zdi.
V zadnjem času vidim precej fotografij čebel s preostalega sveta, ki so podobne naši kranjski sivki, a to niso. Vem, da so jo širili po svetu, in si mislim, da se križa z ostalimi. Kako - to mi je pa vprašanje.
.

Kakor se pač križa, torej trot druge podvrste, ali pa matica druge podvrste. Saj ne gre za različne vrste. Vse so Apis mellifera, naša, je pač A. me. Carnica, druge so pač drugih varianta
Tule je pregled podvrst. Impresivno. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Apis_mellifera_subspecies
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mlajše in starejše čebele so si lahko kar različne. Zdaj smo sredi maja in čeprav je bilo gibanje populacije verjetno precej obremenjeno s čudnim vremenom, vendarle že močno ali kar v celoti prevladujejo mlade, letošnje čebele, pretežno ni več starih zimskih (večjih, temnejših), ki so držale jedro pokonci od lanske jeseni do te pomladi.

Čebele, izležene v toplem delu leta, pa imajo življenjsko dobo bolj v tednih kot v mesecih, tako da se družina veliko hitreje obnavlja.

Načeloma je v Sloveniji dovoljeno gojiti samo lokalno, torej kranjsko čebelo. Pravim "načeloma", ker verjetno nihče ne hodi po terenu podrobno gledat od panja do panja, vendar je tukaj inercija zaveznica predpisa - namreč kranjska je dejansko zelo dobra čebela, precej mirna, dobro nosi in prek zime bolj nezahtevna, ker se številčnost izrazito močno zniža. Je priljubljena tudi daleč izven Slovenije.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

No, čebelje "praznične dejavnosti" so mi nekako znane, ampak metuljc, za razpredelnico pa hvala, veliko prebrskam, tega pa (še) nisem.

Mogoče sem nerodno zastavil zadnji stavek - nikjer nisem zasledil (izrecno iskal pa tudi ne) rezultatov "popotovanj" kranjske sivke po svetu. Vem, da so jih povsod lepo sprejeli in vem, da jih cenijo. Njene lastnosti so znane, sam jih v precejšnji meri pripisujem okolju (krajem brez pretiranih ekstremnih dogodkov, kjer je lepo živeti) ter njeni vzgoji (torej pregovorni mirnosti in preudarnosti tukajšnjega človeka, ki se z njimi ukvarja). Neznani pa so mi rezultati križanj naših čebel po svetu: so dobili kako novo sorto (recimo "pridno a tudi borbeno"), se je sploh delalo na tem? To mi ni znano.
(saj, ko bo kaj časa...)
mravlja

Črt, kako ti gledaš na urbano čebelarjenje?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mravlja je napisal/a:
Črt, kako ti gledaš na urbano čebelarjenje?

Mnenja nas, ostalih, te ne zanimajo? Question
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Po moje je to tako kot pri vsaki drugi lokaciji zelo stvar posameznega kraja - kakšna je paša in kakšni so problemi na primer z onesnaženjem zraka in odlaganjem iz njega na rastline. To (žal) niso specifični problemi mest, tako da je po moje napačno postavljati splošni odgovor.
mravlja

metuljc je napisal/a:
...
Mnenja nas, ostalih, te ne zanimajo? Question

Seveda me! Laughing
Ampak crtj, vem, je čebelar, tema je crtj... Veš kaj, crtj, oprosti - pa da bo vse skupaj:

Metuljc, kako pa ti gledaš na urbano čebelarjenje?
Res me zanima tudi tvoje mnenje.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Včeraj zvečer je šlo v hišico 6 rac ... zjutraj jih je ven prišlo 5.

Ni perja, ni krvi, ni race. Žica, ki pritrjuje vrata, odrolana z žeblja. Fosna, ki sta ponoči naslonjena na vrata, en na tleh, eden ne (???).

Čisto tako fizikalno si ne predstavljam, kako zvlečeš debelo raco ven z hišice, pa da ostane tako kot opisano. Da bi bil človek, je pa tudi res res res malo verjetno.

Še eno noč prej sta psa začela pred spanjem prav noreti in skakati na ograjo, verjetno je tisto bil ogled terena s strani misterioznega storilca, nakar zares.

Če plenilec odnese eno, bo naslednjič prišel spet, po moje -- tako da zaenkrat smo izvedli nekaj dodatnih utrjevalnih ukrepov glede vrat (več točk priveza, zatič). Razgledujem pa se glede uporabe električne mreže.

Hišica je dvignjena od tal in dno so deske "bosanke", ekstra močne in trpežne, tako da vdor od spodaj ne pride v poštev. Pregledal sem tudi stene in strop in vse OK. Čuden dogodek, res.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nič drugega mi ne pade na misel, kot dvonožec.

Zanimivost: na moji rojstni domačiji so takole čez noč izginevale kokoši iz hleva. Menda je bilo splošno znano, da so bile kokoši plačilno sredstvo za širši skupnosti znano vaško hišo "radosti". Če bi takrat imeli psa, bi ga čez noč zaprli v hlev. Wink
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

pri moji sestri ukradli 3 race lani, sumimo/vemo, kdo. kaj moreš? ko se nameni dvonožec krasti, ne moreš nič, sploh če odpelje daleč v drugo vas._________________Lp, Živa
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”